Kaupan alan erikoisammattitutkinto huippu-urheilun ehdoilla - Careeria

Kaupan alan erikoisammattitutkinto huippu-urheilun ehdoilla

Shukokai karateka Tiia-Liina Aavisto suoritti kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon (nykyisin liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, kaupan osaamisala) loppuun viikko ennen EM-kilpailuja, joista hän palasi kotiin kaulassaan ensimmäinen henkilökohtainen Euroopan mestaruuskultansa.

”Tintti” muutti syksyllä 2018 Helsinkiin Jyväskylästä, jossa hän oli työskennellyt kaksi vuotta Vero Modassa. Tiia-Liina aloitti samaan aikaan sekä työskentelyn myymäläpäällikkönä kauppakeskus Redin Vero Modassa että opiskelun Careeriassa. Ykkösjuttu Tiia-Liinan elämässä on jo vuosia ollut Shukokai karate, josta taskuun oli aiemmin jäänyt jo kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta sekä valinta vuoden naiskaratekaksi – puhumattakaan kymmenistä Suomen mestaruuksista.

Yksi tärkeä syy muuttoon oli kiinnostus opiskeluja kohtaan, ja kun pitkään Careerian kanssa yhteistyötä tehneeltä Bestselleriltä (yritys mm. Vero Modan taustalla) ehdotettiin hänelle kaupan esimiehen erikoisammattitutkintoa ja siirtoa Redin myymälään, niin karateka iski tähän mahdollisuuteen heti kiinni. Koulutukseen hakeminenkin sujui kivuttomasti ja ripeästi sen jälkeen, kun hakemus oli täytetty verkossa.

Haasteita oli tietysti monia. Totutteleminen uuteen, entistä huomattavasti isompaan kaupunkiin, työt uudessa, vasta aukeavassa kauppakeskuksessa sekä ensimmäiset opiskelut aikuisiällä ylioppilastutkinnon jälkeen. Yhtälö, joka kuulosti aluksi todella pelottavalta. Pienen totuttelun jälkeen liikkuminen ja eläminen alkoivat sujua ja työt sekä opiskelu saatiin sovitettua urheilun täyttämään kalenteriin. -Haastavinta oli mahduttaa kalenteriin työ, opiskelu ja harjoitukset. Asiaa helpotti, kun tutkinnon suorittamisen vaatimat tehtävät linkittyivät suoraan omiin työtehtäviini. Lisäksi oli hienoa, että vastuukouluttajani ymmärsi huippu-urheilun realiteetit ja osasi motivoida ja potkia minua eteenpäin juuri minua tukevilla keinoilla, Tiia-Liina kertoo.

Myymäläpäällikkö Tiia-Liina Aavisto täydentämässä vaatetelinettä

Tutkinnon suorittamiseen vaaditun arviointiaineiston kokoamisen Tiia-Liina koki helpoksi, koska se liittyi suoraan hänen työnkuvaansa. -Sen tekemisestä oli todella suurta hyötyä, koska sitä tehdessä jouduin ja sain tutkia omaa työtäni kriittisesti. Projektityön tekemisen myötä sain myös hyvät mahdollisuudet kehittää samalla myymälää.

Verkostoituminen oli Tiia-Liinan mielestä iso plussa koulutusryhmässä. -On mukavaa, kun ryhmässä on opiskelijoita erilaisista yrityksistä. Oppi tuntemaan eri alojen ihmisiä ja heiltä saattoi saada jotain ideoita omankin myymälän toimintaan.

Tulevaisuudessa Tiia-Liina haluaisi opiskella vielä lisää; nykyiseen ammattiin liittyen häntä kiinnostaisi syventää osaamistaan kannattavuudesta ja mahdollisesti yrittäjyydestä. Urheilu-uran jälkeen yksi haave olisi urheilu- ja neuropsykologian opiskelut. Ensimmäisenä lähitulevaisuuden tavoitteena siintää kuitenkin ensi kesän maailmanmestaruuskilpailut Kapkaupungissa, jonne hän lähtee puolustamaan henkilökohtaisia mestaruuksiaan ottelussa sekä liikesarjassa.