Hanne Lampela - Careeria

Nyt tai ei koskaan – Uusi suunta elämälle löytyi hierojan ammattitutkinnosta

Uutta suuntaa elämälle etsinyt Hanne hakeutui Careeriaan opiskelemaan hierojan ammattitutkintoa. Kipinä ammatinvaihdokseen syttyi akupunktio-opinnoissa. Nyt suunnitelmissa siintää jo oman toiminimen perustaminen. 

Pitkän uran myyntityössä tehnyt Hanne Lampela alkoi parisen vuotta sitten miettiä, mitä haluaisi tehdä isona. -Tuli tunne, että nyt on viimeinen hetki keksiä jotain muuta, jos haluaa. Niinpä aloin opiskella akupunktiota, Hanne kertoo.

Akupunktio-opintojen myötä Hanne huomasi, miten mielenkiintoinen ala on. Siitä syttyi kipinä hankkia lisää koulutusta ja syventää osaamista. Hän alkoi kartoittaa eri vaihtoehtoja. Googlaamalla löytyi Careerian hieronnan ammattitutkinto, ja Hanne päätti hakea koulutukseen.

-Olen opintovapaalla, joten minun täytyi hakeutua opiskelemaan oppilaitokseen, josta saa virallisen tutkintotodistuksen. Opiskelemaan pääsy ei kuitenkaan ollut mikään itsestäänselvyys, koska hakijoita oli paljon. Oli ihan mahti juttu, että minut valittiin koulutukseen, Hanne hymyilee.

Opiskelu on ihanaa

Hanne ei ole katunut päätöstään hetkeäkään. -Tämä on ihan erilainen maailma b2b-myyntityöhön verrattuna. Opiskelu on ollut ihanaa ja mielenkiintoista. Töitä toki joutuu tekemään ja paneutumaan opiskeluun. Esimerkiksi lihakset ja luut on osattava sekä suomeksi että latinaksi. Aluksi tuntui, etteivät ne jää millään päähän. Mutta kyllä ne vain oppi. Oppimista helpotti teorian yhdistyminen vahvasti käytäntöön. Se motivoi ja lisäsi ymmärrystä, miksi ne on osattava.

Hierojien opintoihin sisältyy paljon käytännön harjoittelua. -Meillä alkoi käytännön harjoitukset heti ensimmäisenä päivänä. Aluksi harjoittelimme toisillamme. Asiakastöitä aloimme tehdä muutaman kuukauden päästä opintojen alkamisesta Careerian hoitola Relapolissa, Hanne kertoo.

Hannen mielestä hierojan ammattitutkinto on hyvä tutkinto alalle pääsemiseksi; siitä saa ammatin nopeasti alle vuodessa sekä hyvän teoriapohjan ammatissa toimimiseen. -Hierojan ammattitutkinnon opinnot ovat olleet minulle hyvä tuki myös akupunktion harjoittamiseen. Käytän akupunktiota kivunhoidossa ja lähestyn sitä länsimaisen lääketieteen kautta. Hierojan opinnot ovat tuoneet senkin tekemiseen lisää varmuutta, ideoita ja ajatuksia. 

Työharjoittelussa aurinkorannikolla

Hierojan ammattitutkinnon opintoihin sisältyy kuuden viikon työharjoittelu. Hanne teki sen poikkeuksellisesti ulkomailla. -Koska tykkään matkailusta, heräsi minulla heti ajatus, että olisi kiva tehdä työharjoittelu jossain muualla jos vain mahdollista. Niinpä rupesin selvittämään sitä mahdollisuutta.

Hannen työharjoittelupaikka, suomalainen klinikka löytyi Espanjan aurinkorannikolta. -Etsin paikkoja nimenomaan siltä suunnalta, koska siellä on paljon suomalaisia ja siten myös suomalaisia klinikoita. Sain harjoittelupaikan MediVITAL Clinicistä Fuengirolasta, Hanne kertoo.

Hannen työssäoppimisen ohjaajana toimi Sari Dewald, joka on Valviran hyväksymä fysioterapeutti AMK . Klinikalla työskenteli myös osteopaatti, jolla oli urheiluhierojan koulutus. Samaan aikaan harjoittelussa oli toinenkin suomalainen: fysioterapeuttiharjoittelija Porista. Asiakaskunta muodostui pääosin suomalaisista, mutta joukossa oli muitakin. 

Opettavainen kokemus

-Työharjoittelu oli hyvin opettavainen kokemus. Ensimmäisenä tehtävänä meillä harjoittelijoilla oli hankkia asiakkaat itselle. Niitä ei ollut valmiina. Jouduimme miettimään, miten markkinoimme palvelujamme. Laitoimme mainoksia nettiin ja esimerkiksi kahviloiden ikkunoihin. Teimme erilaisia tarjouksia ystävänpäiväksi ja klinikan fysioterapeutin ja osteopaatin asiakkaille. Pikku hiljaa oma asiakaskunta alkoi muodostua ja sain ihan vakkariasiakkaita.

