Isaura Kangas - Careeria

Isauran haave: työpaikka sairaalassa

Brasilian Rio De Janeirosta on pitkä matka Suomen Porvooseen. Lyhyimmän kaavan kautta ei myöskään ole kulkenut Isaura Kankaan ammatillinen polku; ensin Brasiliassa sihteeristä leikkaussaliapulaiseksi, sen jälkeen suomalaiseksi kotiäidiksi ja vielä opiskelemaan uuteen ammattiin 37-vuotiaana.

Isaura aloitti Careeriassa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon johtavan koulutuksen ja tähtäimessä on lähihoitajan tutkinto. Hänen haaveenaan on päästä työhön sairaalaympäristöön, hoitamaan ja huolehtimaan potilaista.

Ensin hän hakeutui Itä-Uudenmaan Hyvinvointipoolin kartoitukseen, jossa hänet todettiin alalle soveltuvaksi ja hänen kielitaitonsa opiskeluun riittäväksi. Kartoituksen jälkeen Isaura valittiin Hyvinvointipoolin lähihoitajan koulutukseen.

-Olen aina tykännyt hoitoalasta ja nyt, kun lapset ovat jo vähän vanhempia, niin halusin saada alalle pätevöittävän koulutuksen. Työskentelin jo Brasiliassa sairaalan leikkaussalissa apulaisena ja huomasin, että viihdyn hyvin, kertoo Isaura Kangas.

Kielitaito auttaa

Isaura Kangas puhuu varsin sujuvaa suomea, vaikka perheen kotikieli onkin portugali. Suomen kielen taidostaan hän kiittää suomalaista aviomiestä, jonka kanssa Isaura perusti perheen jo Brasiliassa.

-Kurssillani kaikki muut ovat suomalaisia, mutta koska puhun suomea sujuvasti, pysyn hyvin kärryillä ja koen, ettei kommunikoinnin kanssa ole ongelmia. Tiedän, että pystyn opiskelemaan ja valmistumaan ja se tuntuu oikein hyvältä!

Melkein täydellistä

Suomi ja Porvoo ovat Isauran mielestä oikein ihania, ”melkein täydellisiä” paikkoja. Hän on sopeutunut Suomeen ja sen oloihin hyvin, vaikka sanookin yhä inhoavansa talven pitkää pimeyttä – se kun on pakkastakin tylsempää.

-Ja kun talvi tulee, niin kaikki ihmiset katoavat jonnekin, ilmeisesti omiin koteihinsa. Ketään ei näy missään. Täällä olisi melkein täydellistä, jollei pitkää pimeyttä olisi.

-Ensi alkuun Suomessa ihmettelin, että miksei kukaan puhu minulle mitään, Brasiliassa kun kaikki puhuvat toisilleen jatkuvasti. Mutta nyt Porvoossa olen saanut paljon ystäviä ja kaupungilla tulee aina tuttuja vastaan. Tämä on oikein sopivan kokoinen pieni kaupunki ja turvallinen ennen kaikkea.