Opi ja innostu - Careeria

Opi ja innostu

03.02.2020

Opi ja innostu 

Poikkeuksellista kuhinaa elintarvikeosastolla, jännitystä ilmassa kuin jouluaattona. Mistä on kyse? Pitkä suunnittelu ja odotus palkitaan – tänään otamme käyttöön 3D-elintarviketulostimen! 

Careeria on mukana Opetushallituksen Digi2Go -hankkeessa, jossa kehitetään uusia digitaalisia oppimisympäristöjä. 3D-elintarviketulostimen käyttöönotto opetuksessa on osa tätä hanketta, ja mahdollistaa uudenlaisen oppilaitosvetoisen yhteistyön elinkeinoelämän kanssa. 

Tähän päivään asti on mieltä kalvanut epävarmuus ja pelko tulostuksen oppimisen mahdottomuudesta. Uuden edessä on muodostunut mielikuvia siitä, että laite on kuin ulkoavaruudesta lähetetty ufo, jonka käyttöönotto aiheuttaa enemmän harmaita hiuksia kuin lisäarvoa opetukseen. Aika pian, puolalaisen insinööri Jacek Stachuran ohjauksessa, huomaamme laitteen toimintojen olevan täysin loogisia ja rakentuvan elintarvikkeiden tuntemukseen. Kuten monen asian, laitteenkin käyttöönotossa tehokkain opetusmenetelmä on tekemällä oppiminen, ja pian olemme vannoutuneita elintarviketulostuksen faneja. Näemme sen käytössä upeita mahdollisuuksia, joissa vain mielen luovuus on rajana. Oppiminen on hetkessä synnyttänyt innostuksen ja halun priorisoida tulostussuunnittelua jopa muiden töiden kustannuksella. Jaettu oppimisen ilo on tarttuvaa, ja vie mukanaan. 


Opin, innostun! Ravitsemisalan opettajat uutta oppimassa. 

 

Epävarmuus uuden edessä ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen on ilmiö, joka synnyttää oppimista. Tämän asian unohtaminen on kuitenkin inhimillistä. Tuttu, perinteinen tapa toimia on aina helppo ja turvallinen. Uusi teknologia tuo ulottuvuuksia, joita emme osaa tällä hetkellä ymmärtää. Ollaan siis avoimia uuden oppimiselle, ja innostutaan lisää. 


Careeria on ensimmäisenä ammatillisena koulutuksen järjestäjänä pilotoimassa 3D-tulostimen käyttöä elintarvikkeiden valmistuksessa. 

 

 

Iina Pälväjärvi 
Koulutuspäällikkö, Careeria