Merkonomi ja hotelli-, ravintola- ja cateringala - Careeria

Täsmäpaketti kahden tutkinnon yhdistelmästä

Satu Kirjava on enemmän kuin tyytyväinen oppisopimuskoulutukseen, joka tähtää liiketoiminnan perustutkintoon maustettuna pikaruokapalveluiden tutkinnon osalla hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta (nyk. ravintola- ja catering-alan perustutkinto).

Sadulla on haastatteluhetkellä takana reilu vuosi opintoja ja hän on ilmiselvästi tyytyväinen tilanteeseen, jossa työ ja opinnot lomittuvat yhteen.

- Välillä tuntuu jopa uskomattomalta, että minulla on nyt mahdollisuus käydä töissä, saada palkkaa, kartuttaa työkokemusta ja opiskella samanaikaisesti. Olen tekevä ihminen, joten oppisopimus sopii minulle erinomaisesti. En voisi kuvitella, että istuisin kaikki päivät koulussa ja opiskelisin päätoimisesti, hän nauraa.

Työnantaja ehdotti

Satu kertoo työskennelleensä reilun vuoden Shellin huoltoasemayksikössä asiakaspalvelutehtävissä kun työnantaja ehdotti hänelle merkonomin oppisopimuskoulutusta Careeriassa.

- En varmaan olisi itse hoksannut tätä vaihtoehtoa, joten lähdin luonnollisesti innostuneena mukaan.

Todellinen täsmäkoulutus

Sadulla oli jo takataskussa leipuri-kondiittorikoulutus ja työkokemustakin.

- Näyttötutkintojärjestelmänvahvuus on mielestäni juuri se, että koulutuksessa voidaan huomioida osaaminen, aiempi koulutus ja nykyinen työ.

Sadulle onkin poimittu merkonomikoulutukseen mukaan syventävä osuus toisesta tutkinnosta.

- Minulla on tutkinnossa mukana pikaruokapalveluiden täydentävä osa hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta. Olin iloinen siitä, että minulla oli mahdollisuus ottaa mukaan sellainen tutkinnon osa, joka osuu täsmänä nykyiseen työhöni ja jossa voin osoittaa pätevyyteni näyttötutkinnolla. Käytännössä se tarkoittaa, että opettaja-arvioija tulee työpaikan arvioijien kanssa todentamaan, miten suoriudun päivittäisestä työstäni, jossa on mukana asiakaspalvelua ja pikaruuan valmistusta.

Laajempaa perspektiiviä

Opinnot ovat Sadun mukaan avittaneet muutoinkin käytännön työtä.

- Meillä on muutaman kerran kuussa tiiviit lähipäivät ja koen, että olen saanut työhöni paljon uusia oivalluksia teorian pohjalta. Lähipäivät antavat muutoinkin syvyyttä ja laajempaa ymmärrystä käytännön työhön: miksi asioita tehdään tietyllä tavalla, miten yksikkömme eri toiminnot liittyvät ja vaikuttavat toisiinsa. Kun ymmärtää asioita laajemmin, saa samalla eväitä kehittää myös itseään. Toisaalta olen huomannut myös odottavani tiettyjä lähipäiviä, kuten esimerkiksi visuaalisen myynnin kokonaisuutta, johon olen selkeästi kaivannut lisäoppia.

Satu kiittelee opetuksen tasoa.

- Kouluttajat osaavat mielestäni hienosti osallistaa ryhmän pohtimaan ja puntaroimaan asioita. Se on hyvä, sillä ryhmätöissä saa perspektiiviä kun opiskelijoita on eri aloilta ja yrityksistä. Tehtävätkin ovat hyvin käytännönläheisiä, joten ne pystyy kiinnittämään suoraan arjen työhön. Oma esimieheni toimii työpaikkaohjaajanani, joten käymme myös hänen kanssaan läpi opintoihin ja työhön liittyviä asioita. Tuntuukin siltä, että tukea tulee nyt joka suunnasta.