Monipuolisesta matkailualan tutkinnosta hyvät eväät työelämään ja jatko-opintoihin - Careeria
Monipuolisesta matkailualan tutkinnosta hyvät eväät työelämään ja jatko-opintoihin

Monipuolisesta matkailualan tutkinnosta hyvät eväät työelämään ja jatko-opintoihin

Emelia Turunen ja Tessa Niskanen valmistuivat Careeriasta koronakeväänä. Parissa vuodessa matkailualan perustutkinnon päätökseen saaneet nuoret naiset katsovat tulevaisuuteen luottavaisina.

Emelia ja Tessa aloittivat matkailualan opinnot Careeriassa syksyllä 2018 heti peruskoulun päättymisen jälkeen. Peruskoulussa opo oli kertonut matkailualan opinnoista, ja roadshow’ssa oli ollut mahdollisuus tutustua niihin lähemmin matkailualan pisteellä.  

- Aluksi en oikein tiennyt, mitä haluaisin opiskella, joten googletin ja luin paljon eri aloista. Valitsin matkailualan siksi, että tykkään todella paljon tehdä töitä ihmisten kanssa, ja kansainvälinen työ houkutti myös, Emelia kertoo.

- Minulla opiskelupaikan valintaan vaikutti myös se, että opiskelutapa ammatillisessa koulutuksessa tuntui itselle sopivammalta kuin lukiossa, Tessa kertoo.

Käytännönläheistä ja monipuolista opiskelua

Matkailualan perustutkinnon opinnot ovat monipuolisia ja käytännönläheisiä. Ne koostuvat ammatillista tutkinnon osista ja yto-aineista kuten kieliopinnoista, viestintä- ja vuorovaikutustaidoista, matematiikasta ja työelämätaidoista.

Ammatillisella jaksolla koulupäivän aikana suunnitellaan esimerkiksi tulevia opastuksia tai ohjelmaa tulevia vierailuja varten. Suunnittelua tehdään yleensä tiimityönä vastuualueita jakaen.

- Kaikki ammatilliset jaksot ovat yleensä olleet tosi kiireisiä. Olemme tehneet paljon kansainvälisiä juttuja, ja projekteja on saattanut olla useampia päällekkäin, mikä on aiheuttanut kiirettä. Yto-jaksolla tahti on ollut vähän rauhallisempi, Emelia ja Tessa kertovat.

Kansainvälisistä vierailuista lisämaustetta opintoihin

Careeriassa vierailee vuosittain useita ulkomaalaisia ryhmiä, joille matkailualan opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat erilaisia aktiviteetteja kuten sauvakävelyä ja luontopäiviä sekä opastuksia niin Porvoossa kuin Helsingissäkin. Kauimmaiset vieraat ovat olleet Shanghaista, Singaporesta ja Argentiinasta. Vierailijoita on käynyt myös lähempää Portugalista ja Hollannista.

- Koko ryhmämme osallistui NordPlus Junior -rahoituksen piiriin kuuluvan Global Goals Enquiry -hankkeen Suomen tapahtuman suunnitteluun ja järjestelyihin. Teimme muun muassa esitelmiä tapahtuman teemaan liittyen ja emännöimme itse tapahtumaa. Tapahtumassa oli osallistujia viidestä eri Pohjoismaasta, 5 opiskelijaa ja 1–2 opettajaa kustakin maasta. Emännöinnin ohella pääsimme myös itse osallistumaan tapahtumaan, Emelia ja Tessa kertovat.

- Nämä vierailut ja projektit ovat olleet hyödyllisiä ja niistä on oppinut tosi paljon. Ne ovat myös osaltaan jouduttaneet valmistumistamme, Emelia jatkaa.

Työssäoppimassa Tonttulassa

Matkailualan koulutukseen sisältyy kolme jaksoa oppimista työpaikalla. Työssäoppiminen alkaa jo heti ensimmäisenä vuonna, ja jaksojen aikana suoritetaan tutkinnon osia. Työssäoppimiseen voi sisältyä muun muassa asiakaspalvelua hotellin vastaanotossa, asiakkaiden opastamista, aamupalojen valmistamista, hotellihuoneiden siivousta tai tarjoilua ravintolassa.

Emelia teki kaksi ensimmäistä työssäoppimisjaksoa hotelleissa ja Tessa hotellissa ja ravintolassa. Kolmannen työssäoppimisjakson he tekivät yhdessä Tonttulassa Levillä viime talvena.

- Toimimme tonttuoppaina Tonttulassa vierailleille turisteille reilun kuukauden ajan. Joulukuussa lähes kaikki asiakkaat olivat brittejä, mutta joulun jälkeen alkoi asiakkaita olla enemmän muualtakin. Englannin kielen taito kehittyi huimasti, kun englantia puhui koko työpäivän ajan. Brittiaksenttikin tarttui puheeseen, Emelia ja Tessa hymyilevät.

