Käsi ylös opettaja? - Careeria

Käsi ylös opettaja?

22.01.2020

Niin juuri, sinä, opettaja… käsi ylös, jos todella koet tuottavasi laadukasta, perusteltua ja opiskelijaa motivoivaa sekä työelämän tarpeita palvelevaa opetusta?

Näin yritysmaailman puolelta tulleena ja kohta puolisen vuotta taloon, talon tapoihin ja varsinkin talon nuoriin tutustuneena tunnen hyvin usein itsekin tätä kysymystä ”tien päällä” pohtivani. Mielestäni meillä, opettajilla, onkin velvollisuus olla hereillä, velvollisuus ylläpitää ja jatkuvasti kehittää ammatillista sekä pedagogista osaamistamme.

Entä se vastuu sitten? No, osana työyhteisöämme ja yhä kasvavassa roolissa yritysten yhteistyökumppanina meillä, opettajilla, on myös vastuu ajatella, vastuu pysähtyä miettimään, vastuu kyseenalaistaa olemassa olevia toiminta- sekä opetustapojamme, maailma muuttuu. Jo parin vuoden aktiivisesta yritystoiminnasta poissaolon jälkeen joutuu valitettavasti toteamaan kuinka nopeasti, aikaisemmin niin tuttu toimintaympäristö muuttuu. Siellähän toimivatkin jo uudet pelurit, ei siellä vanhassa firmassa samat työntekijätkään enää ole, myös uutta tekniikka ja terminologiaa puskee sisään. Kaikki tämä parissa vuodessa … Samaan aikaan täällä kouluelämässä työelämä huutaa motivoituneiden ja täsmätarpeisiin koulutettavien työntekijöiden  perään.

Mutta mikä mahtavinta, meillä opettajilla, on siis velvollisuuksia ja vastuita, mutta myös oikeuksia INSPIROITUA JA TOIMIA opetuksen laatua nostavien toimenpiteiden perään niin, että se sinunkin käsi nousisi, opettaja! Joku viisaampi kehottikin tähtäämään korkealle, kun näitä motivoivamman opetusympäristön tavoitepaaluja hakataan, tilastojen valossa noin puoleen väliin tullaan pääsemään.

Kiitos Careeriassa teknisten alojen Susannalle ja Pekalle, me logistiikan puolella olemmekin jo aloittaneet askelmerkkien siirron lankkua kohti ja kohta hypätään. Tunnetusti kannustava ja innostava johtaminen luo tilaa uudenlaiselle ajattelulle ja toiminnalle.

Voisiko Careeria olla ammatillisen koulutuksen ”liideri”? Kuljettaisiin vähän edellä muita, ajateltaisiin vähän uudella tavalla ja kokeiltaisiin rohkeasti uusia ratkaisuja.

Veli Kynsijärvi
Opettaja, logistiikka
Careeria