Teemu Taavitsainen - Careeria
Teemu elää unelmaansa

Teemu elää unelmaansa

24-vuotias Teemu Taavitsainen toteutti unelmansa ja perusti oman rakennusalan yrityksen. Nyt mies painaa töitä Kalasataman omakotityömaalla ja haaveilee oman kerrostalon rakentamisesta.

Nuoresta iästään huolimatta Teemu Taavitsainen on ehtinyt jo paljon. Peruskoulun jälkeen Teemu opiskeli koneistajaksi, mutta ei saanut alan töitä, kun työpaikat menivät alan kokeneille konkareille. Armeijan jälkeisen lyhyen työttömyysjakson jälkeen Teemu sai Murata Electronics Oy:stä kokoonpanotöitä. Niissä hommissa hän viihtyi parisen vuotta, kunnes omaa asuntoa remontoidessa syttyi kipinä rakentamiseen. -Huomasin Careerian ilmoituksen rakennusalan perustutkinnosta lehdessä ja päätin hakea koulutukseen. Pääsin peruutuspaikalta opiskelemaan loppuvuonna 2013, Teemu kertoo.

Vaikeuksien kautta voittoon

Lukihäiriö ja yksityiselämän ongelmat eivät estäneet Teemua valmistumasta, vaikka opinnot välillä keskeytyivätkin pariin otteeseen. Mies palasi taukojen jälkeen päättäväisenä koulunpenkille ja suoritti opinnot lopulta loppuun puolessa vuodessa. Teemu valmistui talonrakentajaksi heinäkuussa 2015. –Halusin käydä koulun loppuun, sillä halusin töihin rakennusalalle, ja tutkinto takataskussa työpaikan löytäminen on helpompaa.

Ensi askeleita yrittäjyyteen

Valmistumisen jälkeen Teemu alkoi etsiä töitä. Hän pääsi pariin haastatteluun ja olisi saanut molemmista paikoista töitä. Teemu valitsi Talomestarit Oy:n. -Työ oli kuitenkin muuta kuin rakentamiseen liittyvää, joten jonkin ajan päästä siirryin tekemään oman alan töitä saman yrittäjän Rakentajakeskukseen, joka toimii osuuskuntaperiaatteella. Itse piti hommata työkalut ja työt, mutta laskutus hoitui Rakentajakeskuksen kautta. Tämä oli eräänlaista kevytyrittäjyyttä ja toimi pehmeänä laskuna varsinaiseksi yrittäjäksi ryhtymiseen.

Töiden määrä vaihteli kuitenkin täysistä päivistä muutaman tunnin työkeikkoihin. Kun työllä pitäisi kuitenkin elää ja vielä elättää perhekin, Teemu alkoi etsiä muita töitä. Hän löysi mol.fi-sivulta yrityksen joka etsi aliurakoitsijoita työmaalle Kalasatamaan. Teemu otti yritykseen yhteyttä ja sai pestin. -Hoidin laskutuksen edelleen osuuskunnan kautta, mutta siirryin sitten takaisin Talomestarehin ja ryhdyin laskuttamaan suoraan tilaajaa. Tässä vaiheessa hommasin työmaalle myös neljä työntekijää. 

Oma firma pystyyn

Pikkuhiljaa toiminta alkoi kasvaa ja työntekijöiden määrä työmaalla nousi enimmillään kymmeneen. Se sai Teemun harkitsemaan vakavasti osakeyhtiön perustamista.

-Aluksi hoidin laskutuksen edelleen osuuskunnan kautta. Hankin lisää työkoneita ja ostin pakettiauton. Sitten tuli oikea hetki laittaa oma firma pystyyn.

Teemu perusti Kärkitimpurit Oy:n huhtikuussa 2016 yhdessä rakennusmestariksi opiskelevan ystävänsä kanssa.

-Meillä on tällä hetkellä kolme työntekijää ja lisäksi yksi työharjoittelija Careeriasta. Lisäksi teen itse käytännön työtä joka päivä ja pyöritän yritystoimintaa. Yhtiökumppani keskittyy tällä hetkellä opintojensa loppuunsaattamiseen. 

Koulutuksesta hyvä pohja

Rakennusalan perustutkinto antoi Teemulle hyvät eväät rakennusalan eri töihin.

-Sain koulutuksesta vahvan teoriapohjan, josta on hyötyä joka päivä työssäni. Osaan esimerkiksi ottaa huomioon, mikä on rakennusteknisesti järkevää ja kestävää toteuttaa.

-Varsinaiset käytännön hommat oppii kuitenkin parhaiten tekemällä. Minulla oli onni olla työharjoittelussa tosi kovien timpureiden opissa. Opin heiltä paljon ja tiedän mihin suuntaan kehittää omaa ammattitaitoa. Toivottavasti olen jonain päivänä yhtä hyvä työssäni kuin nämä konkarit!

Suotuisat tulevaisuuden näkymät

Teemun urakka Kalasataman työmaalla jatkuu vielä seuraavat 3—4 kuukautta. Myös jatko näyttää hyvältä. -Olen saanut työmaalta hyvät kontaktit ja referenssit. Kun on ahkera ja tekee työnsä hyvin, poikii se hommia myös jatkossa. Sana leviää, kun tyytyväiset asiakkaat suosittelevat ja hyvä työnjälki näkyy.

Teemu on luottavainen tulevaisuuden suhteen. -Alan näkymät pääkaupunkiseudulla ovat hyvät. Koko ajan rakennetaan uusia asuntoja ja kauppakeskuksia.

Yrittäjäksi ryhtyminen kannattaa

Teemu kannustaa myös muita rakennusalalle ja ryhtymään yrittäjiksi, jos vähääkään tuntee kiinnostusta yrittäjyyteen. -Suosittelen osuuskuntaa matalana kynnyksenä yrittäjyyteen. Sieltä saadun kokemuksen jälkeen on oman yrityksen perustaminen helpompaa.

Teemu ei kadu yrittäjäksi ryhtymistä, vaan elää unelmaansa. -Yrittäjyys on tuonut mukanaan vapauden. Saan itse päättää asioista ja suunnitella työt niin, että minulla on aikaa myös lapselleni. Vaikka välillä painan ympäripyöreitä päiviä, teen normi työpäivää niinä viikkoina, kun Jenna-tytär on luonani.

Tulevaisuuden suunnitelmia kysyttäessä Teemu miettii hetken, mutta vastaa sitten: -Haaveilen jonain päivänä rakentavani oman kerrostalon, vaikka se vaatiikin äärettömän paljon.