Suomen ensimmäinen yrittäjän ammattitutkintoon valmistunut vammaisten ryhmä sai onnittelut myös tasavallan presidentiltä

17.11.2020

Suomen ensimmäinen vammaisten yrittäjien ryhmä valmistui yrittäjän ammattitutkintoon 16.11.2020. Koulutuksen järjestäjänä toimi Careeria, ja koulutus suunniteltiin yhteistyössä Näkövammaisten liiton ja Invalidiliiton asiantuntijoiden kanssa saavutettavaksi ja esteettömäksi vammaisille opiskelijoille. Valmistujaistilaisuus pidettiin Helsingin Itäkeskuksessa Näkövammaisten liiton tiloissa Iiris-keskuksessa. Tilaisuuteen saatiin myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön lähettämä tervehdys valmistuville.

Kiitospuheita ja tasavallan presidentin tervehdys valmistuneille

Valmistujaistilaisuuden aluksi nautittiin musiikista valtaosin valmistuvista opiskelijoista koostuvalta Nuottiöljykriisi-yhtyeeltä. Avaussanoina kuultiin koulutuksen järjestäjän, Careerian, apulaisrehtori Ulla Postin tervehdys valmistuville koulutuspäällikkö Minna Pennasen lukemana. Careeria kiitti tutkintoon valmistuneita loistavista suorituksista opinnoissa ja hyvästä, toinen toisiaan sparraavasta yhteishengestä.  

Nuottiöljykriisi-yhtye lavalla.  Careerian tervehdys valmistuville, koulutuspäällikkö Minna Pennanen lavalla.

Tutkintoon valmistuvat odottavat todistusten jakoa.  Osa valmistuneista ryhmäkuvassa.

Itse tutkintoon valmistumisen lisäksi ikimuistoisen päivästä teki tasavallan presidentiltä kirjeen muodossa saatu tervehdys, jossa hän onnitteli valmistuneita ja kiitti koulutuksen järjestäjiä työstä yrittäjyyden ja yhdenvertaisuuden puolesta.

Ote tasavallan presidentti Sauli Niinistön vammaisten yrittäjän ammattitutkintoon valmistuneille osoittamasta kirjeestä: ”On hienoa, että Careeria yhteistyössä Näkövammaisten liiton sekä Yritystä! -hankkeen kanssa on edistänyt tasavertaisia mahdollisuuksia suorittaa yrittäjän ammattitutkinto. Kiitän kaikkia mukana olleita työstänne yrittäjyyden ja yhdenvertaisuuden puolesta.”

Tasavallan presidentin kirje valmistuneille.

Merja Mäkisalo-Ropponen, kansanedustaja ja eduskunnan vammaispalveluryhmän edustaja, totesi puheessaan asennevamman olevan vaikein vamma vammaisyrittäjyydessä. Hän myös totesi yrittäjyyden olevan suuri mahdollisuus vammaisille, ja kiitti, että nyt päätökseen saatu koulutus on antanut osallistujille paljon tietoa ja tukea ja ollut saavutettava ja esteetön. Hän päättikin puheenvuoronsa: ”Muutokseen tarvitaan rohkeita edelläkävijöitä. Jonkun on aina oltava ensimmäinen.”

Vastuukouluttaja Tarja Pursiainen Careeriasta muistutti puheenvuorossaan, että yrittäjä ei ole koskaan valmis, vaan voi aina jatkaa kehittämistä. Hän myös kiitti ryhmää hienosta motivaatiosta ja innosta koulutuksen aikana, ja kehotti lopuksi nauttimaan jokaisesta yrittäjäpäivästä.

Yrittäjyysasiantuntija Jaana Argillander Näkövammaisten liitto ry:stä korosti puheenvuorossaan yhteistyön voimaa. Yhdessä suunniteltu koulutus lähti liikkeelle tavoitteena saavutettavuus ja esteettömyys. Jo alun perin suunniteltiin hybridimallia, lähi- ja etäopiskelun yhdistämistä, että osallistuminen eri puolilta Suomea olisi mahdollista. Kevään koronapandemia ei näin ollen kovinkaan paljon haitannut opiskelun etenemistä. Jaana Argillander kiitti myös ryhmän mahtavia mentoreita ja loistavia luennoijia.

Stipendien jaon toteuttivat yhteistyössä Invalidiliitto ry:n Sinikka Winqvist ja Lions Club Helsinki-Malmittaret, Merja Carlander.

”Kun vammainen yrittäjä perustaa yrityksen ja työllistää nuoria, on se stipendin paikka.” Näin perusteltiin varkautelaisen ravintoloitsijan Harri Pynnösen saama Invalidiliiton stipendi.

Lions Club Helsinki-Malmittaret, Merja Carlander, jakoi kaksi stipendiä, joiden perusteena oli opintojen aikana aloitettu yritystoiminta. Stipendin saajat olivat R-kioskiyrittäjä Jaana Heino ja käsityöalan yrittäjä Noora Mäkelä.

Yrittäjän ammattitutkintoon 16.11.2020 valmistunut ryhmä edustaa laajaa yrittäjyyden kirjoa aina graafisesta suunnittelusta ja it-alan konsultoinnista hierojiin, kokkeihin, hoitoalan yrittäjiin ja runoilijoihin.

Mentorin terveiset kuultiin Anja Strömiltä. Hän evästi tutkintoon valmistuvat mietelauseella: ”Hyvä purjehtija ei pyydä myötätuulta, vaan hän opettelee purjehtimaan.” Tämän hän toivoi antavan valmistuneille voimaa mahdollisten haasteiden kohdatessa, ja toivotti samalla onnea kaikkien ryhmän mentorien puolesta.

Menestystarinoita

Yrittäjän ammattitutkintoon 16.11.2020 valmistuneiden joukossa oli myös alan vaihtajia, jotka perustivat yrityksen koulutuksen aikana. Yksi tällainen esimerkki on stipendinkin saanut Jaana Heino, joka vaihtoi diplomaatin uransa yrittäjyyteen. Hänen tarinansa voi lukea täältä.

Koulutus saa tammikuussa jatkoa

Yrittäjän ammattitutkintokoulutukselle asetetut tavoitteet saavutettiin nyt päätökseen saadussa koulutuksessa erinomaisesti, ja yrittäjien osaaminen kehittyi toivotulla tavalla. Koulutus saakin jatkoa, kun uusi ryhmä aloittaa yrittäjän ammattitutkinnon 14.1.2020. Lisää tietoa alkavasta koulutuksesta täällä.