Jag lär mig bäst genom att göra saker – Kasper Blomqvist studerar till merkonom på läroavtal - Careeria

Jag lär mig bäst genom att göra saker – Kasper Blomqvist studerar till merkonom på läroavtal

Kasper Blomqvist började sina studier vid Careeria efter grundskolan. Efter ett år merkonomstudier med andra ungdomar fortsätter han denna höst sina studier på läroavtal. Arbetsplatsen K-Market Marski är densamma var Kasper redan har arbetat under sin fritid vid sidan av skolan. Vi intervjuade både Kasper Blomqvist och K-Market Marskis företagare Jaana och Max Sundberg.

Kasper Blomqvist, merkonomstuderande: 

– Jag har bott på landet hela mitt liv. Nu bor jag i Illby. Det har varit roligt att studera och jobba i staden. Jag gick i skolan i Borgå redan på 8. och 9. Sedan jag var 15 eller 16 år har jag jobbat hela tiden under veckoslut, höstlov, sportlov osv. och arbetsplatsen har hela tiden varit K-Market Marski, berättar Kasper om sin bakgrund.

Careeria var första alternativet för Kasper i gemensam ansökan. Hans syster hade studerat där så läroanstalten var redan bekant.
– I gemensam ansökan var mitt första val merkonomstudier. Jag hade ett bra betyg så först tänkte jag endast välja yrkesskolan och merkonomstudier, men sen satte jag ändå gymnasiet som andra alternativ. Flera alternativ än dessa två hade fyllde jag inte i och jag var jätteglad att jag kom in till Careeria, berättar Kasper.

Merkonomstudier erbjuder många olika möjligheter.
– Jag valde merkonomlinjen därför att det finns så många olika möjligheter efter studierna och merkonomstudier har alltid intresserat mig. Nu efter att ha studerat redan ett drygt år är jag nöjd att jag kom in till Careeria. Jag studerade ett år på ungdomslinjen och nu har jag fortsatt att studera på läroavtal i K-Market Marski där jag har hela tiden jobbat på min fritid, motiverar Kasper sitt beslut.

Vi frågade om det är någonting som är svårt eller utmanande med studierna.
– Då och då är det lite utmanande att arbeta och på lediga dagar göra skolarbeten. Men jag har redan blivit van vid det, säger Kasper.

Kasper inledde sina studier på ungdomssidan men tog själv initiativet att fortsätta på läroavtal. Han föreslog läroavtal till sina lärare, Liselott Berg-Ahlroth och Annette Nyholm som tyckte att det var en bra idé och hjälpte honom vidare. Genom att studera på läroavtal kan Kasper lite påskynda sina studier. Hans läroavtal tar slut 2021, men det kan hända att han blir färdig redan nästa höst.
– Jag är mycket nöjd med situationen nu. Jag är hellre på jobb än sitter i klassrummet. Jag lär mig bäst genom att göra saker. När jag utexamineras vill jag först jobba lite. Vid ett senare tillfälle kan jag kanske ta en paus från jobbet och studera vidare, business eller till tradenom. En annan möjlighet är också att jobba och studera samtidigt. Just nu vill jag koncentrera mig på mina merkonomstudier och bli färdig, efter det planerar jag framtiden. Det är också möjligt att jag har en egen butik någon dag, konstaterar Kasper.

Kasper arbetar i K-Market Marski i Borgå.
– Jag jobbar i kassan och gör all slags arbete som måste göras, t.ex. fyller hyllor med varor. Mest är jag ändå i kassan. Jag tycker det är ett stort ansvar, men mina arbetsgivare litar på mig. Jag tycker om kundservice. Jag är nöjd om jag ser att kunden går ut med ett leende, summerar Kasper.

K-köpmännen Jaana och Max Sundberg litar på Kasper

 

K-Market Marskis köpmän Jaana och Max Sundberg berättar nöjda om samarbetet med Kasper.
– Samarbetet med Kasper började redan när han hade sin första TET-period på åttonde klassen. Kasper berättade då att en dag vill han jobba i K-Market Marski. Sedan dess har han jobbat hos oss vid sidan av skolan och sina studier. När Kasper började sina merkonomstudier, lärde vi också honom att jobba vid kassan. Så kunde vi erbjuda honom arbetsskift på listan med alla andra, fastän Kasper var bara 16 år, berättar Jaana Sundberg.

Kasper har lyckats bra med att ändamålsenligt kombinera teori och praktik i sin studiestig

K-Market Marskis köpmän tänkte att det är viktigt att Kasper studerar första året sina merkonomstudier normalt i skolan i Careeria. Grundliga teoristudier har gett en bra grund för att komma vidare i arbetet och lära sig mera.
– Att skaffa sig en bra teorigrund innan man börjar jobba är viktigt. I början av sitt andra studieår var det naturligt att börja studera på läroavtal. Nu har Kasper ca 1 dag närundervisning i skolan per vecka och resten av inlärningen sker på arbetsplatsen. För oss som arbetsgivare har läroavtal varit en enkel lösning och det första bedömningssamtalet har också redan hållits. Det är förstås viktigt att läroanstalten har klara planer på läroavtalsstuderandes framgång i studierna och att studerande har fått bra anvisningar att övergå till arbetslivet. Kasper är verkligen en motiverad och skicklig arbetare. Ibland glömmer vi hur ung Kasper egentligen är. Det kan hända att vi kräver för mycket och sen kommer vi ihåg att han är bara 17 år och studerar ännu, Jaana Sundberg skrattar.

Han är utmärk på kundbetjäning

En stor del av Kaspers arbetsdag går åt till kassaarbete. Han har fått utmärk feedback från kunder.
– Kunder har kommit till oss för att särskilt berömma Kaspers servicekänsla och attityd. Kasper har utomordentligt insett det att vi är här för kunden, tackar Jaana Sundberg.

Från arbetsgivarens synvinkel är det viktigt att arbetaren förpliktar sig till arbetet. För att företagets vardag och fördelning av arbetsskift ska fungera.
– Kaspers motivation är toppen och han är en äkta multitaskare, berömmer Max Sundberg sin arbetare.