Vakituinen työpaikka ja palkankorotus

Virolaissyntyinen Natalia Sokolova on mainio esimerkiksi aikuiskoulutuskeskus Careerian lähes 400 vuosittaisesta merkonomiopiskelijasta. Natalia sai opintonsa päätökseen viime keväänä. Heti sen jälkeen hänen määräaikainen työsuhteensa muutettiin vakinaiseksi ja palkkaakin tarkistettiin ylöspäin. Natalialla ei olekaan epäselvyyttä siitä, kannattaako opiskelu.

- Olen tyytyväinen ja onnellinen siitä, että suoritin liiketalouden perustutkinnon. On hyvin tärkeää, että maahanmuuttaja ei jää "ulkopuoliseksi", vaan saa opiskelun avulla saman ammattipätevyyden kuin suomalainenkin. Mutta oma aktiivisuus on tosi tärkeää opiskelu- ja työpaikan löytämisen kanssa, hän korostaa.

Joustavuus tärkeää

Natalia muutti inkerinsuomalaisen miehensä ja poikansa kanssa Virosta Suomeen vuonna 1997 ja on siitä lähtien työskennellyt erilaisissa myynnin ja hallinnon tehtävissä. Työpaikka taloushallinto- ja tilitarkastusyritys Rantalainen Oy:ssä alkoi määräaikaisena oppisopimuspaikkana vuonna 2009.

Oppisopimusmuotoinen opiskelu oli Natalialle mieluisa, koska työ ja opinnot limittyivät hyvin toisiinsa. Myös joustavuus oli hänelle tärkeää - samoin kuin koulutuksen räätälöinti juuri hänelle sopivaksi.

Aikaa ja sinnikkyyttä

Natalian äidinkieli on venäjä ja opiskelukieli sen sijaan suomi. Vaikka hänen suomensa soljuu puheessa jo sujuvasti, hän tarvitsi opiskelemiseen sinnikkyyttä ja aikaa kääntäessään aineistoja venäjäksi, jotta ymmärsi asiat perusteellisesti.

- Käytännön suomen taitoni kehittyy edelleen päivittäin asiakaspalvelussa ja kirjanpitotermilogia karttuu puolestaan työkavereiden kanssa keskustellessa. Joskus tarkistan jonkin sanan vero.fi-sivuilta.

Natalia on tyytyväinen 2,5 vuoden oppisopimusopiskeluunsa ja valmistumiseensa:
- Vaikka välillä työn, opiskelun ja perhe-elämän yhdistäminen olikin haastavaa, uskallan silti lämpimästi suositella aikuisopiskelua kaikille kiinnostuneille. Se kyllä maksaa vaivan!

Merkonomeilla kysyntää

Careerian koulutussuunnittelijan Tuula Nygrén-Vainikaisen mukaan suurelle osalle merkonomiksi valmistuneista todellakin tarjotaan tällä hetkellä vakituista työpaikkaa. Merkonomeille on siis juuri nyt työmarkkinoilla kysyntää.

- Tutkinto on tosi suosittu. Myös työnantajat arvostavat sitä; se kertoo liiketaloudellisesta ammattiosaamisesta ja myös virallisesta pätevyydestä, jota moni organisaatio suorastaan edellyttää, sanoo Nygrén-Vainikainen.

Tutkinnon virallinen nimi on Liiketalouden perustutkinto, merkonomi. Sen talous- ja toimistopalveluiden osaamisala antaa valmiudet työskennellä toimistotehtävissä laidasta laitaan, niin julkishallinnossa kuin yritysmaailmassakin.

Careeriassa merkonomiksi voi opiskella aikuiskoulutuskeskuksen eri toimipaikoissa kuten Helsingissä, Vantaalla tai Porvoossa. Esimerkiksi oppisopimusopiskelu on suosittua, samoin verkko-opinnot. Punaisena lankana kaikessa kulkee mukana henkilökohtaisuus: se, että opinnot räätälöidään opiskelijan oman työ- ja elämäntilanteen mukaan.