Iida Räsänen katsoo nyt R-kioskimaailmaa yrittäjän näkökulmasta - Careeria

Iida Räsänen katsoo nyt R-kioskimaailmaa yrittäjän näkökulmasta

Iida Räsänen valmistui keväällä 2019 yrittäjän ammattitutkintoon Careerian kanssa yhteistyössä toteutettavasta R-kauppias Trainee -ohjelmasta.

 

Iida Räsänen yrityksessään Vantaan Koivuvaarankujalla, Ärrävaarassa.

Iida on valmistunut merkonomiksi vuonna 2011, jonka jälkeen hänelle on karttunut työkokemusta kaupan kassalta, tavaratalosta ja vaatekaupasta. R-kioskitaival alkoi vuonna 2014.
– Aloitin vuonna 2014 R-kioskilla töihin tarvittaessa kutsuttavana ja pienillä tunneilla Kuopiossa, josta olen kotoisin. Vuonna 2015 muutin pääkaupunkiseudulle, kun sain paremman sopimuksen R-kioskin myyjänä, Iida Räsänen kertoo R-kioskin alkutaipaleestaan. 

Idea R-kioskin omaan R-kauppias Trainee -ohjelmaan hakeutumisesta lähti omalta esimieheltä.
– Mietin tulevaisuuttani ja miten olisi hyvä edetä uralla. Kävin keskusteluja oman esimieheni kanssa, joka vinkkasi minusta myyntipäällikölle. Tämän jälkeen minulla oli tapaaminen aluepäällikkön kanssa, jolta kuulin R-kauppias Trainee -ohjelmasta. Tie vei sitä kautta mukaan koulutukseen. Hakeutuminen oli helppoa, kun olin jo useita vuosia toiminut R-maailmassa. Valintaprosessiin kuuluvasta Trainee-haastattelusta sain vielä lisää motivaatiota opiskeluun lähtemiseen. Aloitin yrittäjänä jo koulutuksen aikana, keväällä valmistuin sitten yrittäjän ammattitutkintoon, ja nyt olen toiminut jo tammikuusta 2019 lähtien R-kioskiyrittäjänä, Iida kuvaa kehittymispolkuaan yrittäjäksi.
 

Opiskelukokonaisuus käsitti kolme lähipäivää kuukaudessa sekä etäopiskelua.
– Lähipäivät olivat mukavia, kun kaikki tulevat kollegat olivat yhdessä, ja sai pohtia heidän kanssaan asioita ja vertailla kunkin kokemuksia. Etätehtävien tekeminen vaati oman ajan ottamista, kun toimi jo samanaikaisesti yrittäjänä. Kioskini on Vantaalla Koivuvaarankujalla, Ärrävaarassa. Se on auki arkisin maanantaista perjantaihin, joten aikaa etätehtäviin löytyi vapaista viikonlopuista, Iida kertoo.
 
– Yksi parhaista asioista lähipäivillä oli saada tutustua uusiin ihmisiin ja luoda hyvä tukiverkko yrittäjäksi ryhtymisessä. Se helpotti, kun pystyi ja pystyy edelleen pohtimaan asioita yhdessä jonkun kanssa. Opiskeluryhmän yhteys on säilynyt opiskelun jälkeenkin, vaikka olemme eri puolilta Suomea, Iida kiittelee. 

Taloushallinnon haasteetkin muuttuivat mahdollisuuksiksi, kun asiat pystyi soveltamaan omaan yritykseen.
– Alussa taloushallinto tuntui olevan kaikille se ”pahin juttu”. Mutta saimme hyvää opetusta ja hyviä neuvoja, joten saimme paljon irti lähiopetustunneista. Myös se helpotti asioiden sisäistämistä, kun pystyi jo ajattelemaan oman tulevan yrityksen kannalta, miten asiat tekee, ja pystyi käytännössä soveltamaan oppimaansa. Moni alkoikin taloushallinnon lähiopetusjaksolla ajatella eri tavalla. Opettaja oli hyvä, ja opetuksesta oli paljon hyötyä.

Iidaa auttoi opinnoissa se, että hän oli toiminut jo usean vuoden R-työntekijänä ja oli jo sisäistänyt R-maailman. Näin hän pystyi keskittymään olennaiseen, yrittäjyyteen valmistautumiseen. Puoli vuotta kestäneen koulutuksen jälkeen Iida toimii nyt R-kioskiyrittäjänä Vantaalla.
– Nyt mennään kuukausi kerrallaan. On paljon uutta ja opittavaa. Yrittäjyys on kuitenkin jo tähän mennessä ollut hieno valinta. Myös nyt yritystä pyörittäessäni olen oppinut paljon uutta. Nyt näen asiat toiminnassa vielä eri näkökulmasta, kun on kyseessä oma yritys, Iida kertoo. 

Omien kokemustensa perusteella Iida suosittelee yrittäjän ammattitutkintoa kunnianhimoisille ihmisille, joilla on tavoitteita, ja jotka haluavat uusia kokemuksia. Yrittäjyys tuo hänen mukaansa myös vapauksia tehdä asiat omalla tavallaan – toki Iidan tapauksessa R-konseptin tavalla.
– Pääsen toteuttamaan itseäni. Lisäksi onnistumiset tuntuvat nyt paljon paremmilta, kun tämä on omalla nimellä ansaittua onnistumista, Iida iloitsee yrittäjyydestään.
 

Iida Räsänen kiittää ja lähettää terveisiä niin R-kioskille kuin Careeriallekin.
– R-kioskin HRD-päällikkö Marko Puhakka on aivan huikea tyyppi. Hän jaksoi tsempata koko koulutuksen ajan meitä – ja jaksaa vieläkin, jos joku asia askarruttaa, Iida kiittää Marko Puhakan roolia koulutusohjelmassa.
– Careerialle haluan lähettää myös isot kiitokset, erityisesti Suvi-Riikka Milordille, joka koulutuksen vetäjänä jaksoi aina kuunnella ja auttaa, Iida jatkaa.