Tanja Elg - Careeria

Kone- ja tuotantotekniikka-ala sopii yhtä hyvin naisille kuin miehillekin

”Miesvaltaisuudesta huolimatta Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon voi suorittaa yhtä hyvin nainenkin, koska alalla ei tarvita paljoa fyysistä voimaa. Suurin osa tehtävistä on pitkälle automatisoituja eli koneet hoitavat homman”, sanoo tänä keväänä kunnossapitoasentajaksi Careeriasta valmistuva Tanja Elg. Tanja kävi parisen vuotta lukiota, kunnes totesi, että hän halusi kouluun, josta pääsee tekemään töitä suoraan: ”Kiinnostuin alasta, koska isäni on tällä alalla.” Lukiossa olosta on kuitenkin ollut Tanjalle oma hyötynsä, sillä hänen ei ole tarvinnut opiskella lukuaineita enää uudelleen, vaan lukio-opinnot ovat kuitanneet ne.

3D-skannaus ja -tulostus on Careeriassa uusinta uutta

Alalla tehdään kaikenlaisia osia metallista, puusta ja muovista. Porvoon seudun asukkaat ovat myös hyvin tietoisia osaavista opiskelijoista, sillä opettajien kertoman mukaan asiakastöitä olisi tarjolla enemmän kuin opiskelijat ehtivät niitä tekemään. Tanja on muun muassa tehnyt moottorin osia ja jarrurumpuja. Alan uusinta tekniikkaa on 3D-skannaus ja -tulostus: ”Siinä ei käytetä tavallisia koneita eikä liata käsiä, vaan työ tehdään tietokoneella”, kertoo Tanja.

NOPSA-hankkeen myötä ammattikorkeakouluun pääseminen helpottuu

Tanja liittyi opettajan vinkistä NOPSA-hankkeeseen, joka mahdollistaa hänen pääsemisensä ammattikorkeakouluun ilman pääsykokeita: ”Teen ammattiopintojeni ohessa kotona ammattikorkeakoulun tehtäviä, joita ovat äidinkieli, englanti yms. perusaineet. Tehtävien tekeminen lyhentää myös tulevia opintojani ammattikorkeakoulussa.” Tanja aikoo mennä opiskelijaksi monimuotopuolelle, koska silloin hän voi tehdä myös töitä samalla. Monimuotopuolella opiskelija suorittaa suurimman osan opinnoistaan etänä omatoimisesti opiskellen. Lähiopetusta on korkeintaan pari kertaa viikossa iltaisin.

Tanja tuntee alansa omakseen ja antaa myös opettajilleen kehuja kysyttäessä, mikä on mukavinta koulutuksessa: ”Opettajat ovat kivoja. He ovat tavallaan kuin toinen perhe tuolla koulussa.”

Tarkempaa tietoa Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta löydät täältä.

Tarkempaa tieto NOPSA-hankkeesta löydät täältä.