Sherwan Haji - Careeria

Toivon tuolla puolen - Sherwan Haji

Careeriassa opiskellut Sherwan Haji on tullut tunnetuksi pääosaroolistaan Aki Kaurismäen uusimmassa elokuvassa Toivon tuolla puolen. Elokuva kertoo Suomesta turvaa hakevan syyrialaisen pakolaisen tarinaa. Elokuva on saanut palkintoja maailmalla. Kaurismäki palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla 18.2.2017 parhaasta ohjauksesta. Myös Sherwan on saanut kansainvälistä tunnustusta näyttelijäsuorituksestaan. Hänet palkittiin parhaan näyttelijän palkinnolla Audi Dublin International Film Festivalissa 26.2.2017.

Sherwan Haji Helsingin tuomiokirkon edustalla-Elokuvassa minulla on rooli ja näyttelijänä yritän päästä mahdollisimman hyvin rooliini sisään. Roolini on tietenkin eri asia kuin minä itse, naurahtaa Sherwan.

-Olen reilu kolmekymppinen naimisissa oleva yhden lapsen isä. Käyn töissä ja yritän rakentaa tulevaisuutta. Syyriassa kotona minulle sanottiin: ”Jos haluat saada kymmenen, sinun täytyy ensin laittaa yhdeksän.” Sanonnassa on tärkeää se, että mikään ei tule itsestään, vaan saavuttaakseen jotakin täytyy opiskella ja tehdä paljon töitä. Uskon hyvään, mutta hyvää ei saa, ellei tee työtä sen eteen. On tärkeää myös kyetä sopimaan asioista siten, että kaikilla olisi hyvä olla. Sillä vältyttäisiin maailmassa monelta harmilta, uskoo Sherwan.

Hyvä paikka elää

Sherwan Haji muutti Syyriasta Suomeen 2010 ja aloitti Careeriassa suomen kielen ja kulttuurin opinnot.

-Muistan edelleen hyvin opettajani, jotka olivat erinomaisia. He olivat minulle enemmän kuin opettajia. He auttoivat minua pääsemään osaksi suomalaista kulttuuria. Haluan lähettää heille terveisiä! Annan tämän haastattelun suomen kielellä ja nautin elämästäni täällä. Haluan myös kannustaa kaikkia Careerian opiskelijoita opiskelemaan ja tekemään töitä. Hyödyntäkää Careerian koulutus, siitä saa todella paljon eväitä tulevaisuutta varten. Olen nyt asunut Suomessa seitsemän vuotta ja puhun suomea, minulla on suomalaisia ystäviä ja teen täällä töitä.

Jo ennen tänne muuttoaan Sherwan oli tutustunut suomalaisuuteen ja Suomeen suomalaisen vaimonsa kautta. -Olin tavannut suomalaisen vaimoni muutamia vuosia ennen muuttoa Syyriasta Suomeen. Ennen hänen tapaamistaan en tiennyt Suomesta juuri muuta kuin Nokian. 

Sherwan on jatkanut opiskelua myös Suomessa asuessaan. Hän valmistui Cambridge School of Artsista taiteiden maisteriksi viime vuonna. -Opiskelun aikana asuin ajoittain Britanniassa. Suomessa on hyvä elää, vaikka ihmisiin tutustuminen voisi olla helpompaa, toteaa Sherwan.

Kaurismäki herätti kiinnostuksen

Sherwanin kiinnostuksen Suomea kohtaan herätti Kaurismäen elokuva, johon hän tutustui näyttelijäopintojensa aikana Damaskoksessa. Damaskoksen kirjastosta löytyi myös arabiankielinen lyhennetty käännös Kalevalasta.

-Opiskelin näyttelijäksi Damaskoksen Higher Institute of Dramatic Artsissa neljä vuotta ja valmistuin sieltä 2008. Opiskelu Syyriassa oli maksutonta, mutta rahoittaakseni opintojen aikaisen elämäni tein paljon erilaisia elokuviin ja televisio-ohjelmiin liittyviä töitä. Osa töistä oli TV-sarjoissa näyttelemistä, mutta tein myös paljon kaikkea muita elokuviin liittyviä töitä, kuten tekstitin ja käänsin ohjelmia. Näyttelijäopintojen aikana tutustuin myös ensimmäistä kertaa Kaurismäen elokuviin, kun tutustuimme eri eurooppalaisiin elokuviin ja ohjaajiin. Pidin Kaurismäen tyylistä käsitellä ihmisen arkea ja löytää arjen tapahtumista jotakin merkittävää, kertoo Sherwan.

Rikas kulttuuriperintö

Sherwanin kotikylä Derik on pieni kurdikylä lähellä Turkin ja Irakin rajaa. -Vaikka alueella on nykyään konflikti, elää konfliktin keskellä aivan tavallisia ihmisiä, jotka yrittävät elää tavallista arkea, painottaa Sherwan.

-Kotiseutuni on maaseutua ja karjankasvatusaluetta. Syyria on kuitenkin historialtaan ja kulttuuriltaan hyvin rikasta aluetta. Tigris-joen alueen tunnetuimpia muinaisia kulttuureita olivat Assyria, Babylon ja Persia. Lisäksi alueella ovat vaikuttaneet egyptiläiset, foinikialaiset, kreikkalaiset ja juutalaiset. Silkkitie kulki myös muinaisen Syyrian kautta välittäen tavaraa ja vaikutteita eri kulttuureista, joten alueella ovat kohdanneet eri kulttuurit jo vuosisatojen ajan, Sherwan huomioi.