Oppisopimus sopii käytännönläheiselle oppijalle

Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut Aleksandra Naumenko löysi oppisopimuksesta paitsi itselle sopivan tavan opiskella, hän sai koulutuksen avulla myös vakituisen työpaikan.

- Aloitin lukiossa, mutta kaipasin toisenlaista tapaa opiskella. Halusin jotain käytännönläheisempää. Huomasin HOK-Elannon, Stadin oppisopimuskeskuksen ja Careerian yhteisen liiketoiminnan perustutkinnon rekrykoulutuksen ilmoituksen ja hain heti mukaan.

Oppisopimusopiskelu ei ollut pelkkiä kokeita ja kirjoista pänttäämistä, vaan Aleksandra pääsi heti tekemään ja oppimaan käytännön kautta.

- Kun pääsee käytännössä tekemään uusia asioita ja palaute omasta tekemisestä tulee heti, voi korjata saman tien sen minkä tekee väärin, Aleksandra kertoo. - Välitön palaute kehittää omaa osaamista ja siitä pidän.

Rekrykoulutuksen kautta työhön

Rekrykoulutuksessa oli heti alkuun neljä viikkoa työkokeilua, jonka jälkeen seurasi mahdollisuus jatkaa oppisopimuksella eteenpäin. Aleksandran esimies Herttoniemen S-Marketin marketpäällikkö Mika Korpela näkee rekrykoulutuksessa paljon hyvää.

- Tällaisessa rekryssä samalla, kun opiskelija pohtii onko ala hänelle hyvä, on myös työnantajalla mahdollisuus kartoittaa millaisesta työntekijästä on kyse. Minusta tuo on kaikin puolin toimiva systeemi, Mika sanoo.

Oppisopimuksessa Aleksandraa miellytti sekin puoli, että kun opinnot suoritetaan työn ohessa, saa koko ajan myös palkkaa.
- Aluksi opiskelu tuntui kyllä hankalalta, mutta olinkin silloin vasta 17-vuotias! Opiskelu töiden ohella vaati aika paljon, kun ei voinut mennä joka viikonloppua samalla tavalla, kuin jotkut kaverit, Aleksandra nauraa.

Kuitenkin alun totuttelun jälkeen opintojen ja työn yhteensovittaminen alkoi sujua paremmin.
- Voin suositella oppisopimusta kyllä ainakin kaikille, jotka oppivat paremmin tekemällä asioita, kuin pänttäämällä, Alexandra kehuu.

Monipuolista työtä kaupassa

Koulutuksen myötä Aleksandra on päässyt kokeilemaan melkein kaikkea, mitä Herttoniemen S-Marketissa tehdään.
- Aleksandra kävi opiskeluiden aikana viikko kerrallaan tutustumassa eri osastoihin. Tietoa kertyi kaupan eri toiminnoista eri tavalla, kuin pelkästään töissä ollessa olisi kertynyt. Tästä on hyötyä vuorovastaavan tehtävässä, jota Aleksandra nyt seuraavaksi alkaa opetella, Mika kertoo.

Aleksandralla onkin haastattelupäivänä ensimmäinen vuorovastaavan koulutuspäivä. Vuorovastaava vastaa kaupan toiminnasta ja vastuullisiin tehtäviin kuuluu mm. hoitaa puhelut, reagoida kaikkiin poikkeustilanteisiin ja ratkoa vaikkapa sairastapauksista johtuvat sijaistamiset ja työvuoromuutokset.

- Täytyy sanoa, että en olisi tässä tilanteessa ilman oppisopimuskoulutusta. Sain opinnoista paljon lisää omaan työhön. Lisäksi merkonomin tutkinnon myötä sain vielä omaa työnkuvaani laajempaa osaamista ja se varmasti auttaa minua jatkossakin.