Kai Laakso - Careeria
Taksiyrittäjä opiskeli kokiksi: ”Koulutus uudisti minua”

Taksiyrittäjä opiskeli kokiksi: ”Koulutus uudisti minua”

-Laitoin juuri saaristolaisleipätaikinan kohoamaan – siitä tulee leipä joulupöytään, huudahtaa Kai Laakso – Careeriassa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon (nyk. ravintola- ja catering-alan perustutkinto) suorittanut ja kokiksi valmistunut taksialan yrittäjä.

-Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ryhdyin itse leipomaan saaristolaisleipää. Kokin opinnot antoivat osaamista – ja ennen kaikkea rohkeutta – kokeilla uusia reseptejä, Laakso jatkaa.

Kai Laakso on pitkän linjan taksiliikennöinnin ammattilainen. 70-luvulta asti hän on ajanut taksia ja 90-luvulla hänestä tuli kuljetusliike Helge Rautiainen & Kumpp. Oy:n osakas. Yhtiö työllistää 22 henkilöä ja autoja on kaikkiaan seitsemän. Laakso on vuosien varrella tehnyt myös myynti- ja markkinointitöitä kuljetusliikkeen hoitamisen ohessa. Mutta mikä sai miehen vuosi sitten syksyllä ryhtymään opiskelemaan kokiksi 57-vuoden iässä?

-Olen mies parhaassa iässä, ja se näkyy haluna oppia uutta. Olen aina pitänyt ruuanlaitosta ja käsillä tekemisestä, siksi valitsin tämän alan. Varsinaista aikaisempaa kokemusta kokin työstä minulla ei ole, ellei armeija-aikana upseerikerholla tarjoilua lasketa.

Rohkeutta ruuanlaittoon

Koulutuksessa Laaksolle tulivat tutuiksi erilaiset raaka-aineet, niiden yhdisteleminen ja käsittely. Myös elintarvikehygieniaan ja säilyttämiseen paneuduttiin, eivätkä elintarvikkeiden valmistus ja säilöntäaineetkaan jääneet vieraiksi.

-Koulutuksessa oppimani myötä olen tullut huomattavasti tarkemmaksi ruokaostoksilla. Vaimoni välillä huomauttaakin, että pitääkö niitä etikettejä jäädä tutkimaan niin tarkasti, Laakso naurahtaa.

Koulutuksen anti näkyy myös uskalluksena kokeilla uutta.

-Opin käsittelemään ja yhdistelemään erilaisia raaka-aineita. Opin myös hyödyntämään yrttejä ruuanlaitossa, ja mausteita käytän nykyisin huomattavasti rohkeammin, kertoo Laakso.

Käytännönläheistä opiskelua

Careeriassa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opinnot sisältävät teorian lisäksi paljon käytännön harjoittelua. Koulutus olikin kuin tehty asiat tekemisen kautta oppivalle Laaksolle.

-Olin koulutuksen aikana työssäoppimassa neljässä eri paikassa. Työharjoittelussa ruuanlaittotaito yhdistyi kokin arkeen ja ammattitaitoon; ruoka pitää saada pöytiin yhtä aikaa ja eri ruokien valmistusasteet ja lämpötilat täytyy pysyä oikeina – keittiössä onkin aika vilske. Työpaikoilla eri ammattilaisten työskentelyä seuraamalla oppi todella paljon, kertoo Laakso.

Hyviä muistoja ja uusia näkökulmia

Careeriassa opiskelu sujui Laaksolta kaikin puolin hyvin. -Kouluttajat olivat todella hyviä ja opiskeluilmapiiri oli mahtava. Hyvässä ilmapiirissä opiskelu on mukavaa – opiskelusta jäi paljon hyviä muistoja ja uusia tuttavuuksia. Yrittäjänä osaan myös arvostaa koulutuksen aikana syntynyttä catering-alan verkostoa, huomioi Laakso.

Laakso ei suunnittele lopettavansa taksihommia, mutta miettii keikkatöitä kokkina siinä ohessa.

-Tulen jatkossakin toimimaan kuljetusliikkeen yrittäjänä, mutta sen rinnalla voisin hyvin tehdä pari kolme kokin keikkaa viikossa. Olen taksiliikennöitsijänä tottunut ilta-, viikonloppu- ja pyhätöihin, joten kokin ammattiinkin kuuluvaa vuorotyötä olen harjoitellut läpi elämäni, nauraa Laakso.

-Olen todella tyytyväinen, että tuli lähdettyä koulutukseen. Koulutus uudisti minua, se antoi uusia näkökulmia ja sai tulevaisuuden näyttämään mielenkiintoiselta ja eteenpäin menevältä.