Noora Salovaara - Careeria
Noorasta tulee kylmäasentaja

Noorasta tulee kylmäasentaja

19-vuotias Noora Salovaara tiesi jo peruskoulun jälkeen, mitä haluaa: työn, jossa voi käyttää käsiään ja aivojaan – ja jota tekemällä ansaitsee kunnon palkan.

Niinpä hän valmistui viime kesänä sähköasentajaksi. Ei ihan perinteinen naisten alavalinta – eikä sitä ole myöskään talotekniikan perustutkinto suuntautumisvaihtoehtonaan kylmäasentaja, jossa Noora parhaillaan opiskelee.

Mutta hän on viihtynyt erinomaisesti. Noin 4 kuukauden opintoihin kuuluvan lähioppimisjakson Noora suoritti Careerian Vantaan toimipisteessä ja sen jälkeen vuorossa on ollut työssä oppimista parin kuukauden ajan.

Nooran työpaikkana tällä ajanjaksolla on ollut VR ja sen varikko Helsingin Ilmalassa. Siellä junavaunujen ilmastointi- ja kylmälaitehuolloista vastaa oma tiiminsä, joka tekee kolmivuorotyötä. Yllätyksekseen Noora huomasi heti ensimmäisenä työpäivänään, että hän ei olekaan ainoa naispuolinen joukossa, vaan työporukassa olikin jo toinen samaa sukupuolta oleva.

-Tosin sillä ei ole oikeastaan mitään merkitystä, onko mies vai nainen. Jotkut työvaiheet tai –välineet voivat olla raskaita, mutta silloin niitä ei kukaan hoidakaan yksin eli miehetkin tekevät esimerkiksi raskaita nostoja kimpassa, sanoo Noora.

Töihin vai kouluun?

Kun koulutus päättyy keväällä, Noora voi miettiä, jatkaako opintojaan vielä työn ohella suoritettavalla oppisopimuskoulutuksella. Silloin hän voisi valmistua talotekniikan ammattitutkinnosta.

Joka tapauksessa nyt käynnissä olevalla kylmätekniikan osatutkinnolla hän voi hakea Tukesilta eli Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta asentajan pätevyyttä toimia vähintään 3 kiloa kylmälaitetta sisältävien kylmälaitteiden asennus- ja huoltotehtävissä.

Nooralla on ainakin lähitulevaisuuden tavoitteet selkeinä: kesätöitä hän toivoo saavansa VR:ltä ja pääsevänsä siten jatkamaan jo tutuksi käyneessä työssä.

-Nyt haluaisin tehdä ensisijassa töitä ja miettiä ihan rauhassa sitten jatkoa. Sähköalan perustutkinto ja kylmälaiteosaaminen tuntuvat oikein toimivalta ja toisiaan täydentävältä paletilta. Uskoisin, että töitä löytyy kyllä!