Virastomestarin ammattitutkinto - Careeria

Kotiäti yllätti itsensäkin

Espoon Omnian aulapalvelussa työskentelevä Leena Hietala hämmästelee itsekin omaa vauhtiaan: hän on vajaassa vuodessa hankkinut itselleen ammattitutkinnon, löytänyt työpaikan ja saanut vieläpä vakinaisen työn. Jos 26-vuotiaalta kolmen lapsen kotiäidiltä olisi kysytty vuosi sitten tulevaisuudesta, hän ei olisi osannut vastata. Nyt elämä on saanut aivan uuden polun.

Kotiäitinä monta vuotta

Peruskoulun jälkeen Leena opiskeli jonkin aikaa lähihoitajaksi, mutta jätti koulun kesken, koska ala ei tuntunut omalta. Sitten syntyivät lapset parin vuoden välein ja Leena hoiti heitä kotona tehden pieniä pätkiä erilaisia hanttihommia lasten syntymien välissä. Ja hups, näin kului kymmenisen vuotta.

Vuosi sitten Leena alkoi miettiä tulevaisuutta tosissaan ja totesi, että työnhaku lienee turhaa ilman mitään tutkintoa. Kun hän löysi Careerian sivuilta Nuorten aikuisten osaamisohjelmaan (NAO) kuuluvan virastomestarin ammattitutkinnon (nyk. liiketoiminnan ammattitutkinto), asia oli sillä selvä.
- Sehän oli juuri kuin minulle tarkoitettu, eli kohderyhmänä olivat 20-29-vuotiaat, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa, sanoo Leena, joka oli ollut varma ettei edes pääse mihinkään kouluun.

Leena tuli Omniaan työharjoitteluun puolen vuoden opintojen jälkeen ja sinnikkyydellään onnistui saamaan itselleen talosta myös työpaikan, ensin määräaikaisen ja sitten vakituisen.

Sujui kuin itsekseen

Opiskelun helppous ja nopeus yllätti Leenan.
- Kuvittelin, että se olisi ollut ihan raatamista ja rankkaa pänttäämistä. Kaikkea muuta! Asiat etenivät ihan kuin itsekseen ja yhtäkkiä sitä vain huomasi, että tämähän olikin jo tässä!

Kolmen pienen lapsen äiti huomasi, että kouluttautuminen onkin helpompaa kuin kotiäitiys.
- Kotoa lähteminen monen vuoden jälkeen oli hyvä asia. Olen saanut lisää itsevarmuutta ja löytänyt uusia puolia itsessäni. Osaan olla sinnikäs.
- Vaikka koulut olisivatkin jääneet kesken, ei silti tarvitse jämähtää paikoilleen. Aina on oikea aika lähteä oppimaan uutta!