Uuden alkua – työskentelyä muutoksessa - Careeria

Uuden alkua – työskentelyä muutoksessa

31.01.2019

Ensimmäinen kuukausi Careeriassa on ollut uuden toiminnan alkua muutoksen tuulien viuhuessa ympärillä.
Riippuu paljon henkilön persoonallisuudesta, kuinka hän suhtautuu uusiin asioihin ja muutokseen. Joku käy uusia asioita kohden etukenossa, käsiään yhteen hieroen ja päättäväisyyttä puhkuen, toinen hihkuu innosta saadessaan suunnitella uutta, kolmas pohtii asioita hiljaa harkiten ja neljäs kenties marisee silmät kiinni hiljaa yksin nurkassaan toivoen muutoksen poistuvan siihen suuntaan, mistä tulikin.

Muutos on kuitenkin mukana tämän päivän työelämässä vahvasti ja kuten kreikkalainen filosofi Herakleitos lausui noin 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua: ”Vain muutos on pysyvää”. Muutoksen läpivieminen vie vuosia. Jollekin työntekijöistä se tarkoittaa henkilökohtaisesti lyhyempää aikaa ja toisille taas pidempää aikaa sopeutua ja hyväksyä uusi. Ja sen jälkeen todennäköisesti kulman takana, meistä itsestämme riippumatta, odottaakin jo uusi muutos. Herakleitos oli siis jo aikoinaan oikeassa. Täytyy siis toivoa, että muutos pystyttäisiin näkemään positiivisena asiana.

Muutoksessa on aina mukana mahdollisuus. Careeriassa muutoksessa voi tutustua uusiin ihmisiin, saada uusia työtehtäviä ja vaikuttaa omaan työhönsä.  Ennen kaikkea se on koulutuksen järjestäjän ydintehtävän, opetustoiminnan kehittämistä yhä paremmaksi ja opiskelijaa paremmin palvelevaksi.

Kaikessa tässä muutoksen työssä voi olla armollinen kollegoilleen ja myös itselleen. Muutos vaatii aina myös epäselvien asioiden sietämistä. Muutos ei tapahdu hetkessä, asiat eivät muutu yhden yön aikana, eikä kaikkea uutta voi osata heti, eikä kaikki uusi tunnu välttämättä heti hyvältä. Olkaamme silti armollisia ja pysykäämme positiivisina. Positiivisessa työyhteisössä henkilöstö voi hyvin ja tekee työtään paremmin, opiskelijat saavat laadukasta opetusta ja ohjausta.

Tehdään yhdessä hyvää!

Anna-Mari Heikinheimo
Apulaisrehtori
Yhteiset opinnot, tuki ja ohjaus
Careeria