Skill Competition Managerin terveiset Kazanista - Careeria

Skill Competition Managerin terveiset Kazanista!

12.09.2019

 

 

 

  

 

  

Careerian hiusalan opettaja Katri Pokkinen vastasi elokuussa 2019 World Skills ammattitaidon maailmanmestaruuskisoissa hiusmuotoilulajin toteutuksesta. Hän toimi kilpailuissa Skill Competition managerina. Lajissa oli 35 kilpailijaa ja 38 tuomaria, yhteensä 38 eri maasta. Kaksiviikkoinen työrupeama sisälsi lajin toteutuksen valmistelun sekä neljä päivää kisaamista.  

Venäjällä Kazanissa järjestettiin 45. World Skills maailmanmestaruuskilpailut. Jäsenmaita kilpailuissa oli yli 50. Seuraavat kilpailut pidetään 2021 Shanghaissa Kiinassa.

Taitaja-kilpailusta hiusalan tuomaroinnin huipulle Skill Competition Manageriksi

Katri Pokkinen pitää hallussaan hiusalan kansainvälisen kilpailutoiminnan korkeinta titteliä. Hän on Skill Competition Manager. Katri toimii Careeriassa hiusalan opettajana. Opettamisen lisäksi hän on ollut mukana valmentamassa koko maan laajuisesti alan WorldSkills-kilpailijoita, ja hallinnoi nyt kansainvälistä hiusalan WorldSkills-kilpailutoimintaa. 

Polku Skills-toimintaan kulki oman Taitaja-kilpailun voiton kautta

Alku hiusalan opetukseen ja kilpailutoiminnan tuomaroinnin huipulle on Katrin omassa voittoisassa Taitaja-kilpailussa.

– Voitin vuonna 1998 hiusalan Taitaja-kilpailun, ja pääsin mukaan maajoukkuevalmennukseen. Treenasin eri kilpailuissa yhteensä kolme vuotta, ja tulin valituksi Etelä-Korean WorldSkills-kilpailuihin edustajaksi 2001. Valinta edellytti useita Suomen karsintojen voittoja. Nyt olen toiminut opettajana alalla reilut kymmenen vuotta, Katri kertoo kilpailutoiminnan taustoista.

WorldSkills-kilpailut on tarkoitettu alle 23-vuotiaille alan nuorille, jo valmistuneille ammattilaisille. Kilpailuun voi osallistua vain kerran. Maailmanmestaruustason kilpailu kokoaa maailman huiput yhteen joka toinen vuosi, ja kilpailut järjestetään eri puolilla maailmaa. Jokainen maa päättää itse mihin lajeihin lähdetään kilpailemaan ja saa lähettää mukaan yhden kilpailijan ja yhden tuomarin eli ekspertin lajia kohden. Suomesta kilpailuihin osallistuu yleensä 25 lajin edustajaa, ja Suomen osalta toimintaa hallinnoi Skills Finland. Koko kilpailussa on yhteensä noin 50 lajia.  

Valmentajasta varapäätuomariksi ja Skill Competition Manageriksi

Etelä-Korean vuoden 2001 kilpailun jälkeen Katri alkoi valmentaa suomalaisia kilpailijoita. Tuomari- eli eksperttiaikaa WorldSkills-kisoissa maailmalla olivat vuodet 2007–2015, jolloin myös valmennus Suomen kilpailuissa jatkui. Kansainvälisissä kilpailuissa on aina lähes 40 tuomaria, päätuomari ja varapäätuomari. Katri eteni vuonna 2015 tuomaroinnin tehtävissä varapäätuomariksi, ja nykyään hän toimii jo Skill Competition Managerina, henkilönä, joka johtaa koko lajin kilpailutoteutusta. Skill Competition Managerin tehtävää on aina yksi per ala, ja tämä henkilö vastaa koko oman alansa kansainvälisestä joukosta. Kriteerit tehtävään ovat vankka kokemus WordSkills-kilpailuista, oma kilpailukokemustausta sekä luotettavuus. Kattojärjestö World Skills International (WSI) valitsee kaikkiin aloihin oman Skill Competition Managerin.

