Kampaajaksi kansainvälisen kokemuksen ja kaksoistutkinnon kautta - Careeria

Kampaajaksi kansainvälisen kokemuksen ja kaksoistutkinnon kautta

Askolasta lähtöisin oleva, nykyisin porvoolainen Elina Saarnio valmistuu kampaajaksi Careeriasta ja suorittaa ylioppilastutkintoa. Hän oli toisena opiskeluvuonnaan kuukauden mittaisella työssäoppimisjaksolla Espanjan koillisosassa sijaitsevassa Zaragozan kaupungissa. Myös Careerian opiskelijakunnassa vaikuttava Elina kannustaa opiskelijoita hyödyntämään Careerian tarjoamat mahdollisuudet kansainvälistyä. Kielitaitokaan ei hänen mielestään ole kynnyskysymys, vaan käsillä puhumisella ja elekielelläkin pääsee jo pitkälle. Se, mikä on tärkeää, on avoin mieli uudelle.

Kaksoistutkinnolla kampaajaksi

Elina suorittaa hiusalan perustutkintoa. Hän valmistuu helmikuussa parturi-kampaajaksi ja kirjoittaa myös ylioppilaaksi. Elinan molemmat tädit ovat kampaajia, ja ammatti on ollut Elinan haave pienestä pitäen.
– Peruskoulun päättyessä olin kahden vaiheilla haenko kosmetologiksi vai kampaajaksi. Valitsin sitten hiusalan perustutkinnon, ja opon kanssa keskusteltuani päätin suorittaa kaksoistutkinnon eli ammatillisen tutkinnon rinnalla käydä myös lukion ja kirjoittaa ylioppilaaksi. Kaksoistutkinto on hyvä valinta, kun haluaa haastetta. Minulle kaksoistutkinto on ollut erinomainen yhdistelmä, sillä lukemisen lisäksi haluan tehdä asioita myös käsilläni, Elina kertoo.

Yksilöllisiä opintopolkuja ja rohkaisua – kiitos opettajat! 

Elina antaa kiitosta Careerian opettajille, jotka ottavat jokaisen opiskelijan yksilönä ja ohjaavat ja kannustavat oikeaan suuntaan. Opinnot suunnitellaan kunkin opiskelijan taustan ja tavoitteiden mukaan, ja opettajat jaksavat hienosti kysellä opiskelijoilta ja auttaa henkilökohtaisen polun rakentamisessa – ja rohkaista ottamaan haasteita.
–  On hyvä, että osa tehtävistä on verkossa, ja niitä saa suorittaa itsenäisesti omaan tahtiinsa. Parasta oppia saa kuitenkin suorassa kontaktissa opettajan kanssa, kun voi pyytää tarvittaessa saman tien apua ja neuvoja. Careerian opettajat ovatkin superkivoja ja helposti lähestyttäviä – ja kannustavia. Opettajani Katri Pokkinen rohkaisi minua lähtemään ulkomaan työssäoppimisjaksolle. Kansainvälistymismahdollisuuksista kuulimme jo ensimmäisen vuoden infossa, ja pohdittuani ulkomaille lähtöä opiskelutovereideni kanssa, käännyin suoraan Katrin puoleen, joka oli alusta asti sitä mieltä, että ulkomaille vaan rohkeasti, Elina kiittelee.

Ensimmäistä kertaa yksin ulkomaille – kielimuuri ja kulttuurieroja 

Elinan rohkea askel johti kuukaudeksi Espanjan koillisosassa sijaitsevaan väkiluvultaan maan viidenneksi suurimpaan kaupunkiin, Zaragozaan. Espanjan matka oli Elinalle ensimmäinen varsinainen ulkomaanmatka, kun vierailuja Pohjoismaissa ei lasketa. Kynnys matkalle lähtemiseen yksin olikin aika korkealla.
– Minua jännitti ihan hirveästi. Yhden reissun sisään mahtui monta eri tunnetta. Lensin ensin Barcelonaan, josta jatkoin junalla Zaragozaan. Onneksi äitini ja siskoni lähtivät samanaikaisesti lomalle, ja vietimme viikonlopun ensin yhdessä Barcelonassa. Saavuttuani määränpäähän hyvästä englanninkielen taidosta ei ollut paljoakaan apua, sillä sisämaassa sijaitsevassa Zaragozassa ihmiset eivät juuri puhu englantia. Siirryin siis käsillä puhumiseen. Edes esimieheni kampaamossa, jossa työskentelin, ei puhunut englantia. Onneksi hänen poikansa tulkkasi välillä asioita. Opin kuitenkin nopeasti espanjaksi sellaisia lauseita ja ammattisanastoa, joilla pärjäsin töissä aika pitkälle, Elina kuvaa kielimuuria.

Työssäoppimispaikka Espanjassa aukesi Elinan opettajan, Katri Pokkisen kansainvälisten kontaktien avulla. Katri Pokkisella on pitkä kilpailutausta, ja tällä hetkellä hän pitää hallussaan hiusalan kansainvälisen kilpailutoiminnan korkeinta titteliä, Skill Competition Manager.

– Kampaamopaikka, jossa työskentelin aukeni Katrin kilpailuista tutun espanjalaisen opettajan avulla. Sama espanjalainen opettaja järjesti myös alivuokralaisasunnon minulle. Vuokraemäntäni oli todella mukava ja puhui erinomaista englantia. Meistä tuli hyvät ystävät, ja liikuimme paljon yhdessä Zaragozassa. Olemme edelleen yhteydessä ja vaihdamme kuulumisia, Elina kertoo.

