Se on pienestä kii

Niin se vain on, että itähelsinkiläisen nuorisovaateputiikin takahuoneessa kuulee paremmat valmennus- ja tsemppivinkit työelämään kuin kallispalkkaiselta julkkiskonsultilta. Niin kuin esimerkiksi ammatillisen tutkinnon hankkimisesta, työn ja koulutusputken yhdistämisestä tai oikeasta asenteesta:

Asenne opiskeluun? Loppujen lopuksi se on pienestä kiinni.

Näin sanoo Henni Björklöv, kolmekymppinen Suomen Bik Bok -ketjun aluepäällikkö ja 7 työntekijän esimies, joka vastaa 8:sta ketjun myymälästä kotimaassa.

Johtamisen ja esimiestyön lisäksi Henni palvelee asiakkaita Itiksen liikkeessä, täyttää varastoa, imuroi lattiat, purkaa tavarakuormia ja huolehtii myymälän somistuksista.

- Joku ehkä ajattelee, että vaatemyyjä seisoo tiskin takana, hymyilee ja viikkaa paitoja pussiin. Kyllä tämä on ihan 8 tunnin täysi workout, sanoo Henni ja hymyilee aurinkoisesti, vaikka haastattelupäivänä mainitut 8 tuntia ovat tulleet täyteen jo aikoja sitten. Yöunet olivat nimittäin jääneet 3 tuntiin, kun kännykkä oli hälyttänyt työpaikalle; kauppakeskuksen murtohälytys oli mennyt päälle ja kaikkien liikkeiden edustajien oli mentävä paikalle klo 1 yöllä.

Joskus niin - ja joskus jotain muuta. Huono päivä ei silti pilaa tekemisen meininkiä ja Hennin "mä vaan teen" -asennetta. Samalla moodilla hän sai juuri päättötodistuksen merkonomin eli liiketoiminnan perustutkinnosta.

Aina ei tarvitse ajatella asioita atomitasolla.

Tiivistahtisen työn ja vastuiden yhdistäminen koulunkäyntiin ei aina sujunut oppikirjamaisesti, mutta Hennin sanoin "eihän 5 paikassa voi olla yhtä aikaa". Kaikki järjestyi aina ja asiat tulivat tehtyä. Myös Bik Bokin oma esimieskoulutus, jota hän kävi samaan aikaan Careerian opintojen kanssa.

Välillä deadlinet paukkuivat ja opintotehtävien kanssa mentiin viimeisiin hikipisaroihin saakka: tehtävän jättämistä edeltävänä yönä kello 3 Henni tajusi istuvansa läppärinsä kera hellan päällä, muuttokuorman keskellä, uudessa asunnossaan ilman minkäänlaisia nettiyhteyksiä. Mutta aamulla, määräajassa, tehtävä oli kuin olikin Careeriassa.

Teen työni hyvin ja nautin joka hetkestä.

Bik Bok on norjalaisomisteinen vaateketju, jolla on noin 200 liikettä Pohjoismaissa. Suomessa on parhaillaan menossa vauhdikas kasvu; 16. myymälä aukeaa kesän aikana Jyväskylään.

Henni on alun perin koulutukseltaan parturi-kampaaja, mutta veri vei naisen vaatealalle jo aikoja sitten. Bik Bok -ketjun kaupoista hän on tykännyt aina, ja on asioinut niissä aina Ruotsissa ollessaan. Edelleenkin Tukholman risteilyjen must-osuutena on ketjun myymälöiden läpikäynti keskustassa.

- Pidin valikoimastamme jo silloin ja pidän edelleen. Meillä ei anneta mitään valmista muottia, johon pukeutua, vaan korostamme jokaisen omaa tyyliä. Vaikka itse olen tällainen rokkimimmi, löydän vaatteet aina omista valikoimistamme.

- Teen työtä jota rakastan ja teen sen niin hyvin kuin osaan. Meillä on mahtava porukka, jonka olen itse saanut rekrytoida, enkä vaihtaisi ketään heistä. Olen ennen kaikkea tekijä ja nautin siitä, että saan tehdä ja kokeilla eri juttuja.

Mitä ideaa?

Henni Brörklövin listausta siitä, miksi kannattaa opiskella:

  • saa virallisen tutkinnon, "paperit kouraan"
  • saa palautetta esimieheltä, omalta tiimiltä, opettajilta ja opintojen ohjaajalta
  • verkostoituu
  • syntyy uusia ideoita
  • saa vahvistusta omille ajatuksilleen
  • kehittyy toimistotyössä
  • paranee esimiehenä
  • ammatilliset taidot kasvavat (Hennin tapauksessa mm. tekstiilitietous, pukeutumisneuvonta, somistus, markkinointi)
  • kielitaito kehittyy