– Abu Dhabin kilpailussa 2017 toimin ensimmäistä kertaa uudessa roolissani Skill Competition Managerina. Vuonna 2019 WorldSkills-kilpailu pidetään elokuussa Kazanissa, Tatarstanin pääkaupungissa, ja valmistautuminen sinne alkoi jo 2018 syksyllä. Skill Competition Manager valvoo koko hiusmuotoilualan kilpailun toteutusta. Hän hoitaa sponsorit, kilpailualueen pohjapiirustuksen, suunnittelee kilpailutehtävät, niiden aikataulutukset kilpailupäivälle sekä arvioinnin ja arviointikriteerit, listaa Katri tehtäviään.

Tammikuussa 2019 Kazanissa järjestettiin jo kilpailua valmisteleva vierailu, jossa Katri kävi katsomassa mm. mihin kilpailualue tulee, missä on pesupaikat ja tuomarikopit ym. Hiusalan WorldSkills-kilpailuissa on hiusmuotoilulajissa 38 kilpailijaa eli tuomareitakin tarvitaan sama määrä. Kun tuomari /ekspertti tulee jokaisesta kilpailijamaasta, tarvitaan tulkkejakin tähän kilpailuun tusinan verran. Lajialueella pyörii päivittäin satakunta ihmistä, jotka edustavat kaikkia maanosia ja kulttuurien kirjo on suuri. Logistiikan miettiminen vaatiikin panostusta, että lounaat, arviointi ja kaikki muu saadaan toimivasti organisoitua ja tuomarit koulutettua kilpailupaikalla toimimiseen.

– Kilpailumatka kestää 15 päivää, josta itse kilpailupäiviä on vain neljä, mutta alkuvalmistelut ja lopputyö vaativat myös aikansa. Sanon joka kerta kilpailumatkan jälkeen, että kisat olivat viimeiset, kun olen antanut kaikkeni, mutta sitten löydän itseni aina vaan uudestaan kansainvälisiltä kilpailukentiltä. Toiminnassa mukana minut pitää tuomariporukasta saamani elinikäiset ystävät sekä toiminnan minulle tuoma ammatillinen kehitys ja projektinjohtamistaidot. Maailman huippujen kilpailemisen seuraaminen kehittää minua myös opettajana, kuvaa Katri kokemuksiaan WorldSkill-kilpailuista ja Skill Competition Managerin tehtävästä.

Kansainvälinen toiminta Katrin sydäntä lähellä

WorldSkills-toiminta on tarjonnut loistavat mahdollisuudet solmia kansainvälisiä suhteita. Vuosien saatossa Katrille onkin kasvanut laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto.

– Kansainvälinen toiminta on lähellä sydäntäni. Kilpailujen myötä minulla on suorat kontaktit ainakin 36:een maahan. WorldSkills-kilpailut ovat olleet minulle loistava väylä solmia kansainvälisiä suhteita, jotka avaavat ovia. Näiden kontaktien avulla opiskelijoitamme on ollut esimerkiksi työssäoppimassa mm. Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Espanjassa ja Englannissa. Jos tarvitsen jotain, minulla on laaja kansainvälinen verkosto, jonka puoleen kääntyä, Katri listaa kansainvälisen toiminnan hyötyjä.

Kansainvälinen toiminta näkyy myös arjessa. Haastatteluntekopaikalla Careerian POMO-talon toimipisteessä Katrin työhuoneessakin oli muistilappu ”Muista hakea espanjalaiset”. Kaksi espanjalaista opiskelijaa oli tulossa tutustumaan Careerian tapaan opiskella ja opettaa kauneudenhoitoalaa.

Katri aloitti Taitaja-kilpailusta – Careeriasta taitavia opiskelijoita Joensuun Taitaja-finaalissa mukana kaksi

Taitaja-kilpailu voi olla opiskelijalle ponnahduslauta uralla eteenpäin. Careeriasta selvitti Joensuussa 21.–23.5. pidettyyn Taitaja 2019 finaaliin hienosti tiensä kaksi opiskelijaa: Milja-Mariia Lampi kauneudenhoidossa ja Kabir Iovine painotuotteen suunnittelussa. Milja-Mariian ja Kabirin tarinat löytyvät täältä: https://www.careeria.fi/ajankohtaista/careeriasta-toukokuun-taitaja-2019-finaaliin-hienosti-kaksi-opiskelijaa/