Kaksoistutkinnolla suoraan työelämään - Careeria

Kaksoistutkinnolla suoraan työelämään

10.12.2018

17 -vuotias Emmi Lahtinen suorittaa kaksoistutkintoa. Emmi on tällä hetkellä työelämässä oppimassa ammattiopinnoissaaan ja suorittaa osan merkonomin tutkinnosta Edupolin (1.1.2019 Careerian) viestinnässä. Näin Emmi kertoo omin sanoin kaksoistutkinnon opinnoistaan: 

Useamman tutkinnon suorittaminen, eli kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että suorittaa lisäopintojen kautta samanaikaisesti opintoja eri koulutuksista. Jos haluaa ammatillisen koulutuksen lisäksi suorittaa ylioppilastutkinnon, on opiskeltava vähintään neljä lukion ainetta. Halutessaan voi suorittaa myös koko lukion oppimäärän. 

Opiskeluaika on kolme tai neljä vuotta tutkinnosta riippuen. Lukio-opintojen rytmitys ammatillisten opintojen kanssa vaihtelee myös aloittain ja kouluittain. Opiskelu voi tapahtua täysinä lukiojaksoina tai limitettynä ammatillisten opintojen kanssa.

Itse opiskelen Edupolissa merkonomiksi toista vuotta ja suoritan samalla kaksoistutkintoa. Lukiossa opiskelen englantia, ruotsia, äidinkieltä sekä psykologiaa. Aloitin kaksoistutkinnon viime vuonna syksyllä vasta syysloman jälkeen, sillä ajattelin ensin, että se olisi liian rankkaa. Päätin kuitenkin mennä kokeilemaan ja ensimmäisen jakson jälkeen päätin jatkaa, kun se tuntui sujuvan hyvin.                                                                                                          

Lukio-opintoni kestävät 3 vuotta. Päivisin opiskelen Edupolissa ja lukiota on aina tiistaisin ja torstaisin iltapäivällä. Lukiossa on kahta eri ainetta samana päivänä niin, että esimerkiksi ensin ruotsia 1h 20min ja sitten samanpituinen tunti englantia heti sen jälkeen.

Pidän siitä, että lukio-opinnot ovat aina samanaikaisesti ammatillisen puolen kanssa, sillä uskon että voisi olla rankempaa jos lukiojaksot olisivat erikseen. Silloin jäisi nimittäin ammatillisista opinnoista jälkeen ja olisi paljon itsenäistä opiskelua sekä mahdollisesti korvattavia tunteja.Kaksoistutkinnon suorittaminen vaatii motivaatiota opiskeluun, sillä itsenäistä opiskelua on aika paljon. Lukiotunteja on niin vähän, että osa pitää opiskella itse kotona. En koe, että kaksoistutkinnon suorittaminen on erityisen vaikeaa, kunhan vaan itse jaksaa opiskella.

On tosi hyvä, että ammattikoulun puolella ollaan oltu todella joustavia lukion takia, jotta pääsee aina lähtemään lukion iltapäivätunneille. Kaksoistutkintolaisille on koulussamme valmiiksi jaettu kirjoitukset eri ajankohtiin ja itselläni on ensi maaliskuussa englannin yo-kirjoitukset.

-Emmi Lahtinen / työelämässä oppimassa Edupolin viestinnässä