Unelmien ammatteihin ja urille - Careeria

Unelmien ammatteihin ja urille

04.09.2019


Pia Hannula, brändipäällikkö, Careeria.

Mistä ammatista unelmoit lapsuudessa? Ennen urat olivat pitkiä ja kansa- tai peruskoulun jälkeen tehtiin suuria valintoja urasta. Näin lukuvuoden alkupuolella, ja yhdeksättä luokkaa käyvien kaksosten äitinä sekä heitä lähestyvän yhteishaun myötä tämä on hyvin ajankohtainen aihe. Unelma-ammatti voi olla haastava määrittää ilman kokemusta. Työelämän kiihtyvän muutoksen myötä nykyään on kuitenkin tavallista, että uraa vaihdetaan tai boostataan opinnoilla sopivassa vaiheessa, jotta tekeminen pysyy mieleisenä. Uria voi olla useita.

Myös työn muodot muuttuvat ja tuovat kokonaan uusia ammatteja jatkuvasti. Ole rohkea ja kuuntele itseäsi. Työ ja ammatti ovat kuitenkin asioita, joiden parissa vietät huomattavan ajan elämästäsi. Jos intohimo ja innostus säilyvät, se näkyy työn tuloksessa, mutta mikä tärkeintä myös omassa hyvinvoinnissa.

Nauti matkasta kohti unelmien uraa ja ammattia – opiskelu tuo ah niin palkitsevia ahaa-elämyksiä matkan varrella. Älä myöskään pelästy, jos unelmasi muuttuvat matkan varrella. Ammatillisessa koulutuksessa on mahdollista suorittaa myös osatutkintoja ja jatkaa sitten toisen tutkinnon parissa. Tutkintojen sisältöjä voi myös yhdistää.

Ammatillinen koulutus on siirtynyt osaamispohjaiseen toimintamalliin, jossa osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen ovat keskeisessä roolissa. Työn ohessa opiskelu yleistyy entisestään ja tutkinnon suorittaminen tuo jo hallussa olevan osaamisen näkyväksi tai tuo toivottua uutta osaamista. Tämä kaikki tukee unelmien ammattien saavuttamista tai uran vaihtamista, omaan tahtiin.

Careeriassa on koko liuta asiantuntijoita käytettävissäsi ammatillisten unelmiesi toteutumiseksi. Saat ohjausta uuden uran löytymiseen tai osaamisen vahvistamiseen uran eri vaiheissa. Oikeastaan sinun tärkein tehtäväsi on pohtia, mitä haluat ammatillisesti seuraavaksi saavuttaa, ja me Careeriassa valjastamme oikeat ammattilaiset poluttamaan ammatillisten unelmiesi toteumista. Asiantuntijamme uraohjauksessa auttavat myös etsimään suuntaa, jos ammatillinen unelma ja tavoite eivät ole vielä selvillä. Omaa, seuraavaa suuntaa voi hahmottaa myös erilaisilla ammatinvalintatesteillä. https://duunitori.fi/tyoelama/ammatinvalintatesti

Yhteishaussa hakeville nuorille Careeria järjestää Careeria on the Road! -tapahtuman Porvoon Taidetehtaalla 5.–6.11.2019. Tapahtumassa esitellään Careeriassa opiskeltavia aloja show:n ja toiminnallisten messujen muodossa. Näin nuoret saavat laajemman kuvan ammateista ja alueen koulutuksista. Myös yläkoululaisten huoltajat ovat tervetulleita tapahtumaan. Aikatauluista tiedotamme tarkemmin täällä sivuillamme ja somen kanavissamme lähempänä ajankohtaa. Toimipisteissämme järjestetään kattavasti myös avoimien ovien päiviä kuluvan syksyn aikana yhteistyössä peruskoulujen kanssa yhteishaun hakijoille.

Kannustan rohkeasti piirtämään tai kirjoittamaan ammatilliset unelmasi ylös. Sillä voi olla yllättävän suuri vaikutus niiden toteutumisessa. Pilko välietappeja matkan varrelle ja nauti niiden saavuttamisesta. Unelmaa on tehdä unelmien työtä – tämän hetken unelmien työtä.

Pia Hannula
brändipäällikkö
Careeria