Työssäoppimisen aikainen majoitus kimppakämpässä ja ruokailu järjestyivät työnantajan puolesta. Ainoastaan väli- ja iltapala piti hoitaa itse.

Työssäoppiminen jatkui joulun yli. Emelia palasi viikoksi kotiin joulua viettämään, mutta Tessan joulu kului täydessä työn touhussa Levillä. - Kun joulua oli ylläpitänyt tonttuna olemalla jo marraskuusta asti, ei joulufiilis ollut samanlainen kuin yleensä. Meillä oli henkilökunnalla yhteinen jouluateria, mutta muuten aika kului työn teossa. Joulunaika on siellä iso työrupeama. 

Taitaja-kilpailuista melkein finaaliin

Emelia ja Tessa osallistuivat tiiminä Taitaja-kilpailuihin ja pääsivät karsinnassa semifinaaleihin asti. He sijoittuivat Järvenpäässä helmikuussa pidetyissä semifinaaleissa kolmansiksi. Finaalipaikka jäi alle puolen pisteen päähän, mutta tyttöjä itseään se ei juurikaan harmittanut.

- Kilpailuihin osallistuminen oli sen verran stressaavaa, ettei meitä haitannut yhtään se, ettei päästy finaaliin. Kilpailutilanteessa joutui aikapaineessa tekemään vaativia tehtäviä, joita tuomaristo arvioi. Ensimmäisessä tehtävässä suunnittelimme toimeksiannon pohjalta päivän toteutuksen ja budjetin. Toiseen tehtävään sisältyi asiakkaiden vastaanottaminen englanniksi, palvelujen esittelyä ja lisämyyntiä sekä maastopyörän esittelyä englanniksi.

Opinnot valmiiksi parissa vuodessa

Emelia ja Tessa saivat tutkinnon suorittamiseen tarvittavat osaamispisteet kasaan kahdessa vuodessa, kun yleensä opintoihin kuluu aikaa kolmisen vuotta. Opiskelija voi itse vaikuttaa opintojen etenemiseen paljonkin.

- Opintoja nopeuttivat työssäoppimiset, etenkin viimeinen jakso Levillä. Jo pelkästään siitä kertyi 40 osaamispistettä. Lisäksi olemme tehneet yto-jaksoilla opintoja reippaaseen tahtiin, Tessa kertoo.

- Myös pienestä ryhmäkoosta on ollut paljon apua, sillä kaikille on aina riittänyt yksilöllistä apua ja ohjausta, Emelia jatkaa.

- Koko opiskeluaika on ollut tapahtumarikas. Kaikki odotukset ovat toteutuneet ja jopa ylittyneet, koska on päässyt tekemään monipuolisesta kaikenlaista. Henkilökohtainen lempparini oli koko luokan tekemä matka Tanskassa pidettyyn NordPlus-tapahtumaan, Emelia sanoo.

- On ollut kiva päästä järjestämään erilaisia tapahtumia ja olla niissä mukana. Sitä jään myös ikävöimään, Tessa miettii.

Pieni ryhmä hitsautui hyvin yhteen ja suhteet niin opiskelukavereihin kuin opettajiinkin muodostuivat läheisiksi. Kun tieto valmistumisesta tuli ehkä vähän yllättäenkin, jäi Emeliaa ja Tessaa hiukan harmittamaan se, ettei opiskelukavereiden kanssa voinut viettää viimeisiä kuukausia yhdessä koronan vuoksi. - Onneksi kuitenkin päättäjäispäivänä pystyttiin pitämään pieni tilaisuus puistossa ryhmän kanssa yhdessä. Näillä näkymin osallistumme myös Careerian yhteiseen valmistujaistilaisuuteen elokuussa.

Tulevaisuuden suunnitelmat uusiksi

Korona vaikutti myös Emelian ja Tessan valmistumisen jälkeisiin suunnitelmiin.

- Minulla oli ajatuksena pitää välivuosi, tehdä kausitöitä ja lähteä vaikka ulkomaille töihin. Mutta kun ei tiedä, miten pitkään koronatilanne jatkuu ja miten se vaikuttaa, hain Haaga-Heliaan opiskelemaan, että on sitten ainakin opiskelupaikka, jos ei ole töitä tarjolla. Sain opiskelupaikan todistusvalinnalla ja aloitan syksyllä restonomin opinnot matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmassa Helsingissä, Tessa hymyilee.