-Työt alkoivat aamupäivällä kymmeneltä ja päättyivät asiakastilanteesta riippuen iltaviideltä tai -seitsemältä. Harjoittelun loppuaikoina klinikalle tuli kolmaskin harjoittelija. Silloin otimme käyttöön myös lauantaiaukiolon, kun työn tekeminen vuoroissa mahdollistui, Hanne kertoo.

Työharjoitteluun sisältyy hierontatyön lisäksi myös muuta yksityisyrittäjän työhön kuuluvaa kuten markkinointia, myyntiä, siivousta ja pyykinpesua. -Kannattaa varautua siihen, että kaikkea voi joutua tekemään. Me esimerkiksi jouduimme siivoamaan rajujen tulvien nostattamia viemärivesiä lattialta, jotta klinikalla voitiin ylipäätään ottaa asiakkaita seuraavana päivänä vastaan.

Työharjoittelusta hyötyä opinnoissa

Työharjoittelussa töitä tehdään aina ohjaajan valvonnassa. Ohjaaja on paikalla klinikalla ja häneltä voi pyytää neuvoa ja apua tarvittaessa. -Sain erittäin hyvää ohjausta. Ohjaajani Sari oli todella tarkka ja motivoitunut ohjaamiseen. Tekniikoita mietittiin yhdessä. Sari seurasi myös tekemiäni hoitoja ja antoi palautetta ja neuvoja. Kerran viikossa hieroin hänet, ja sain siitä palautetta. Perjantaisin raportoin Sarille, mitä olin viikon aikana hoitanut ja miten. Pääsin myös seuraamaan Sarin tekemiä hoitoja, mikä oli hyvin opettavaista myös.

Hanne piti yhteyttä työharjoittelun aikana Careerian kouluttajaan sähköpostitse. -Kotiin palattua tein loppuraportin työharjoittelusta. Kävimme työharjoittelussa oppimaamme läpi muiden opiskelijoiden kanssa. Näin opimme myös toistemme kokemuksista. 

-Olen pystynyt hyödyntämään harjoittelussa oppimaani opinnoissani. Näen, että siitä on suuri hyöty myös tutkinnon suorittamisessa. Lisäksi sain harjoittelusta hyvää kokemusta ja uskoa siihen, että pärjään, kun alan itse tekemään. 

Hanne suosittelee työharjoittelua ulkomailla kaikille, joita se mahdollisuus kiinnostaa. -Ehdottomasti kannattaa lähteä! Aktiivisuutta se vaatii sekä rohkeutta ja avointa mieltä, mutta kokemus on sen arvoinen.

Kohti yrittäjyyttä

Hanne valmistuu koulutetuksi hierojaksi kesäkuussa 2017. Hänen tulevaisuuden suunnitelmansa ovat vahvistuneet opintojen myötä. -Irtisanouduin työstäni hiljattain. Tarkoituksena on alkaa tekemään hierontaa päätyönä ja akupunktiota siinä rinnalla tukihoitona. Oman toiminimen perustaminen tulee ajankohtaiseksi ensi vuoden alussa. Olen jo nyt käynyt alustavasti neuvotteluja eri yhteistyötahojen kanssa. Mutta ennen yritystoiminnan käynnistämistä, käymme puolisoni kanssa vaeltamassa, nyt kun siihen on mahdollisuus. 

 

TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA

  • Erasmus+ -ohjelmasta  voi saada rahallista tukea matka- ja oleskelukuluihin ulkomailla. Opiskelija ei voi hakea tukea suoraan. Tukihakemuksen tekee oppilaitos, joka valitsee ulkomaanharjoitteluun osallistuvat.
  • Harjoittelupaikka hankitaan itse. Harjoittelupaikan on sijaittava Erasmus+ -ohjelmamaassa . Oppilaitos vahvistaa harjoittelupaikan soveltuvuuden.
  • Ennen harjoittelua opiskelija, hänen oppilaitoksensa ja työharjoittelupaikka allekirjoittavat opintosopimuksen (Learning Agreement) ja laatusitoumuksen (Quality Commitment). Opintosopimuksessa määritellään harjoittelijan oppimistavoitteet, oikeudet ja velvollisuudet sekä miten harjoittelu tunnustetaan viralliseksi osaksi opintoja.
  • Harjoittelupaikka pitää hankkia riittävän ajoissa, että aikaa jää riittävästi sopimuspapereiden täyttämiselle.
  • EU-rahoitus edellyttää kielitestin tekemistä ennen harjoittelua ja harjoittelun jälkeen. Kielitestin tulos ei vaikuta liikkuvuusavustuksen saantiin. Sen perusteella päätetään nettipohjaisen kielikurssin tarpeesta.
  • Asuminen ja matkat pitää järjestää itse.