Oscar ja Tomi syventävä opintojaan kunnostamallayli 100-vuotiaita taloja Toscanassa - Careeria

Oscar ja Tomi syventävät opintojaan kunnostamalla yli 100-vuotiaita taloja Toscanassa

Oskar Heikkilä ja Tomi Eloranta ovat Careerian toisen vuoden rakennusalan opiskelijoita. Keväällä 2019 he opiskelevat kuusi viikkoa vanhojen kivitalojen kunnostamista Toscanassa, Italiassa. Tapasimme nuoret miehet opettajansa Harri Myllysen kanssa matkan kynnyksellä.

Careerian yhteistyöllä Toscanan kivitalojen kunnostuksessa ja restauroinnissa on jo usean vuoden perinteet. Nyt Toscanaan lähtevä ryhmä on järjestyksessä jo kahdeksas. Toiminta toteutetaan Erasmus-rahoituksella. Italian päässä yhteistyökumppanina on Joensuusta Toscanaan muuttaneet Vesa ja Sari Muikku perheineen.
– Ostimme 13 vuotta sitten Monzonesta talon, jonka kunnostimme. Opettelin vanhojen talojen restauroimisen paikallisella tavalla, ja nykyään kunnostaminen on elinkeinoni. Vaimoni Sari ylläpitää Casa Bianca bed & breakfast -toimintaa. Huoneita voi varata osoitteesta www.aamiainenitaliassa.com. Casa Bianca majoittaa myös Suomesta saapuvat Oscarin ja Tomin, Vesa Muikku kertoo.

Italiassa talo on vanha, kun sen ikä on yli 1000 vuotta

  

  

Careerian opiskelijoita odottaa Italiassa työmaa, jossa restauroidaan vanhoja taloja eri työmailla. Kohteet ovat muutama sata vuotta vanhoja, toinen n. 200 vuotta ja toinen n. 400 vuotta.

– Nämä talot eivät ole vielä vanhoja. Italiassa vasta yli 1000-vuotias talo luokitellaan vanhaksi. Sen alapuolelle iältään jäävillä rakennuksilla ei ole rajoituksia kunnostuksen tai entisöinnin osalta. Rajoituksia voi viranomaisten taholta kyllä olla jo 500-vuotiaiden rakennustenkin osalta, jos kysymyksessä on vaikka jokin hyvin säilynyt kokonainen kylä. Monzonen läheltä löytyy suojeltuina kohteita esimerkiksi Rooman aikakaudelta oleva kirkko sekä taloja ja linnoja, Vesa Muikku kertoo alueen rakennuskannasta.

Edessä paljon opittavaa rakentamisesta, vaihtelevia sääoloja ja uusia maisemia

Italiaan matkaavilta opiskelijoilta odotetaan kohdemaassa avointa mieltä, halua oppia ja intoa tehdä. 

Italiassa on erilainen rakennuskulttuuri kuin Suomessa. Etukäteen ei asioita tarvitse osata, vaan paikan päällä ohjataan ja opetetaan.

– Minulle on nimenomaan sanottu, että älä neuvo etukäteen. Vatupassin voi jättää pois matkatavaroista, sillä Italiassa talot eivät ole suoria. Kivet on aseteltu vanhoihin taloihin luovasti, ja myös kunnostus vaatii silmää, mikä kivi sopii mihinkin. Työkaluista laastiin kaikki on erilaista. Myös maanjäristyksen mahdollisuus on otettava rakentamisessa huomioon. Talot on rakennettava niin, että ne joustavat, mutteivat liiku. Seinien läpi kulkeekin ranteenpaksuisia rautoja, ja betonijäykiste tulee rakennuksen yläosaan, kuvaa Oskarin ja Tomin opettaja Harri Myllynen rakentamisen eroja Italiassa ja Suomessa.

Monzone sijaitsee Italian pohjoisosassa, vuorten keskellä. Lämpötila voi huhtikuussa vaihdella muutamasta miinusasteesta iltapäivän yli 20 asteeseen. Haastatteluhetkellä olimme puhelinyhteydessä poikien matkakohteeseen, jossa tuli vettä kaatamalla.

– Olen neuvonut Oskaria ja Tomia pakkaamaan mukaan vaatteita shortseista toppatakkiin ja ottamaan mukaan myös sadetakit. Silloin kun vuoristossa tulee vettä, niin sitä tulee rajusti. Italiassa on myös käytäntönä kuusipäiväinen työviikko, joten lomareissusta ei ole kysymys. Päivät saattavat venyä pitkiksi silloin kun urakoidaan. Urakointi korvataan sitten tietenkin vapaana, jolloin voi olla mahdollista tehdä retkiä Monzanan ulkopuolelle, esimerkiksi Firenzeen, Roomaan tai vaikka Venetsiaan, Harri Myllynen kuvaa elämää työssäoppimisjaksolla Italiassa.

”Voisin rakentaa vaikka oman talon”  

Oskar ja Tomi valmistuvat Careerian Askolan toimipisteestä aikanaan rakennusalan perustutkintoon, talonrakentajiksi. Rakennusalan perustutkinto on monipuolinen koulutus, josta voi erikoistua useaan eri suuntaan: muuraukseen, laatoitukseen, vaativiin runkotöihin, kalusteasentajaksi, parketti- ja laminaattiasennukseen, kattopaneelien, levytysten ja lattioiden asennukseen jne. Työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja koulutus antaa myös hyvät valmiuden alan myyntitöihin, vaikka talomyyjäksi. Tutkinto avaa myös tien jatko-opintoihin aina arkkitehdiksi tai insinööriksi. Oskarilla ja Tomilla alan valintaan vaikuttivat hyvät työllistymisnäkymät sekä alan monipuolisuus.

– Tästä tutkinnosta saa hyvän pohjan ja osaa tehdä asioita myös itse omassa kodissaan. Opiskelu on monipuolista, yhtään samanlaista päivää ei ole ollut. Italiaan hain, koska minua on aina kiinnostanut miten asioita tehdään eri maissa. Valmistumisen jälkeen voisi olla kiinnostavaa liikkua ja tehdä töitä eri maissa, oppia näin lisää eri maiden rakennustavoista, Oskar kuvaa alavalintaansa ja kiinnostustaan Italian vaihtoon lähtemiseen.
– Kuulin Italian yhteistyöstä kaverilta koulussa. Kiinnostuin asiasta, koska haluan tietää, miten eri maissa tehdään töitä. Olen tykännyt rakentamisesta pienestä pitäen. Rakensin mökkejä jo ala-asteella, ja voisin rakentaa itselleni oman talon, Tomi kertoo suunnitelmistaan.

Italian kielen kurssi, lyhyt oppimäärä

Monzone on pieni kylä vuorilla Pohjois-Italiassa. Turisteja ei ole, mutta kylässä suhtaudutaan hyvin ulkomaalaisiin. Alueella asuu myös asunnon itselleen ostaneita englantilaisia. Juuri heidän talojaan Oskar ja Tomikin pääsevät kunnostamaan. Kylän pizzeriassa ei välttämättä puhuta englantia, mutta palvelu italiaksi on sitäkin ystävällisempää. Päivää, kiitos ja näkemiin kannattaa opetella Italiaksi jo Suomessa.

Buon viaggio – hyvää matkaa!