- Minulla oli suunnitelmissa tehdä kesätöitä ja syksyllä suunnata ulkomaille töihin. Nyt kesätyöpaikkaa ei kuitenkaan vielä ole, koska kaikki meni koronan vuoksi jäihin. Minua on myös pyydetty takaisin Leville seuraavaksi sesongiksi, ja se on harkinnassa. Mutta pitää nyt katsoa rauhassa, miten tilanne kehittyy ja muuttuvatko suunnitelmat, Emelia toteaa. 

Molempien haaveissa siintää työskentely ulkomailla, ja Emelia on miettinyt myös jatko-opintoja Britanniassa. - Haluaisin laajentaa osaamistani visuaaliseen suuntaan. Sisustaminen ja muoti kiinnostaisi. Ja onhan visuaalisuudesta hyötyä myös matkailualalla esimerkiksi tapahtumatuotannossa, Emelia pohtii.

- Haluaisin päästä ulkomaille katsomaan millaista siellä on työskennellä. Haluan kokeilla erilaisia juttuja ja löytää sitä kautta sen, mikä itselle parhaiten sopii. Koska minulla ei ole vielä varsinaista unelma-ammattia, haluan päästä tekemään ja näkemään mahdollisimman paljon, Tessa kertoo.

Matkailuala sopii monille

Emelia ja Tessa suosittelevat koulutusta kaikille, joita matkailuala, kansainvälisyys ja monipuoliset työtehtävät kiinnostavat. Alalle suuntaavan ei tarvitse olla edes se kaikkein energisin ja sosiaalisin.

- Itse epäilin aluksi, olenko tarpeeksi sosiaalinen tai liian ujo alalle. Sain lisää itsevarmuutta kuitenkin tosi nopeasti. Ensimmäinen työssäoppiminenkin tuli niin reippaasti, ettei siinä ehtinyt paljoa ihmetellä ja nopeasti opin tulemaan luontevasti toimeen asiakkaiden kanssa, Tessa kertoo.

- Matkailualalla on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Jos opastustehtävät eivät tunnut itselle luontevimmalta jutulta, voi työskennellä vaikka hotellin respassa tai matka-asiantuntijana. Jokaiselle löytyy sopiva homma varmasti. Kannattaa siis ehdottomasti hakea matkailualalle, jos se hiukankin kiinnostaa, Emelia rohkaisee.

Hyvä syy hakeutua Careeriaan opiskelemaan matkailualaa ovat myös innostavat ja kivat opettajat. - Kaikki opettajat ovat olleet hyviä, huumorintajuisia ja kannustavia. Iso kiitos teille kaikille! Jäämme lämmöllä muistelemaan.

 

TIESITKÖ TÄMÄN?

Väyläopinnoilla ammattikorkeakouluopiskelu tutuksi

Careeriassa on perustutkinto-opintojen ohella mahdollisuus tehdä ammattikorkeakoulun väyläopintoja. Väyläopintojen avulla saa tuntumaa siihen, millaista opiskelu korkeakoulussa on. Ne ovat myös hyvä keino selkeyttää omia jatkosuunnitelmia valmistumisen jälkeen. Väyläopinnot tukevat ammatillisia opintoja ja niistä kertyy opintopisteitä, jotka luetaan osaksi tutkintoa, jos jatkaa opintoja amk:ssa. 

Tessa suoritti matkailualan opintojen ohella väyläopintoja Haaga-Heliassa. Pelko siitä, että ne teettäisivät paljon ylimääräistä työtä, osoittautui turhaksi.

- Opinnot olivat kivoja ja hyödyllisiä, eivätkä aihepiiritkään olleet täysin vieraita. Opinnot sujuivat yllättävänkin helposti. Tapaamisia meillä oli vain joka toinen viikko. Koronan myötä nekin siirtyivät nettiin. Tehtäviä oli erilaisia. Osa oli pieniä ja lyhyitä, osa pidempiä kuten raportin tai esseen kirjoittamista. Tehtävien tekemiseen oli hyvin aikaa ja opettajalta sai tarvittaessa apua. Lisäksi oli mahdollista pyytää lisäaikaa, jos tuntui siltä, ettei tehtävää ehdi määräajassa tehdä. Loppujen lopuksi väyläopinnot eivät vaatineet hirveästi ylimääräistä työtä ja niiden yhdistäminen omiin opintoihin oli vaivatonta, Tessa kertoo.

Tessan mielestä suurin hyöty väyläopinnoista on se, että jos hakeutuu ammattikorkeakouluun opiskelemaan, on jo hiukan saanut tuntumaa amk-opintoihin ja nähnyt millaisia tehtäviä siellä voi olla vastassa. Kiva lisä on tietysti myös se, että opintosuorituksia on jo valmiina ennen opintojen varsinaista aloitusta.