Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kosmetiikkaneuvoja nyt ilta- ja monimuotokoulutuksena, uusi ryhmä 11.1.2021 - Careeria

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kosmetiikkaneuvoja nyt ilta- ja monimuotokoulutuksena, uusi ryhmä 11.1.2021

17.09.2020

Hius- ja kauneudenhoitoalan myytäviä tuotteita.

Careeriassa käynnistyi 4.8.2020 kosmetiikkaneuvojan koulutus ilta- ja monimuotokoulutuksena. Kyseessä on Hius‐ ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, hius- ja kauneudenhoidon neuvonnan osaamisala, jonka tutkintonimike on kosmetiikkaneuvoja. Nyt syksyllä aloittaneessa ryhmässä on seitsemän opiskelijaa, jotka valmistuvat kosmetiikkaneuvojiksi keväällä 2022. Tässä ryhmässä opiskelevat ovat ensimmäisiä, jotka suorittavat tutkinnon iltaopintoina monimuoto-opiskeluna. Lähiopetusta on kolmena iltana viikossa ja kahtena päivänä tehdään etätehtäviä.

Iltaopiskelu avaa opiskelijoille uusia mahdollisuuksia yhdistää opiskelu muuhun arkeen. Kosmetiikkaneuvojan opinnot 4.8.2020 ilta- ja monimuoto-opintoina aloittaneet opiskelijat kertovat opiskelustaan näin:

”Iltaopinnot ovat mahdollistaneet työssä käymisen opintojen aikana.”
”Kiva mahdollisuus aikuiselle yhdistää perhe/työelämä.”
”Haastetta tuo se, jos työvuoro onkin aikaisin aamulla.”
”Opintojen avulla voi edistää omaa uraa ja saada uusia mahdollisuuksia kauneudenhoitoalalla.”
”Etäopiskelu tuo kivaa vaihtelua opiskeluun.”
”Kaksi etäpäivää tekee opiskelusta kevyempää, toki se vaatii myös oma-aloitteisuutta ja suunnitelmallisuutta, jotta tehtävät tulee tehdyksi ajallaan.”

Myös opettajat näkevät iltaryhmässä monia hyviä puolia.
– Oli kiva lähteä pilotoimaan ensimmäistä iltaryhmäämme ja siten mahdollistaa opiskelu ja osaamisen lisääminen työssäkäyville aikuisille. Kolme iltaa viikossa ei käy liian rankaksi ja etätehtävät voi tehdä viikon aikana silloin, kun se itselle parhaiten sopii, kuvaavat uutta opiskelujärjestelyä opettajat Marjo Järvelä ja Jenni-Mari Mäkiaho.

Opiskelijat valmistamassa puhdistusvoiteita.  Kuva puhdistusvoiteen sekoittamisesta.
Puhdistusvoiteiden valmistamista.

Syksyllä 2020 kosmetiikkaneuvojan opinnoissa on ajankohtaista kosmetiikkatuotteiden valmistus. Opinnot alkoivat tutkinnonosalla Hius- ja kauneudenhoidon neuvontapalvelut, johon kuuluvaa aine- ja tuotetuntemusta opetetaan käytännönläheisesti valmistamalla tuotteita. Kurssilla valmistetaan kosmetiikkaa ja perehdytään tuotteiden INCI:n mukaisiin toimintaperiaatteisiin. INCI = International Nomenclature of Cosmetic Ingredients eli tarkoittaa nimikkeistöä ja merkintätapaa, jolla kosmetiikan ainesosat merkitään pakkauksiin Euroopan unionissa. Teoriaa opitaan tekemällä oppien, jolloin asiat linkittyvät paremmin muistiin. Tunneilla valmistetaan tyypillisimpiä kosmetiikkatuotteita, kuten shampoota, hoitoainetta, muotoilugeeliä, kosteusvoidetta, puhdistusemulsiota ja ehostustuotteita.

Aine- ja tuotetuntemuksen opetus on jo pidempään yhdistetty Careeriassa yrittäjyysopintoihin, ja näiden opintojen puitteissa Careeriassa on kehitetty viisi erilaista omaa tuotetta, kuten käsivoide ja huulivoide. Opiskelijat ovat oppineet samalla tuotteille asetetut kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset eli mitä kriteerejä tuotteen tulee täyttää, ennen kuin se voidaan myydä kuluttajalle. Keskeistä on tuoteturvallisuuskansion tekeminen. Tämän kuuluu mm. tuotteen tarkat tiedot, asiantuntijan, kuten toksikologin tekemä turvallisuusarviointi, mikrobiologiset tutkimukset ja rekisteröityminen Euroopan unionin tietokantaan.

Opiskelijoiden valmistamia tuotteita voi ostaa aina riippuen opintojen vaiheista. Tällä hetkellä tuotteita ei ole myynnissä, mutta niitä voi tiedustella CareeriaCaren Parturi-Kampaamossa ja Kauneushoitolassa.

Mukaan kosmetiikkaneuvojan opintoihin ehtii vielä. Käynnissä on parhaillaan uuden ryhmän haku 11.1.2021 alkavaan ilta- ja monimuoto-opintoina toteutettavaan ryhmään Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon. Tällä haulla opiskelemaan valitut opiskelijat liittyvät jatkuvan haun periaatteella jo syksyllä aloittaneeseen ryhmään, ja suorittavat vain syksyllä toteutetun tutkinnonosan myöhemmin. Tammikuussa alkavaan ryhmään mahtuu 12 opiskelijaa. Lisätiedot ja hakuohjeet koulutuskokonaisuudesta Careerian nettisivuilla täällä.