Iris Äyräväinen - Careeria

Kuka tahansa ei osaa siivota

Kaikkihan nyt siivota osaavat - vai osaavatko? Kaksi puhdistuspalvelujen tutkintoa kolmessa vuodessa Edupolissa suorittanut Iris ei osannut ennen opintojaan arvata, kuinka paljon erilaista osaamista vaaditaan siivouksen ammattilaiselta.

- Puhtausalan opiskelu Edupolissa on ollut erittäin antoisaa ja asiantuntevaa, kertoo Palmialla työskentelevä laitoshuoltaja Iris Äyräväinen. Iris on 24-vuotias puhtausalan ammattilainen, joka on kolmessa vuodessa opiskellut oppisopimuksella ensin kiinteistöpalvelujen perustutkinnon valmistuen toimitilahuoltajaksi ja sen jälkeen laitoshuoltajan ammattitutkinnon. Iriksen pohjakoulutuksena on lukio. Puhtausalan töihin hän sai kimmokkeen kesätöistä Palmialla.  - Pidän tästä alasta ja työstä, koska näen oman työni jäljen ja työ on itsenäistä, Iris kertoo.   

Iris kiittelee Palmiaa hyväksi työnantajaksi, joka antaa mahdollisuuden koulutukseen ja kehittämiseen.
- Minulle ehdotettiin kesätöiden jälkeen oppisopimuskoulutusta. Koska pidän tästä työstä, tartuin mahdollisuuteen. Valmistuin toimitilahuoltajaksi kiitettävin arvosanoin, ja siksi suoritinkin laitoshuoltajan ammattitutkinnon nopeutetusti.

Koulutuksen aikana Iriksen ennakkoluulot karisivat. - Vaikka olin tehnyt siivoustyötä, en osannut kuitenkaan arvostaa tätä alaa. En osannut arvata, kuinka paljon erilaista osaamista tarvitaan, jotta voi sanoa olevansa ammattitaitoinen siivouksen osaaja.

Oppisopimuskoulutus sopi Irikselle hyvin, koska siinä pääpaino oli tekemällä oppimisessa, jota Edupolin teoriakoulutus ja etätehtävät tukivat. - Edupolissa minut huomioitiin yksilönä eikä vain osana massaa. Myös minun itseni on tavoitteeseen päästäkseni pitänyt panostaa opiskeluun ja työn tekemiseen opittujen tapojen mukaan.

Iris miettii, että pärjätäkseen puhtausalla on henkilöllä oltava hyvä fyysinen kunto, hänen tulee olla tunnollinen ja haluta kehittyä sekä tehdä työnsä oikeaoppisesti. Ala tarjoaa mahdollisuuden myös uralla etenemiseen; Iris haluaisikin seuraavaksi jatkaa opintojaan siivoustyönohjaajaksi.