Opinto-ohjaajana oppilaitoksen näköalapaikalla - Careeria

Opinto-ohjaajana oppilaitoksen näköalapaikalla

11.09.2019


Johanna Oljemark, opinto-ohjaaja, Careeria.

Näin alkusyksystä olen keskustellut sekä opiskelijoiden että opettajien kanssa siitä, mitä opinto-ohjaajat oikeastaan oppilaitoksessa tekevät. Me olemme kohtaamisen asiantuntijoita, jotka kommunikoivat päivittäin hakijoiden, opiskelijoiden, henkilökunnan, eri verkostojen ja työelämän edustajien kanssa.

Viimeisen kuukauden aikana olen tavannut uusia opiskelijoita ja ollut mukana ryhmissä ensimmäisten viikkojen aikana. Olen suunnitellut jatkavien kanssa valinnaisia ja opintojen etenemistä. Opintojen loppuvaiheessa olevien kanssa olemme pohtineet urasuunnitelmia, mahdollisia jatko-opintoja ja työelämään siirtymistä. Tulevien kuukausien aikana me opinto-ohjaajat toimimme myös paljon rajapinnassa peruskoulujen kanssa avoimissa ovissa, vanhempainilloissa ja tutustumiskäynneillä.

Arjessa on myös paljon pienten asioiden selvittelyä opiskelijoiden apuna. Yksi on hukannut sähköpostitunnukset ja toinen ei tiedä, mitä rästejä jäi keväältä tekemättä. Kolmas tulee avoimeen oppimisympäristöömme StudyOon ja kaipaa vinkkejä paremman ansioluettelon tekemisessä. Kaikkea ei tarvitse onneksi osata, kun voi aina kysyä tarvittaessa apua muulta henkilökunnalta.

Olemme perustaneet Careeriassa myös hakijapalvelun, joka aloitti 1.8.2019. Toimin osan työajasta hakijapalveluiden opinto-ohjaajana.  Jatkuvan haun kautta hakeutuvat kutsutaan hakijapäiviin, joissa opinto-ohjaajat ja ammatilliset opettajat haastattelevat hakijat. Valitut ohjataan sopiviin aloituksiin ja ryhmiin aiempi osaaminen huomioiden. Hakeutumisvaiheessa on mielenkiintoista kohdata hakijoita ja löytää heille sopiva opiskelupolku.

Tärkeintä opinto-ohjauksessa on kohtaaminen, yksilön mahdollisuuksien avaaminen sekä vahvuuksien löytäminen. Teemme läheistä yhteistyötä vastuuopettajien ja muun henkilökunnan kanssa. Kuljemme opiskelijan vierellä ja avaamme uusia näkymiä opiskeluun ja työelämään.

Johanna Oljemark
Opinto-ohjaaja, Careeria