Tulevan leipuri-kondiittorin haaveissa oma pitopalveluyritys – Ranskan vaihto muutti elämän - Careeria

Tulevan leipuri-kondiittorin haaveissa oma pitopalveluyritys – Ranskan vaihto muutti elämän

Anni Kivilahti valmistuu Careeriasta toukokuussa leipuri-kondiittoriksi. Taitava kakuntekijä haki osana opiskelua lisäoppia Ranskan vaihdosta.

Tuleva leipuri-kondiittori Pariisissa.    

”Careeriaan oli helppo tulla”

Anni Kivilahti kiinnostui kakkujen tekemisestä jo teini-iässä. Hän valmistui vuonna 2014 ensin ravintolakokiksi. Tie vei edelleen sosiaali- ja terveysalan opintojen pariin, mutta syksyllä 2018 Anni loukkasi kätensä ja joutui jäämään pitkälle sairaslomalle.
 – Silloin ajattelin asioita uudelta kantilta ja löysin mahdollisuuden hakea jatkuvassa haussa leipuri-kondiittoriksi. Tykkään tehdä asioita luovasti käsilläni. Soitin heti Careeriaan ja sovin tapaamisen opinto-ohjaajan kanssa. Kaikki kävi todella nopeasti. Tapaaminen oli joulukuun puolivälissä, ja jo tammikuun alusta aloitin opinnot hyppäämällä mukaan jo aiemmin syksyllä aloittaneeseen ryhmään. Careeriaan oli helppo tulla, Anni hehkuttaa.

Kohta, puolitoista vuotta opintojen aloittamisesta siintää edessä jo valmistuminen ammattiin.
– Suoritan tutkintoa päiväopiskeluna. On mielenkiintoista, kun 26-vuotias laitetaan 16-vuotiaiden kanssa samaan ryhmään. Muistin kyllä hyvinkin pian, että olen ollut itsekin joskus saman ikäinen. Olen mielelläni tuossa ryhmässä ja koen ikäjakauman vain positiivisena asiana. Olen ollut vähän niin kuin isosisko nuoremmille opiskelijoille ja sopeuduin ryhmään hyvin. Aloitin ryhmässä puoli vuotta muuta joukkoa myöhemmin, joten minun piti ottaa esim. YTO-aineissa (yhteiset tutkinnon osat) muita kiinni. Se onnistui hyvin Moodle-opinnoilla, joihin löytyi hyvät ohjeet. Toisaalta minulla oli jo montaa muuta opiskelijaa enemmän kokemusta. Kotileipurin ominaisuudessa olen jo aiemmin tehnyt kakkuja tilauksesta ystäville. Aloittaessani opiskelun meitä oli toinenkin aikuinen ryhmässä, mutta hän perusti opintojen aikana yrityksen ja jatkoi opiskelua sitten oppisopimuksella. Tämä kaikki kuvaa mielestäni hyvin sitä, kuinka henkilökohtaiset opiskelupolut toteutuvat ammatillisessa koulutuksessa jokaisen oman taustan ja osaamisen mukaan, Anni kuvaa opiskelua.

Myös opettajat ja yhteishenki saa Annilta kiitosta.
– Careeriassa on ollut todella hyvä yhteishenki Perämiehentien toimipisteessä Porvoossa, jossa opiskelen. Opettajat ovat mukavia ja ottavat huomioon vähän hiljaisempiakin opiskelijoita. Omalle opettajalleni Petri Jaakolalle annan erityiskiitoksen. On hyvä, ettei opettaja ollut päivittänyt omia sokerimassan käsittelytaitojaan ihan viimeisen päälle. Näin me opiskelijatkin pääsimme loistamaan ja saimme onnistumisen tunteita, Anni kiittelee pilke silmäkulmassa erinomaista opettajaansa.

Opiskelujakso Ranskassa muutti elämän

Kakkujen koristelua.   Leivoksia.

Croissanteja.   Valmiita patonkeja.

