Jutta Peltonen-Hannus - Careeria

Verkko-opiskelu avasi ovet työelämään

Jutta Peltonen-Hannukselta ei suju koulun penkillä opiskelu. Hän halusi kuitenkin valmistua lähihoitajaksi. Se onnistui opiskelemalla verkossa. Pian hänellä on kaksikin ammattia.

Jutta Peltonen-Hannus on juuri valmistunut Careeriasta lähihoitajaksi. Hän työskentelee toiveammatissaan Porvoon kaupungilla päiväkodissa. Lisäksi hän on aloittanut kokemuskouluttajakoulutuksen. Elämä hymyilee, ja niin hymyilee Juttakin. Hänen koulu- ja opintopolkunsa oikeni kertaheitolla hänen päästyä suorittamaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon verkko-opiskelijana. Sitä ennen polku oli erittäin mutkainen ja täynnä kompastuskiviä. Tämä kinkkinen polku myös katkesi monta kertaa. Syy siihen selvisi vuonna 2010: Jutalla on ADHD.

-Olen aloittanut ja lopettanut kymmeniä kertoja erilaisissa työpaikoissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Olen sinkoillut paikasta toiseen ja palannut välillä lähtöruutuun. Myös lähihoitajan opinnot ovat aiemmin katkenneet kaksi kertaa. Minulle ei sovi paikallaan istuminen. En pysty kerta kaikkiaan keskittymään. Verkko-opiskelu oli minulle täydellinen ratkaisu. Sen ansiosta vihdoin valmistun, ja ovet ovat auenneet minulle, Jutta hymyilee.

ADHD-diagnoosi oli hänelle helpotus. Kouluaikana siitä ei tiedetty, ja Jutta kertookin olleensa koulussa "hyväntahtoinen häirikkö". Koulunpenkillä hiljaa pysyminen oli hänelle mahdottomuus. Hermostuksissaan hän pureskeli kyniä ja rusensi kumeja. Ja naputteli pulpetin kantta.

-Tarvitsen keskittymiseen musiikkia ja rytmejä. Olin siis äänekäs oppilas. Jos minä keskityin, muut häiriintyivät, Jutta toteaa.

Kolmas kerta toden sanoi

Jutta aloitti kolmannen kerran lähihoitajaopinnot vuonna 2013. Helpotus oli valtava, kun hän huomasi verkko-opiskelumahdollisuuden. Hän saisi tehdä tehtävät kotona omassa rauhassa ja omaan tahtiin. Ei luokkahuonetta tai paikallaan istumista! Ihan alkuun meinasi homma tyssätä jälleen kerran, kun Jutta koki asiat liian hankaliksi. Hän jutteli Careerian erityisopettajalle.

-Hän vakuutti minut siitä, että pärjään ja valmistun lähihoitajaksi verkko-opiskelijana. Kannustus toimi, ja jatkoin uudella innolla. Careeriassa on mahtavaa väkeä. Opettajat, assistentit, koko henkilökunta on ystävällistä ja avuliasta. He auttavat aina, kun on tarvis, Jutta kiittää.

Hänen verkkoryhmässään opiskeli 16 lähihoitajakoulutettavaa. Kerran viikossa oli iltaluento ja muutamana lauantaina oli lähiopintopäiviä. Jutasta ne olivat sopivan toiminnallisia ja kiinnostavia. Jos hän ei jostain syystä hahmottanut verkko-oppimisalustalle, eStudioon tulleita tehtäviä, hän soitti tai lähetti sähköpostia opettajalle.

-He vastasivat aina ystävällisesti ja nopeasti. Oli ihanaa tehdä tehtäviä omaan tahtiin, vaikkakin tietenkin pidin kiinni vastausten jättöpäivistä. Verkko-opiskelu oli välillä niin innostavaa, että saatoin tehdä tehtäviä yötä myöten, Jutta naurahtaa.

Sopivassa suhteessa käytäntöä ja teoriaa

Työ päiväkodissa on antoisaa, sillä Jutta ymmärtää myös niitä erityislapsia, joiden on vaikea keskittyä ryhmässä. Jutasta oli kannustavaa myös se, että aina työharjoittelussa ollessaan häntä pyydettiin töihin.

-Mielestäni Careeriassa työssäoppiminen ja teoriaopinnot ovat oikeassa suhteessa. En ole koskaan ollut mikään teoriaihminen, sillä opin asiat tekemällä. Mutta koska sain Careeriassa niin paljon tukea myös teoriaopintoihin, selvisin niistä hyvin. Työssäoppimispaikoissa sain tutustua uusiin kivoihin ihmisiin, ja verkossa olin taas osa tätä ryhmää. Meillä oli myös kiva Facebook-ryhmä, jossa juttelimme ja neuvoimme toisiamme, Jutta kertoo.

Entinen pätkäopiskelija ja -työntekijä on silminnähden innoissaan tulevaisuudestaan. Kokemuskouluttajana hän pääsee auttamaan muita ADHD-ihmisiä sekä heidän opettajiaan ja kouluttajiaan. Ovet ovat tosiaan avautuneet Jutalle.

-Toiveeni on tehdä näitä kahta ammattia. Suosittelen lämpimästi verkko-opiskelua niille, jotka eivät pysty istumaan koulun penkillä, hän hymyilee.

Teksti: Reija Kokkola
Kuvat: Susanna Heiska, Osumafoto