Aku suoritti prosessiteollisuuden perustutkinnon ja eteni ammattiin oppisopimuksella - Careeria

Aku suoritti prosessiteollisuuden perustutkinnon ja eteni ammattiin oppisopimuksella

Aku Mönttinen.
Aku Mönttinen.

Askolasta kotoisin oleva 19-vuotias Aku Mönttinen valmistui tammikuussa 2020 prosessiteollisuuden perustutkintoon Careeriasta. Ajatukset lähihoitajan opinnoista ja palomiehen ammatista kallistuivat lopulta opon kanssa käytyjen keskustelujen myötä opinnoiksi prosessiteollisuuden parissa.
– Minulle oli peruskoulussa yhteishaun lähestyessä alusta asti selvää, että haen jatko-opiskeluvaihtoehtoja ammatillisen koulutuksen puolelta. Mietin ensin polkuna työelämään lähihoitajakoulutusta ja palomiehen ammattia. Sitten kävimme kuitenkin koulun kanssa vierailulla Careeriassa, jossa Nesteen edustaja oli paikan päällä kertomassa prosessiteollisuudesta. Fysiikka ja kemia olivat minulle yläasteella mieluisia oppiaineita. Juttelin vaihtoehdoista opon kanssa, joka osasi kertoa minulle vielä lisää prosessiteollisuudesta. Kiinnostukseni heräsi, ja päätin hakea yhteishaussa alalle, Aku kertoo valintansa taustoja.

Opiskelu ammatillisessa oppilaitoksessa prosessiteollisuuden parissa eteni tekemällä oppien.
– Opiskelu itsessään nuorena heti peruskoulun jälkeen ei ollut aina niinkään herkullista. Siinä iässä ei vielä osaa ajatella jatko-opintojen merkitystä. Meille opetettiin kuitenkin tärkeitä ja mielenkiintoisia juttuja. Moni asia oli haastavakin, kun ei ollut mitään pohjaa uusiin asioihin. Pidin kuitenkin opiskelusta, ja tiesin myös sen, että opin parhaiten tekemällä, Aku kuvaa avoimesti opiskelun alkuaikoja.

Tavoitteellista urheilua opiskelujen lomassa

Aku kuului opiskeluaikana Itä-Uudenmaan Urheiluakatemiaan, jolle hän antaa kiitosta. Urheiluakatemiayhteistyön tavoitteena on luoda olosuhteet, joissa tavoitteellisesti harjoitteleva nuori urheilija voi viedä opiskeluaan joustavasti eteenpäin samalla, kun panostaa omaan urheilu-uraansa.
– Minun lajini on jääkiekko. Kannustan kaikkia Careeriassa opiskelevia urheilijoita liittymään Urheiluakatemiaan, sillä se mahdollistaa urheiluharrastukset opiskelun lomassa. Itselläni oli kahtena päivänä viikossa parin tunnin treenit, joiden aikana jäi koulu väliin. Oli kuitenkin helppoa sopia opettajien kanssa mitä välistä jäänyttä suoritan itsenäisesti. Vaatii vaan itsenäistä otetta, että ottaa selvää mistä jäi paitsi ja mitä pitää tehdä, Aku kertoo.

Työpaikan avauduttua opinnot loppuun oppisopimuksella

Aku pääsi prosessiteollisuuden opintojensa aikana työharjoitteluun Nesteelle.
– Työharjoittelun ja kesätöiden päätyttyä minulle tarjottiin jatkosopimusta. Sain silloin ajatuksen hakea opiskelemaan tutkintoni loppuun oppisopimuksella. Täytin sopivasti 18 vuotta, joka on Nesteellä vaatimus. Olin yhteydessä omaan opettajaani, jonka kanssa lähdin edistämään opintojen jatkamista oppisopimuksella. Oli hienoa, että se onnistui, Aku kiittelee.

Työ on ollut Akulle mieluisa.
– Olen viihtynyt työssäni todella hyvin. Ei ole ollut päivääkään, että olisi ärsyttänyt lähteä töihin. Saan tehdä mielenkiintoista ja mielekästä työtä. Opittavaa on myös jatkuvasti paljon, mikä on hyvä asia. Ja ympärillä on mukava työporukka, joka opastaa, Aku kuvaa tyytyväisenä työtään ja työyhteisöään.

Prosessiteollisuuden perustutkintoa Aku suosittelee lämpimästi myös muille.
– Voin suositella tutkintoa niille, joita kiinnostaa fysiikka ja erityisesti kemia. Prosessiteollisuuden parissa työskennellessä pitää osata ajatella tarkkaan ja harkiten. Pitää myös ymmärtää mitä tekee, koska sillä on vaikutus hyvin moneen asiaan. Rauhallisuus ja harkinta ovat hyvästä, Aku ohjeistaa alalle aikovia.

Jatkosuunnitelmissa edelleen myös palomiehen ammatti

Ennen prosessiteollisuuden opintoja Aku pohti myös palomiehen ammattia. Nesteen jalostamolla on myös oma palolaitos alueen sisällä tapahtuvien asioiden varalle.
– Operaattorit voivat hakea myös jalostamon omalle palolaitokselle hätäaputöihin. Täytyy vain käydä kuntotestit ym. Minua kiinnostaa tuo operaattoreista koottu reservijoukko, joka auttaa tarvittaessa, jos palokunnan miehet eivät riitä. Jos asiat menevät hyvin ja jään Nesteelle, niin ajatuksissani on hakea noihin operaattorien reservijoukkoihin, Aku kertoo jatkosuunnitelmistaan.

Kiitos Careerian opettajille ja oppisopimusjärjestelmälle!

Aku antaa kiitosta opettajilleen.
– Haluan kiittää omia opettajiani Maria Hasua ja Tero Saloa. He olivat todella mukavia ja joustavia. Esimerkiksi oppisopimusopiskeluun liittyen he mahdollistivat asioiden suorittamisen joustavasti. He kuuntelivat ehdotuksiani ja mielipiteitäni, joista rakennettiin yhdessä sopiva ratkaisu, Aku kiittää entisiä opettajiaan.

Aku valitsisi edelleen samalla tavalla yhteishaussa, jos joutuisi valinnan eteen uudelleen.
– Minua ei kaduta mikään valinnoissani. Tästä on hyvä jatkaa myös eteenpäin opintoja, jos lisäopinnot alkavat kiinnostaa. Ja oppisopimussysteemille suuri kiitos. Loppuopintojen suorittaminen oli todella motivoivaa, kun oli töissä. Tekemällä oppiminen sopi minulle loistavasti. Ja opintojen edetessä ansaitsin vielä rahaakin. Oli myös hienoa, että minulle kertyi oman alani työkokemusta jo ennen kuin valmistuin. Oppisopimuksessa on todella monia hyviä puolia. Mahdollisuudesta jatkaa opinnot loppuun oppisopimuksella voisi kertoa vieläkin enemmän.

Careeriassa opiskeleminen ”kulkee suvussa”

Akun isosisko on jo aiemmin suorittanut Careerian edeltäjässä kaksoistutkinnon ja valmistunut merkonomiksi. Myös Akun äiti on suorittanut Careeriassa sekä merkonomin että lähihoitajan tutkinnot, ja syventää tällä hetkellä sosiaali- ja terveysalan osaamistaan Careeriassa. Hänen tarinansa löytyy täältä.