Yrittäjän ammattitutkinto soveltuu monille aloille ja kaikenlaisille oppijoille - Careeria

Yrittäjän ammattitutkinto soveltuu monille aloille ja kaikenlaisille oppijoille

02.09.2020

Yrittäjän ammattitutkinnon aloitus vammaisille yrittäjille 5.9.2019.

Kesän vapaat ovat ohi, ja vaikka kauniit aurinkoiset ilmat ovat yhä jatkuneet, olemme palanneet töiden ja opiskelujen pariin. Kun jokin koulutus päättyy, tuntuu aina tietyllä tavalla, että ensimmäisen päivän jännittävyys ja malttamattomat ajatukset ovat kaukaista historiaa, sillä sen jälkeen on tapahtunut niin paljon. Erityisesti viime syksyn jälkeen tuntuu tapahtuneen aivan valtavasti. Yrittäjän päivänä 5.9.2019 alkanut, Näkövammaisten liitto ry:n (NKL) ja Careerian ensimmäinen yhteistyössä toteuttama Yrittäjän ammattitutkinnon koulutus vammaisille yrittäjille on opettanut paljon, vaatinut paljon, ja erityisesti antanut paljon.  

Tämä ainutlaatuinen yhteistyö toi yhdenvertaisen yrittäjäosaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen kaikkien ulottuville, ja olimme innoissamme voidessamme käynnistää tällaisen uraa uurtavan yhteistyön. Vammaisten yrittäjähanke on ollut valtion kärkihankkeena jo viisi vuotta. Vammaisten on aina ollut vaikea työllistyä, mutta aiemmassa työelämässä koettu rajoite ei välttämättä estä yrittäjänä toimimista. Toteutusta kouluttaja Tarja Pursiainen sekä NKL:n työelämäpalvelujen yrittäjyysasiantuntija Jaana Argillander olivat miettineet jo useamman vuoden, mutta vasta syksyllä 2019 aika tuntui olevan kypsä. Ryhmässä on osaajia laidasta laitaan, osa näkövammaisia, osa muilla tavoin vammaisia opiskelijoita, joille yrittäjän ammattitutkinto voi antaa mahdollisuuden elää itsenäistä elämää ja elättää itsensä omalla työllään.

Koulutuksen viimeinen lähipäivä on pian, ja tämän pilottiryhmän onnistuminen on ollut suorastaan huikeaa. Koulutukseen oli alun perinkin mahdollista osallistua etänä, ja keväällä koronan myötä tullut etäopiskeluun siirtyminen sujui ongelmitta. Ammatillinen kehittyminen on koettu isoksi onnistumiseksi, ja näillä näkymin kaikki mukana olevat ovat valmistumassa lokakuun loppuun mennessä. Valmistujaiset pidetään marraskuun puolivälissä Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen esteettömissä tiloissa, joissa myös koulutuspäivät pidettiin.

Mutta sinne vuoden takaiseen aikaan vielä. Koulutuksen aloituspäivän kahvit nautittiin Iiris-keskuksen säkkipimeässä Pimé Caféssa, jossa kahvin juominen, syöminen sekä mm. muistiinpanojen kirjoittaminen olivat tottumattomalle uusi ja melko kuumottava kokemus. Harmillisesti nykyinen tilanne ei mahdollista päätöstilaisuutta ja musiikkiesitystä pimeässä, vaan tilaisuus pidetään suuremmassa luentosalitilassa.

Careerialle tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä arvoja, ja niiden toteutumisessa on myös koko ajan oltava hereillä, tietoja ja taitoja on koko ajan myös kartutettava. Ensimmäisestä koulutuksesta olemme keränneet palautetta koko ajan, jotta voisimme saada seuraavasta toteutuksesta vielä paremman, ja ottaa yhä paremmin huomioon kohderyhmämme erityistarpeet. Esimerkiksi kuulovammaisille tulkkausta ollaan testaamassa myöhemmin syksyllä webinaarissa.

Opiskelija Tuomas Saloman blogikirjoitusta koulutuksesta pääsee lukemaan täältä.

Seuraava täysin esteetön Yrittäjän ammattitutkinto alkaa 14.1.2021. Lue lisää täältä.

Muut tulossa olevat Careerian yrittäjän ammattitutkintokoulutukset:

Porvoossa alkaa syyskuussa yrittäjän ammattitutkintokoulutus, joka soveltuu niin uusille yrittäjille, kuin niille, jotka kaipaavat työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen. Koulutukseen voi parhaillaan hakea ja se alkaa 15.9.2020. Lisää tieto täällä.

Vantaalla käynnistyy yrittäjän ammattitutkintokoulutus 15.2.2021. Lisätiedot täällä.

Minna Pennanen
Koulutuspäällikkö, Careeria