Kampaamossa Elina pääsi tekemään monipuolisia töitä ja tutustumaan Suomen ja Espanjan välisiin kulttuurieroihin.
– Tein kaikenlaisia asiakaspalvelutöitä: värjäyksiä, föönauksia ja vähän leikkauksiakin. Asiakaskunta oli nuoresta tytöstä vanhaan vaariin, mutta perusasiakas oli kuitenkin aikuinen kampausasiakas. Espanjassa föönaus on tällä hetkellä ”se juttu”, ja kampaamopalveluita käytetään ahkerasti. Kun Suomessa kampaajalla käydään keskimäärin kerran kuussa, oli asiakaskunnassa paljon sellaisia naisia, jotka eivät laita tukkaansa ollenkaan kotona, vaan käyvät kerran viikossa kampaamossa pesussa, föönauksessa ja tupeerauksessa. Hiuslakkaa kuluu paljon, mikä minulle oli suuri yllätys, Elina kuvaa eroja Suomen ja Espanjan välillä. 

Hierarkia Espanjassa on tiukka, mutta Suomeen verrattuna suhde asiakkaisiin on läheisempi.
– Kampaamossa näki kyllä heti kuka on pomo, mutta ilmapiiri työpaikalla oli silti lämmin. Kontakti asiakkaisiin oli läheisempi kuin Suomessa. Asiakkaalta suoristettiin pois lähtiessä kaulukset, autettiin lasit päähän ja vakioasiakkaita halattiin. Kaikkia asiakkaita kehuttiin kauniiksi ja komeiksi, ja asiakas lähtikin aina tyytyväisenä ulos. Tämä on jotain sellaista, jonka mielelläni toisin myös suomalaiseen kampaamokulttuuriin, mutta tietenkin suomalaisella tavalla. Haluaisin käydä myös joskus vielä uudelleen Zaragozassa tai muualla Espanjassa. Olen jopa leikitellyt ajatuksella, että perustaisin johonkin suomalaiskohteeseen oman kampaamon ja opettelisin espanjan kielen, Elina kertoo.

Erot aikatauluissa ja ruoka-ajoissa olivat myös asioita, joihin Elina törmäsi.
– Ruoka-aikojen osalta Espanjassa on aivan eri rytmi kuin Suomessa. Vuokranantajani saattoi alkaa tehdä itselleen päivällistä klo 23.00, kun itse menin jo nukkumaan. Vapaa-ajalla kävelin paljon ja tutustuin kaupunkiin. Ensimmäiset kaksi viikkoa google maps oli paras kaverini, sitten kaksi viimeistä viikkoa jo tiesinkin missä olen, kun paikat tulivat tutuiksi. Rakennukset olivat äärettömän kauniita. Joka kadun kulmassa oli kioski tai kahvila, ja jokaiselle asialle löytyi erikseen oma liikkeensä: oli lihakauppoja, kasviskauppoja jne. Ihan kotikulmillani oli kauppa, josta sai vain kanatuotteita, Elina kuvaa elämää Zaragozassa.

Elina kannustaa lähtemään rohkeasti vaihtoon 

Elina kiittää Careeriaa rohkaisusta lähtemään ulkomaan jaksolle.
– Kannustan opiskelijoita hyödyntämään ulkomaan työssäoppimisen mahdollisuudet. Ulkomaille kannattaa lähteä pää kylmänä ja hyvällä asenteella. Itse sain tosi paljon kiitosta siitä, että olin positiivinen ja kokeilin, vaikken olisi heti onnistunutkaan. Hyvä asenne palkitaan loppupeleissä. Ulkomailla oppii ihan hirveästi kaikkea. Oli myös todella jännittävää, kun minun piti tulla yksin pois Espanjasta. Selvisin kuitenkin hyvin ensin junalla Barcelonaan, sieltä vielä kentälle ja Suomen lennolle. Lentokentällä tuli sitten onnen kyyneleet, kun kuulin suomen kieltä kuukauden jälkeen. Zaragozassa puhuin vain englantia, vähän espanjaa ja käsilläni. Älkää pelätkö kielimuuria – käsillä puhuminen on maailman yhteinen kieli. Kaksi luokkatoveriani, jotka eivät oikein puhu englantia, olivat Espanjassa Mallorcalla työssäoppimisjaksolla, ja hekin selvisivät hyvin, Elina nauraa.

    

Valmistumisen jälkeen asiakastyöhön isolla A:lla 

Elina valmistuu kampaajaksi helmikuussa, jonka jälkeen ovat vuorossa ylioppilaskirjoitukset. Sen jälkeen hän suuntaa töihin tätinsä kampaamoon Askolan Monninkylään.
– Olen työskennellyt tätini kampaamossa jo opiskeluaikana. Saatan jossain vaiheessa myös opiskella eteenpäin, mutta nyt haluan ainakin jonkin aikaa olla töissä. Viihdyn hyvin kampaajana. Tämä ammatti on mitä suurimmassa määrin asiakaspalvelutyötä isolla A:lla. Kontakti asiakkaan kanssa on keskiössä, ja asiakasta täytyy osata lukea, jotta tässä työssä onnistuu. Nyt minulla on hyvää kokemusta Suomen lisäksi myös Espanjasta. Saan siitä hyvin rakennettua oman tapani palvella asiakkaita, Elina summaa suunnitelmiaan.


Elina Saarnio.