Ajatus ulkomaan jaksolle lähtemisestä heräsi jo ensimmäisellä opiskeluviikolla.
– Kun opettajamme Petri Jaakola kertoi opintojen alussa mahdollisuudesta hakea opiskelemaan ulkomaille, olin heti kiinnostunut. Kaksi kuukautta kestänyt Ranskan jakso ajoittui loppusyksyyn 2019. Matkaan lähtö jännitti todella paljon. Tämä matka oli minulle henkisestikin tärkeä kasvun paikka ihmisenä. Olen läheisriippuvainen, enkä 27 ikävuoteeni asti ole aiemmin ollut missään koskaan yksin. Tein reissun, koska halusin kaiken muun ohella opetella myös yksinoloa, Anni kuvaa henkistä kynnystä lähteä ulkomaille yksin.

Työt leipomossa Ranskassa sujuivat erinomaisesti, vaikka yhteisenä kielenä oli välillä vain kädet.
– En puhu ranskaa eikä kohteessani Soissonissa puhuttu juurikaan englantia. Vähän olin tietenkin opetellut sanontoja myös ranskaksi. Onnekseni kuitenkin leipomon omistaja, 24-vuotias nuori mies oli englanninkielen taitoinen, mutta hän olikin sitten lähes ainoa, Anni kuvaa vieraalla kielialueella selviytymistään.

Työn ohessa ehti myös tutustua kauniiseen Aisnejoen varrella sijaitsevaan 30 000 asukkaan Soissonsin kaupunkiin ja sen ympäristöön. 
– Minulla oli vapaa-ajalla auto käytössäni. Asuin kymmenen kilometrin päässä leipomosta. Kuljin matkat autolla ja kiertelin vapaa-ajalla lähikaupunkeja. Pariisissakin ehdin käydä muutaman kerran. Kokemuksena tuo kaksi kuukautta Ranskassa oli aivan huippu hieno! Olisin voinut viettää Soissonsissa vielä toisetkin kaksi kuukautta – ja enemmänkin. Ranska muutti elämääni. Suunnitelmani selkiytyivät, kun minulla oli aikaa vain itselleni ja pääsin tutustumaan syvimpiin ajatuksiini, Anni kuvaa Ranskan matkan vaikutuksia.

Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia

Valmistuessaan leipuri-kondiittoriksi toukokuussa Annilla on monta ovea auki. Sen lisäksi, että ajatuksissa on oman pitopalveluyrityksen perustaminen, Ranskastakin aukesi jatko-opiskelupaikka.
– Harkitsen vielä mitä teen, lähdenkö vai jäänkö. Mahdollisuus opiskella Ranskassa suklaan ja sokerin käsittelyä on kyllä älyttömän hieno, joskin kyseessä olisi aika pitkä aika. Mietin vielä, haluanko sitoutua tuon taidon opiskeluun ulkomailla pitkäksi aikaa, vai kallistunko kuitenkin johonkin lyhyempään kurssiin. Niitä löytyy kyllä ympäri maailmaa. Olen kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Pyhäsalmelta, ja myös kotiseutu vetää tällä hetkellä kovasti puoleensa sen oman pitopalveluyrityksen muodossa, Anni kuvaa monia vielä avoinna olevia ovia elämässään.

Kiitos Careerialle!

Anni suosittelee alaa lämpimästi myös muille.
– Voin suositella leipuri-kondiittorin koulutusta, elintarvikealan perustutkintoa kaikille alasta kiinnostuneille. Koulutus oli todella hyvin järjestetty. Tilat ja välineet olivat hyvät ja opetus laadukasta. Jos leipuriksi haluaa, niin tarvitaan hyvä peruskunto ja lihasvoimaa. Pahitteeksi ei myöskään ole, jos on tottunut heräämään aamulla aikaisin, Anni ohjeistaa alalle aikovia.

Ja lopuksi vielä kiitos Careerian Perämiehentien keittiölle.
– Iso kiitos! Ruoka oli aina erinomaista ja palvelu ystävällistä, Anni kiittää Careerian keittiöhenkilökuntaa lopuksi.