Liiketoiminta on kaikkialla - Careeria

Liiketoiminta on kaikkialla

23.09.2020

Kuva käsistä yhdessä tietokoneiden päällä.

Apteekin digiosaaja, muodin merkonomi ja monta muuta – liiketoiminta on mukana kaikilla toimialoilla. Niin on myös merkonomi, liiketoiminnan perustutkinto, yksi Careerian suurimmista tutkinnoista.

”Maajussille merkonomi” oli tekonimi maaseutualalle suunnatulle koulutukselle. Tavoite oli antaa jo ammattitaitoisille ihmisille lisäoppia esimerkiksi maaseutualan kirjanpitoon ja verotukseen, miten palvelumuotoilu auttaisi toimintaa ja miten markkinoinnilla saa tulosta. Kehittämällä omaa työtään tai yritystään opiskelijat valmistuvat samalla merkonomiksi. Maaseutualalla yrittäjät ovat kiinni tiloillaan, joten siksi teoriaopinnot ovat verkossa ja käytännön harjoittelu sekä osaamisen näytöt omassa yrityksessä tai työpaikalla. Koulutus on suunniteltu ja toteutettu yhdessä ProAgria valmennuksen kanssa.

Apteekin digiosaajan tarve lähti liikkeelle alan muuttumisesta – apteekin työntekijälle digitaidot ovat yksi tulevaisuuden työstä suoriutumisen elementti. Koulutuksessa on nyt osana Careerian paikallinen tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti, koska apteekeillakin verkkokaupat ovat lähiaikana tulossa. Kolmas ryhmä on alkamassa – digiosaajille on selkeästi tarvetta. Koulutus on suunniteltu yhteistyössä Suomen Apteekkariliiton ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalveluiden kanssa. Lue lisää täältä.

Muodin alalle suunnattu merkonomi on jo vanha tuote. Maailma muuttuu ja siksi koulutusta on kehitetty monesti vuosien aikana. Yhteistyökumppanin nimikin muuttui matkan varrella Muotikaupanliitosta Fashion Finlandiksi. Muodin myynnissä tarvitaan yhä enemmän tietoa ja taitoa asiakaskokemuksen kasvattamiseksi. Tammikuussa alkavassa koulutuksessa opiskelijat saavat myynnin tueksi osaamista stailauksesta, myynnin monikanavaisuuden hyödyntämisestä, markkinoinnista sekä palvelumuotoilusta. Kohderyhmällä on taustalla jo tekstiili- tai vaatetusalan tutkinto ja asiakaspalvelukokemusta. Koulutuksessa keskitytäänkin osaamisen kasvattamiseen osatutkinnon kautta. Voisi tässä yhteydessä vaikka sanoa: koulutuskin on muodikasta.

Tammikuussa Careeriassa alkaa maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille suunniteltu merkonomin osatutkinto. Kaupan alalla tarvitaan työntekijöitä, ja koulutuksen tavoitteena on opiskelijoiden työllistyminen kaupan alalle. Työssäoppimisjaksolla opiskelijat oppivat taitoja kaupassa, aidoissa työelämän tehtävissä. Koulutuksessa on asiakaspalvelun ja suomalaisessa työelämässä toimimisen opetuksen lisäksi ammatillisen suomen kielen opetusta. Koulutusta on suunniteltu yhteistyössä K-Citymarketin kanssa, ja he tarjoavat myös työssäoppimispaikkoja opiskelijoille.

Merkonomiksi opiskelee Careeriassa nuoria, aikuisia, alan vaihtajia ja täsmäosaamista hakevia. Kaikki he tarvitsevat työpaikan tai työssäoppimispaikan tutkinnon osien suorittamiseksi – paikan, jossa hankkia ja näyttää osaamistaan. Siksi työelämän kumppanit ovat meille niin tärkeitä, ja eihän työelämäkään pärjää ilman liiketoiminnan osaajia. Yhteishaun ja avoimien ryhmien lisäksi teemme yhteistyötä yritysten, järjestöjen ja liittojen kanssa. Näin saamme kehitettyä yhdessä osaamistarpeeseen koulutuksen, joko olemassa olevalle henkilökunnalle tai oppisopimuksen kautta rekrytoitaville. 

Alkavat merkonomikoulutukset on nähtävissä Careerian nettisivuilla täällä.
Lue myös:
Merkonomiksi verkossa – ovi avautui työhaastatteluihin
Liiketoiminnan perustutkinto verkossa omaa työtä tai yritystä kehittämällä

Mari Siivonen
Kouluttaja
Careeria