Merkonomiksi verkossa – ovi avautui työhaastatteluihin

 Viisikymppinen Tuija suoritti Careeriassa merkonomin tutkinnon verkossa ja kas, ovi työhaastatteluihin aukesi. Kaupallisella perustutkinnolla on todellakin merkitystä tämän päivän työmarkkinoilla.

Tuija Korhonen on pitkän linjan kaupan alan ammattilainen, jolle oli kertynyt työ- ja esimieskokemusta jo parinkymmenen vuoden ajalta. – Pyöritin Stockmannilla Marlboro Classics – shoppia, mutta yrityskaupan myötä liike suljettiin ja jäin työttömäksi. Heräsin nopeasti karuun todellisuuteen: pitkästä työkokemuksesta huolimatta en päässyt edes haastatteluihin, koska minulta puuttui kaupallinen peruskoulutus. Alkoi tuntua siltä, että työhakemukseni heitettiin mappi ö:hän, koska hakemuksestani puuttui tietty rasti ruudusta. Kilpailu työmarkkinoilla on kovaa, joten jotain oli tehtävä.

Merkonomiksi verkossa? Mikä ettei!

Tuija huomasi paikallislehdessä Careerian ilmoituksen merkonomin verkko-opinnoista, eikä empinyt. – Tartuin luuriin, lähetin hakemuksen ja pääsin onnekseni viime metreillä sisään. Motivaatio oli niin korkealla, että se ei jäänyt Careerian suuntaan epäselväksi, hän nauraa.

Mitä verkko-opiskelu käytännössä tarkoitti? – Sain alkuun verkossa nähtäväksi Careerian kurssitarjonnan, josta valitsin itselleni tärkeimmät ja päivitystä kaipaavat kokonaisuudet. Otin opintotarjottimelle mm. Office-kursseja, ruotsin ja englannin kielen kaupallista sanastoa. Valitsin myös opintokokonaisuuksia, jotka sopivat kaupan alan, myynnin ja asiakaspalvelun vahvuusalueisiini. Opintojen tahti oli joustava eli jokainen sai edetä omaan tahtiin. Se on hyvä asia, sillä ihmisten taustat ja elämäntilanteet voivat olla hyvinkin erilaisia. Itselläni on isot lapset, joten päätin edetä opinnoissa rivakasti.

Verkko-opiskelu vei mennessään

Kursseille oli mahdollisuus osallistua joko paikan päällä Careerian eri toimipisteissä tai etänä. – Verkko toimi oppimisympäristönä todella mainiosti, eikä edellyttänyt tietoteknisiä taitoja. Käytännössä meillä oli näköyhteys opettajaan ja kommunikoimme verkon kautta. Jos minä siitä suoriuduin, kuka tahansa pystyy samaan, Tuija nauraa.

Kursseihin liittyen tehtiin itsenäisesti etätehtäviä. - Koulutusmateriaali oli laadukasta ja antoi hyvän pohjan etätehtävien suorittamiselle, tehtävät loogisia ja käytännön läheisiä. Olen tyypiltäni ikuinen opiskelija ja kouluttanut itseäni paljon vuosien varrella, joten en kokenut tehtäviä liian haasteellisiksi. Pikemminkin koin, että ajantaju katosi ja Fazerin Sinistä kului, kun opiskelu vei mennessään. Lähiopetuspäivät olivat myös mukavaa vaihtelua, sillä siellä virisi usein hedelmällistä keskustelua vaikkapa someen liittyen.

Tutkintoon kuului myös näyttötutkinnon suorittaminen. – Suoritin omat näyttöni Aleksi 13 Jumbon myymälässä, toimistotyön osuuden Pääkaupunkiseudun Esimiesten Ammattiyhdistyksessä ja tuote-esittelyosuuden konsulentin keikkoina kahdelle eri yritykselle.

Merkonomiksi neljässä kuukaudessa

Tuija sai merkonomin paperit käteen neljässä kuukaudessa ja alkoi jälleen aktiivisesti hakea töitä. – Laitoin ilolla rastin kaupallisen perustutkinnon ruutuun ja huomasin, että nyt minut noteerataan aivan eri tavalla rekryprosessissa. Olen päässyt todella mukavasti työhaastatteluihin. Kaupallisen peruskoulutuksen hankkiminen siis todella kannatti ja kokonaisfiilis opinnoista jäi vahvasti plussan puolelle. Ei muuta kuin rohkeasti mukaan, vaikka opinnoista olisikin kulunut aikaa, Tuija rohkaisee.

Ainut, mitä Tuija jäi opintojen sisällöistä kaipaamaan, oli verkkokauppa. - Se olisi ollut piste iin päälle, mutta hankin todennäköisesti lisäkoulutusta omin neuvoin – ikuinen opiskelija kun olen.

Tutustu paremmin koulutukseen ja hae mukaan!

Teksti: Mia Heiskanen

Kuva: Sami Perämäki