Nimco Noor on ammatiltaan monikielinen ohjaaja, kiitos koulutuksen – ja kirjailija sekä paljon muuta, kiitos elämän! - Careeria

Nimco Noor on ammatiltaan monikielinen ohjaaja, kiitos koulutuksen – ja kirjailija sekä paljon muuta, kiitos elämän!


Nimco Noor kädessään tuore esikoisteos, Eronneen naisen tarina.

Mogadishussa vuonna 1975 syntynyt Nimco Noor pakeni Somalian sisällissodan sytyttyä Kenian kautta Suomeen 1998. Nykyään Nimco on helsinkiläinen kahdeksan lapsen yksinhuoltaja, jolla on energiaa moneen ja monelle. Hän on suorittanut vuonna 2016 koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinnon, kirjoittanut kirjan, valmistelee toista, saanut 2016 Woman of the year -palkinnon, on vuoden 2018 Vuosaaren Vuokko, Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtaja, vuoropuhelun luoja, siltojen rakentaja – ja esikuva monelle.

Sodan jaloista uuteen maahan ja uuteen elämään

Nimco ehti käydä Somaliassa koulua Suomen koulujärjestelmää vastaavaan yhdeksänteen luokkaan asti. Ahkera ja menestyksekäs oppilas myös palkittiin hänen saavutettuaan koko koulun korkeimmat arvosanat todistuksessa, 99/100. Nimco sai Somalian kasvatus- ja koulutusvirastolta menestyksestään koulutarvikkeet 9. luokalla. Lukioastetta hän ehti käydä Somaliassa vain syyslukukauden. Sitten Somaliassa syttyi sota, jota oli lähdettävä pakoon. Haaveena oli joko Amerikka tai Eurooppa, joissa kummassakin oli jo paljon sukulaisia. Kohtalo johdatti Nimcon Suomeen, kun hän meni naimisiin Suomessa asuvan somalimiehen kanssa. Lapsia syntyi liitosta kahdeksan. Nyt elämää Suomessa on takana jo 20 vuotta, ja Nimco on lastensa yksinhuoltaja entisen miehen palattua Somaliaan. 
– Olen tyytyväinen näihin vuosiin Suomessa. Elämäni on nyt täällä ja kaikki on hyvin, Nimco summaa.

Opiskelemalla ammattiin ja vahvaksi yhteiskunnan jäseneksi

Äitinä oleminen kahdeksalle lapselle on merkittävä tehtävä, mutta Nimco halusi itselleen myös ammatin.
– Täyttäessäni erilaisia papereita ja lomakkeita aloin kyllästyä kirjoittamaan ammatin kohdalle kotiäiti. Tuo tehtävä on tärkeä, mutta mietin aina, milloin saan kirjoittaa tuohon kohtaan jotain muuta. Halu päästä kouluttautumaan oli suuri, ja etsinkin aktiivisesti erilaisia opiskelumahdollisuuksia nettisivustoilta ja kyselemällä tuttavilta. Sitten eräs ystäväni kehotti hakemaan koulunkäynninohjaajaksi. Hain ja pääsin. Siitä aukesi uusi elämänvaihe, kertoo Nimco iloisena.

Työvaltainen koulunkäynninohjaajan opintokokonaisuus kesti vuoden. Yksi päivä oli aina teoriaa ja neljä päivää käytännön työtehtävissä työskentelyä. Nimcon työpaikkana oli Careerian (entinen Edupoli) yhteistyöoppilaitos Länsiahon koulu. Teoriaopinnoissa ohjaajina toimivat Markus Suntila ja Maija Tanneraho nykyisestä Careeriasta, silloisesta Edupolista. Palkintona vuoden kestäneestä opiskelusta oli Nimcon vuonna 2016 saama todistus koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinnon suorittamisesta.
– Takana oli suomen kielen opintoja, mutta alku oli silti vaikeaa. Erityisesti ammatillinen sanasto tuotti vaikeuksia. Ohjaajani Markus ja Maija olivat kuitenkin todella hyviä ja kannustivat tuottamaan tekstiä virheitä pelkäämättä, sillä se, olinko ymmärtänyt asiat ratkaisi, ei virheetön teksti. Kielihaasteet ja kotona olevat kahdeksan pientä lasta horjuttivat välillä uskoa opiskeluun, mutta sydän sanoi kuitenkin, etten saa lopettaa kesken, vaan pitää jaksaa eteenpäin kohti päämäärää. Omista kokemuksissa lasten kasvattamisesta löytyi myös paljon, mistä pystyi ammentamaan omaan opiskeluun. Ja nyt, koulutettuna kasvattajana olen myös arjessa parempi kasvattaja. Tämän koin esimerkiksi, kun ensimmäisellä luokalla ollut tyttäreni tarvitsi kannustusta. Minulla oli koulutukseni kautta oikeat työkalut ohjata lastani eteenpäin. Hyvä perusta opiskelulle oli myös se, että olin pitänyt jo ennen opintoja läksykerhoa lapsille asuinpaikassani Vuosaaressa. Myös Somaliassa suoritetut opinnot ja se, että olen aina pitänyt lukemisesta, auttoivat minua opiskelussa, Nimco kuvaa opiskelukokemuksiaan ja kiittelee ohjaajiaan.

