Rohkeasti kohti unelmia!

Laura Olsson, 36-vuotias kolmen pojan äiti päätti kolme vuotta sitten vaihtaa alaa. Keskimmäinen poika oli aloittamassa eskaria ja yrittäjämiehen ja Lauran iltapainotteisia työvuoroja sisustusliikkeessä apulaismyymäläpäällikkönä oli vaikea sovittaa yhteen arjessa. Laura tunsi, että on pakko löytää päiväopinnot tai –työ. Innostus toisen asteen opintoihin syntyi, kun Laura huomasi, että opiskeluun voi hakea aikuisopintotukea. Lauran laittaessa omia hiuksia kotona hän tajusi, että ”mustahan tulee kampaaja”! Siinä yhdistyy käsillä tekeminen, visuaalisuus, yrittäjyys, asiakkaat ja liiketoiminta, joista Lauralla oli kokemusta. Samalta istumalta hän soitti ystävällensä, Salon Tricen yrittäjälle, joka rohkaisi Lauraa ajatuksensa kanssa ja lupasi heti harjoittelupaikan.


Laura oli lukion ohella työskennellyt kukkakaupassa, jonne jäikin lukion jälkeen töihin. Lisäksi kokemusta oli karttunut muissa erilaisissa kaupan alan töissä, niin tuote-esittelijänä kuin esillepanovastaavana. Hän on aina tykännyt tehdä käsillä. Töiden ohella Laura oli aikaisemmin opiskellut oppisopimuksella markkinointimerkonomiksi ja kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon. Lauralla on ollut aina nälkä oppia lisää.


Aikuisopiskelijana häntä hieman mietitytti, voiko hän opiskella päiväopintoina nuorten kanssa. Hän olikin yhteydessä Careerian opoon heti seuraavalla viikolla, ja keskustelun päätteeksi laittoi hakemuksen menemään. Kesän alussa tuli ilmoitus opiskeluun pääsystä, ja tukipäätöskin tuli kahdeksi vuodeksi.


Lauran ryhmässä oli kolme yo-pohjaista opiskelijaa, ns. nopeuttajaa, joille suunniteltiin opintojen kestoksi kaksi vuotta, kun peruskoulun päättäneiden nuorten opiskeluaika oli kolme vuotta. Careeriassa oli kannustava ilmapiiri, ja jopa nuorilta opiskelijoilta tuli palautetta, että oli mukavaa, kun ryhmässä oli muitakin aikuisia kuin opettaja.
Laurasta päiväopiskelu tuntui jopa downshiftaukselta. Koulutehtävät hän ehti tehdä ennen kuin lapset piti hakea koulusta. Tosin asiakaspalvelupäivät Careerian Lundin työssäoppimiskeskuksessa saattoivat joskus olla pidempiä.


Yrittäjyys oli itsestäänselvyys


Lundinkadun työssäoppimiskeskus oli tärkeä osa koulutusta, sillä ensimmäisenä vuonna työelämässä oppiminen oli lähinnä työn seuraamista ja siitä oppimista. Työssäoppimiskeskuksessa sai oikeita asiakkaita ja opettaja oli paikalla ohjaamassa. Toisena vuonna Laura pääsi Salon Triceen työssäoppimaan, ja kun kemiat kohtasivat liikkeen muiden yrittäjien kanssa, niin oli selvää, että Laura aloittaa yrittäjänä Salon Tricessä. Laura valmistui 1.6.2018 ja yrittäjänä hän aloitti 3.6.2018.


Opintoihin kuului yrittäjyyskurssi, jonka aikana Laura teki tarkan liiketoimintasuunnitelman ja haki onnistuneesti starttirahaa.
– Yrittäjän vapaus on ihanaa. Voi kysyä heti aamusta peilistä pomolta, kuinka hyvin aioit hoitaa tämän päivän. Jos tekee 130 % lasissa, niin se olen minä, joka siitä hyötyy. Omalla asenteella voi vaikuttaa työn laatuun. Salon Trice on vilkas ja siellä on paljon asiakkaita. Tulin hyvään saumaan purkamaan ruuhkia, ja näin sain hyvin heti asiakkaita, kertoo Laura.
– Lisäkoulutus kiinnostaa, erityisesti kosmetiikan kemia ja turvallisuus. Alan koulutuksia on jatkuvasti tarjolla. Myös markkinointia voisi opiskella lisää. Tosin tällä hetkellä käsityöharrastus kansalaisopistolla ja pojat pitävät kiireisenä työn ulkopuolella. Elämä on tällä hetkellä pelottavan mallillaan. On koko ajan opittavaa ja uusia asiakkaita, into päällä, jatkaa Laura hymyillen.

Laura muistuttaa, että kampaajan työ ei sovi kaikille. Kemikaalit voivat herkistää.
– Työ on palveluammatti, jossa täytyy tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Täytyy osata ensin kohdata ihminen ja sitten vasta tulee hiusten laitto. Asiakaspalvelun lisäksi työssä tapahtuu paljon siivoamista ja pesemistä, markkinointia unohtamatta. Ei tarvitse olla erityisen luova, sillä tekniikka täytyy osata ensin, Laura toteaa.
– Rohkeasti vain omia unelmia kohti! Menee, tekee ja oppii, ei jää paikalle. Jos joku ei tunnu hyvältä, niin pitää tehdä asialle jotain. Kun ajattelee positiivisia asioita, se tarttuu, naurahtaa Laura haastattelun lopuksi.


Laura haluaa vielä kiittää ihania kannustavia opettajia ja koko Pomo-talon henkilökuntaa – niin, ja ruokakin oli tosi hyvää!