Mahdollisimman pitkälle turvallisuusalalla

 

Kaleva on alanvaihtaja, joka halua kouluttautua pitkälle turvallisuusalalla. Nyt hänellä on meneillään jo kolmas koulutuskokonaisuus, joka tähtää esimiestehtäviin.

-Työskentelin aiemmin kaupan alalla turvallisuusvastaavan työtehtävissä myymälätyön ohessa. Pidin myymäläturvallisuuden parissa työskentelystä ja päätin siirtyä täysin turvallisuusalalle. Näin taustoittaa Kaleva, joka suorittaa jo kolmatta turvallisuusalan koulutuskokonaisuutta.

Opinnot käynnistyivät Careeriassa Turvallisuusalan osatutkinnolla, jossa opiskeltiin joka joka arkipäivä 1,5 kuukauden ajan, jonka jälkeen vuorossa oli 1,5 kuukauden työharjoittelujakso. - Opiskelu oli hyvin intensiivistä ja opinnot etenivät nopeaan tahtiin. Opettajilta sai onneksi hyvin tukea ja apua opintoihin.

Lain pilkuntarkka tulkinta ihmetytti

Kaleva kertoo, että opintojen sisältö noudatti hyvin pitkälti lain sisältöä, joten tunneilla keskityttiin siihen, millaiset oikeudet ja velvollisuudet ovat osa turvallisuusalalla työskentelyä. – Alkuun ihmettelin, miksi kävimme kouluttajan kanssa pilkun tarkasti lakipykäliä ja niiden tulkintaa. Nyt olen ymmärtänyt, että sanamuodot ovat todella tärkeitä tällä alalla. Ne on ymmärrettävä oikein.

Lisäoppia perustutkinnosta

Kaleva halusi edetä opinnoissa ripeästi seuraavalle asteelle. – Lähdin suorittamaan työnantajan kautta turvallisuusalan perustutkintoa, joka antoi turvallisuusvalvojan pätevyyden. Normaalisti koulutuksen kesto on 1,5 vuotta, mutta onnistuin viemään opinnot läpi seitsemässä kuukaudessa, koska sain hyväksiluettua Turvallisuusalan osatutkinnon. Careerian tutkinnosta oli siis todella paljon hyötyä!

Erikoisammattitutkinnolla kohti esimiestehtäviä

Tänä keväänä Kalevan opintoputki on edennyt jo Careerian Turvallisuusalan erikoisammattitutkintoon. – Opiskelen työn ohessa ja meillä on muutaman iltana kuukaudessa intensiivistä lähiopiskelua. Erikoisammattitutkinnossa perehdytään laaja-alaisemmin mm. turvallisuussuunnitteluun ja auditointiin. Se antaa mielestäni hyvät eväät esimiestehtäviin. On ollut hauska huomata, että ryhmässämme on ihmisiä monenlaisilla taustoilla: mukana on niin alanvaihtajia, turvalaiteasentajia ja turva-alan yritystä perustavia.

Monipuolisia työmahdollisuuksia

Turvallisuusala on ehdottomasti Kalevan ala ja tulevaisuus näyttää hänen mielestä hyvältä, sillä töitä riittää varmasti. – Ymmärsin vasta käytännön työssä, miten monenlaisissa tehtävissä tällä alalla voi työskennellä.  On esimiestyötä, kaupan alan vartiointitehtäviä ja hallinnollisia tehtäviä henkilöstöhallinnossa. Meillä on myös yhteiskunnallisesti merkittäviä kohteita, kuten ydinvoimaloita ja pankkeja, joissa tarvitaan turvallisuusalan osaajia. Viihdyn tällä hetkellä mainiosti kauppakeskuksen kenttätyössä, mutta tulevaisuudessa aion suuntautua turvallisuusalan esimiestehtäviin.

Tutustu paremmin turvallisuusalan koulutuksiin.

Teksti: Commia/Mia Heiskanen

Kuvat: Sami Perttilä