Opiskelu avarsi myös Nimcon maailmaa, joka oli aiemmin keskittynyt kodin ja perheen asioihin. 
– Oppi kasvatuksesta ja ihmisen kehityksestä oli hienoa, mutta koin myös hyvin merkityksellisenä sen, että minulle avautui toisenlainen maailma kodin ulkopuolella. Oli hienoa sanoa lapsille, että ”minäkin menen kouluun, nähdään iltapäivällä.” Oma opiskeluni vaikutti myös lasteni opiskelumotivaatioon. Toimin esimerkkinä lapsille, ja teimme kotitehtäviä yhdessä. Oli ilo opiskella omien lasten kanssa samaan aikaan. Olimme samassa maailmassa, ja minullakin oli mahdollisuus sanoa mitä ”mun opettaja” oli sanonut, Nimco nauraa.

Yhä eteenpäin – tavoitteena lastentarhanopettajan ammatti

Valmistuttuaan Nimco teki kaksi vuotta töitä koulunkäyntiavustajana, Pihlajamäen ja Roihuvuoden ala-asteella. Nyt Nimcolla on määräaikainen työ Helsingin kaupungilla monikielisenä ohjaajana Mellunkylän Myllypuron yksikössä. Työhön kuuluu yhteistyö lastentarhanopettajien, lastenhoitajien, S2-opettajien, kuraattorien, erityislastentarhanopettajien sekä psykologien kanssa. Ydintehtävä on lapsen ja perheen kotoutuminen. Asiakkaana on n. 147 varhaiskasvatuksessa olevan, äidinkielenään somaliaa puhuvien lasten perheet. Monikielinen ohjaaja toimii sillan rakentajana varhaiskasvatuksen ja lasten vanhempien välillä, ja rakentaa yhteistyöllä vanhempien luottamusta suomalaiseen koulu- ja kasvatusjärjestelmään. Nimcon työpiste on päiväkodissa samassa paikassa S2-opettajien kanssa. Kielinä Nimcolla on somalia, suomi, arabia ja välillä englanti.
– Viihdyn työssäni. Se antaa minulla paljon. Parasta on, kun saan selvittää perheille lasten etuja niin, että vanhemmat ymmärtävät, Nimco kertoo.

Opiskelu ja ammatin hankkiminen oli Nimcolle sellainen kimmoke elämässä, että hän haluaa kehittää itseään edelleen.
– Olen aloittamassa kasvatustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Myöhemmin minulla on vielä tarkoitus pyrkiä yliopistoon. Tähtäimessä on lastentarhanopettajan ammatti, Nimco maalailee tulevaisuuttaan.

Opiskelu ei ole koskaan liian myöhäistä – täytyy uskaltaa!

Nimco rohkaisee myös muita maahanmuuttajaäitejä opintojen pariin.
– Opintoja, jotka itse suoritin, voin suositella ihan kaikille. Opiskelu antaa näkemystä kasvatukseen myös omien lasten osalta, erityisesti somalilaisten/maahanmuuttajien keskuuteen. Opiskelu luo myös tasa-arvoisempaa näkemystä. Uskon siihen, että jos äiti opiskelee ja saa sitä kautta itselleen jotain hyvää, vaikuttaa se lapsiin ja koko perheeseen. Lisäksi äidin menestymisellä opinnoissa ja työelämässä on suuri vaikutus lapsiin esimerkin kautta. Kun itse sain tutkintotodistuksen tuntui, että se on arvokkaampi kuin timantti. Ymmärsin, että nyt voin mennä töihin ja kirjoittaa virallisiin papereihin ammattini, rohkaisee Nimco myös muita opintoihin ja työelämään.

Kokemuksista kirja – ensin romaani, sitten omaelämänkerta

Opiskelun ja ammatin hankkimisen lisäksi Nimco on ehtinyt saada aikaan myös paljon muuta. Häneltä on ilmestynyt 25.4.2019 somalinkielinen kaksiosainen kirja, Garoob & Godob Rageed, suomeksi eronneen naisen tarina. Kirja kertoo viiden eronneen yksinhuoltajaäidin tarinat. Teoksesta on tulossa myös suomenkielinen käännös. Somalinkielinen teos on jo tähän mennessä saanut hyvää palautetta sekä miehiltä että naisilta. Nimcon mukaan hänen kirjansa on avannut myös somalimiesten silmiä ymmärtämään asioita erotilanteessa, joka somalinaisen kannalta on aina vaikeampi kuin miehillä. Myös BBC:n somalinkielinen toimitus kiinnostui Nimcosta kirjan ilmestyttyä. Haastattelu keräsi BBC:n Facebook-sivuilla runsaasti klikkauksia. Kirja selvästikin tuli tarpeeseen ja herättää keskustelua. Kirjojen julkaisua varten Nimcolla on oma toiminimi.
– Minulta on myös tulossa omaelämäkerta. Haluan oman tarinani kautta viestiä ihmisille, että olen muslimi, ja olen myös yhteiskunnan aktiivinen jäsen mukana tekemässä hyvää – viemässä asioita eteenpäin ja kehittämässä tätä yhteiskuntaa, Nimco kertoo ylpeänä.

Terveisiä Careerialle – kiitos!

Kysymykseen terveisistä Careerialle Nimcolla on heti vastaus valmiina.
– Suuri kiitos! Isäni on aina neuvonut minua sanomaan ihmisille kiitos. Kiitos Careerialle mahdollisuudesta tähän kaikkeen, minkä jo nyt olen saavuttanut, Nimco kiittää.

Lähdeaineisto:

Tapaaminen Nimco Noor, Markus Suntila, Maarika Weissmann 7.6.2019
Kansan Uutiset 13.11.2016: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3629187-nimco-noorin-lapsuus-loppui-sisallissotaan
Vuosaari-lehti 25.8.2018: https://vuosaari.fi/uutiset/4157-nimco-noor-on-vuosaaren-vuokko
GWA – Golden Women Awards 2016: http://www.goldenwomenawards.com/gwa-2016-winners/nimco-noor-wodess-woman-of-the-year/