Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat katsovat luottavaisina ammatilliseen tulevaisuuteensa - Careeria

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat katsovat luottavaisina ammatilliseen tulevaisuuteensa

18.09.2019

Mieltäni on askarruttanut mitä syksyllä Careeriassa aloittaneet opiskelijat toivovat koulutukselta ja millaisena he näkevät tulevaisuutensa. Kysyinkin asiaa aloittaneilta opiskelijoilta. Kysely sattui samaan aikaan, kun pääministerimme viime viikolla kertoi, että sote-uudistusta ei saada ”ihan loppuun” asti, koska 4 000 uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa (Päivälehti 12.9.2019). Vaikuttaako uutisointi opiskelijoiden vastauksiin tulevaisuudestaan?

Sosiaali- ja terveysalan hakijoita yhteisvalinnan kautta, OPH:n 2019 tilaston mukaan, koko massa oli 4 696, joista opintonsa aloitti 2 851. Uudellamaalla vastaavat luvut olivat 1 010 ja 671. Hyvä joukko innokkaita uusia opiskelijoita. Kysyessäni Careerian opiskelijoilta miksi he hakivat sosiaali
-ja terveysalalle: 45 % vastaajista on halu auttaa ihmisiä ja 55% on kiinnostunut alasta. Mielestäni hyvät lähtökohdat opintojen etenemiselle.

Kysymykseeni mitä odotat koulutukselta, opiskelijat vastasivat: ”Hyvää ja asianmukaista opetusta, mielenkiitoisia haasteita, oppia alan tiedot ja taidot hyvin, vaihtelevia ja monipuolisia opetustapoja, oppia uusia asioita tulevaisuuden ammattiin, hyvän pohjan alan työtehtäviin, elinikäisiä kokemuksia ja elämyksiä, mukavaa opiskelua, käytännön tunteja, uusia tuttavuuksia.”

Tuossa opetuksesta vastaaville opettajille, kouluttajille ja esimiehille viestiä opiskelijoiden odotuksista meille. Näitä meidän on syytä herkällä korvalla kuunnella, unohtamatta hauskuutta ja iloa!

Alussa esittämääni kysymykseen vaikuttiko pääministerin viesti opiskelijoiden vastauksiin tulevaisuudesta valmistumisen jälkeen, onneksi ei. 39 % opiskelijoista aikoo mennä töihin valmistumisen jälkeen ja 35 % aikoo jossain vaiheessa hakeutua jatko-opintoihin. Vastausten perusteella minulle jäi hyvin positiivinen mielikuva siitä, millaisena opiskelijat kokevat tulevaisuutensa valmistumisensa jälkeen. Lainatakseni opiskelijaamme Samuel Korkeakoskea: ”Lähihoitajakoulutus on hyvä pohjakoulutus, josta on helppoa ponnistaa jatko-opintoihin. Se myös opettaa elämästä paljon. ” (Super 9/2019).

Merja Parviainen
Koulutuspäällikkö, Careeria

Lähteet:

Päivälehti 12.9.2019, Pääministeri Rinne: Sote-uudistusta ei saada ”ihan loppuun” asti, koska 4 000 uutta lääkäriä ja hoitajaa varten ei ole tarpeeksi rahaa: https://www.hs.fi/paivanlehti/12092019/art-2000006235462.html. Viitattu 16.9.2019.

Super-lehti 9/2019, s. 57: Lähihoitajaopiskelija Samuel Korkeakoski räppää ja haluaa auttaa muita: https://www.superlehti.fi/tyoelama/ammatissa/rappari-joka-tahtoo-muiden-auttajaksi/