Korkeakoulusta köökin puolelle

Joskus kestää aikansa, ennen kuin oma ala löytyy. Mutta kun niin tapahtuu, sen kyllä tunnistaa.

Helsinkiläinen Jenni Puumalainen, 27, on ehtinyt pohtia sitä, mitä tekisi työkseen ja kokeilla eri vaihtoehtojakin. Ylioppilaana hän hakeutui korkeakouluopintoihin, mutta huomasi pian opiskelun olevan aivan liian teoreettista. Esseiden kirjoittaminen ei kerta kaikkiaan jaksanut motivoida häntä. Sen sijaan käsillä tekeminen houkutteli yhä enemmän.

- Olen aina rakastanut ruuanlaittoa ja leipomista. Parasta siinä on se tunne, kun ihan konkreettisesti saa ”laittaa kätensä soppaan”. Ja myös se, että näkee heti työnsä tuloksen, hän miettii.

Tätä minä haluan

Careerian lehti-ilmoitus catering-alan perustutkinnosta ja kokin koulutuksesta pysäytti Jennin. Tässä on nyt se, mitä minä haluan tehdä, hän heti huomasi ja haki koulutukseen.

Kokin opinnot päättyivät jokin aika sitten ja Jenni työskentelee keittäjänä kaupungin kehitysvammaisten palveluyksikössä Sofianlehdossa. Häntä tyytyväisempää kokkia saa hakea:

- Olen viihtynyt todella hyvin tässä työssä. Parasta on monipuolisuus ja vaihtelevuus. Saan tehdä kaikkia töitä ja työvaiheita. Lisäksi vaihtelemme muun muassa työvuoroja. Keittiössä on upea henki ja työkaveritkin ovat ihan mahtavia. Ei siis mitään valittamista!

Jenni ei ole hetkeäkään katunut päätöstään vaihtaa sosionomin opinnot ”köökin puolelle”.

- Fyysinen työ sopii minulle parhaiten. Työssä ja tekemällä sitä paitsi opin koko ajan lisää. Siksi työ maistuukin niin hyvältä tässä ja nyt. Vaikka tämä ala ei olekaan mitenkään huippuhyvin palkattu, niin mieluummin olen onnellinen kuin hyväpalkkainen.

Irlantilaispubiin

Koulutukseen kuuluvan kuukauden työharjoittelun Jenni suoritti Irlannissa erään pienen hotellin pubissa. Aika Irlannissa oli opettavainen monessakin mielessä. Oli hyödyllistä saada kokemus siitä, millaista on elää ja työskennellä 4 viikkoa ulkomailla. Vieläkin hyödyllisempää oli se tieto, että ravintolakokin kiireinen työrytmi ei ole hänen juttunsa; hän viihtyy paljon paremmin suurtalouskeittiössä.

- Työharjoittelut olivat muutenkin koulutuksessamme parasta antia. Ainakin minulle ne olivat kaikkein tehokkain keino oppia uudet taidot kädestä pitäen. Huomasin, että tekemällä oppii.