Väyläopintoja ja yritysyhteistyötä - Careeria

Väyläopintoja ja yritysyhteistyötä

Jere ja Teppo ja WeAre Solutions Oy:n edustaja.

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoon (nyk. tieto- ja viestintätekniikan perustutkin) valmistuvat Jere ja Teppo jatkavat NOPSA-väyläopintojen myötä suoraan Hämeen ammattikorkeakouluun (HAMK).

Jere Pehkonen ja Teppo Soininen valmistuvat keväällä 2020 Careeriasta tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoon (nyk. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto). Kesätyötä on tiedossa tutussa työssäoppimispaikassa WeAre Solutions Oy:ssä, ja jatko-opiskelupaikka aukesi suoraan NOPSA-väyläopintojen kautta Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK). 

Yksi syy opiskelupaikan ja -linjan valintaan Careeriassa oli juuri jatko-opintomahdollisuus ammattikorkeakokulussa. Tieto saatiin jo peruskoulun opolta, ja loppu selvisi tutustumiskäynnillä Careeriassa.
– Vierailu Careeriaan vakuutti minut, ja jatko-opiskelumahdollisuudet vaikuttivat vahvasti siihen, että valitsin opiskelupaikaksi Careerian, Jere kertoo.
– Mahdollisuus jatkaa insinööriksi vakuutti minutkin valintavaiheessa, jatkaa Teppo. 

Sekä Jere että Teppo ovat kokeneet Careeriassa opiskelun monipuoliseksi ja mieluisaksi. Hyvää on ollut myös se, että on saanut itse vaikuttaa opinnoissaan siihen, miten tekee.
– Parasta on ollut ammatilliset aineet ja tekemällä oppiminen, kun on päässyt tekemään käytännön töitä ja asiakastöitä, tai myös omia töitä. Aamuisin on ollut helppoa herätä kouluun, kun on saanut opiskella juuri sitä, mistä on kiinnostunut. Opiskeluun on voinut myös sisällyttää omien laitteiden kunnostamista. Minä esimerkiksi toin kouluun vanhan television levyn, joka laitettiin kuntoon. Saatiin vaihdettua vialliset osat, kondensaattorit uusiin, ja televisio toimi taas, Teppo kehuu käytännönläheistä opiskelua Careeriassa.
– Kun sähkö, elektroniikka ja tietotekniikka ovat kiinnostaneet jo pienestä pitäen, niin opinnot Careeriassa oli helppo aloittaa. Aika äkkiä tuli sellainen hyvä tunne, että tämä on minun alani, Jere kuvaa opiskelua. 

Väyläopinnoilla jatko-opiskelupaikka 

Opintojen alussa tarjoutui mahdollisuus suorittaa ammattikorkeakouluopintoja samaan aikaan ammatillisten opintojen kanssa, ja nopeuttaa näin opintojen etenemistä. Taustalla on NOPSA-hanke, jossa teknisten alojen opiskelijoiden on mahdollista suorittaa 30 ammattikorkeakoulun osaamispistettä. Tämä yhteistyö takaa jatkon suoraan Hämeen ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta. Sekä Jere että Teppo innostuivat tästä mahdollisuudesta.
– Kun opettaja kertoi väyläopintomahdollisuudesta, niin päätettiin tarttua tilaisuuteen ja lähdettiin mukaan tutustumiskäynnille Riihimäelle Hämeen ammattikorkeakouluun, Jere kertoo.
– Opintoihin kuului 15 osaamispistettä matematiikasta, fysiikasta, äidinkielestä englannista ja ruotsista ja toiset 15 osaamispistettä ammatillisista aineista. Aluksi piti tehdä kovasti töitä, mutta onneksi oli ohjaava opettaja, jolta kysyä apua, jos ei ymmärtänyt. Välillä käytiin Riihimäellä tekemässä kokeita ammattikorkeakoululaisten kanssa, Teppo kertoo väyläopinnoista. 

Opintojen aikainen yritysyhteistyö WeAre Solutions Oy:n kanssa merkittävä osa Jeren ja Tepon opintoja 

Jere ja Teppo ovat suorittaneet Careerian opintoihinsa sisältyvät työssäoppimisjaksot WeAre Solutions Oy:ssä. Yhteistyö alkoi jo toisena opiskeluvuonna. Opiskelijat oppivat WeAre Solutions Oy:ssä it-alan uusimpia koodausmenetelmiä sekä ohjelmoinnin vaikutusta palvelujen toimivuuteen. Careeria ja WeAre Solutions Oy ovat rakentaneet yhdessä Careeria Academyn varmistaakseen koulutuksen sisällön vastaavan työpaikkojen tarpeita. Työelämäyhteistyö voi toimia myös niin, että yritys toimii oppilaitoksessa. Jere ja Teppo ovat työskennelleet työssäoppimisjaksostaan kolme päivää WeAre Solutions Oy:n tiloissa Vantaalla ja kaksi päivää Careeria Academyn tiloissa Porvoossa. WeAre Solutions Oy:n toimitusjohtaja Henri Vass on puolestaan työskennellyt torstaisin Careeria Academyssä Porvoossa opiskelijoiden kanssa.
– Kulunut lukukausi on ollut yhteistyömme paras tähän mennessä. Jeren ja Tepon kanssa teemme loistavaa pitkäjänteistä yhteistyötä. Heillä on jo nyt ammattikorkeakouluun jatkaessaan runsaasti alan osaamista, työtavat ovat tuttuja ja he tekevät erinomaista työtä. Meillä he työskentelevät osana 50 hengen kansainvälistä tiimiä ja työskentelevät saumattomasti asiakasrajapinnassa. He ovat lunastaneet paikkansa osana tiimiä, ja myös kyseinen asiakas on ollut erittäin tyytyväinen heidän työpanokseen, Henri Vass kertoo.
– Lisäksi meillä on ollut keväällä Careeriasta yksi media-alan opiskelija toteuttamassa LinkedIn-projektia ja toinen harjoittelemassa 3D-mallintamista. Tämän lisäksi olemme vielä palkanneet yhden Careerian maahanmuuttajataustaisen opiskelijan meille töihin, Henri Vass jatkaa tyytyväisenä.
– Olemme kehittäneet yhdessä Careerian kanssa opiskelijoille lähes koko opiskeluajan kattavan polun työelämään. Kaikki alkaa Tulevaisuuden työelämä IT-alalla -luennolla, jonka pidämme aina yhdessä jonkun asiakkaamme kanssa. Tänä vuonna minun mukana oli Rentan CIO, Joel Särkkä kertomassa, miten digitalisaatio ulottuu myös rakennuskonevuokraukseen. Tämän yhteydessä tai sen jälkeen opiskelijat voivat ilmoittautua mukaan viiden luennon sarjaan, jossa he tutustuvat IT-alan työmenetelmiin ja työkaluihin. Luentojen tueksi on työpajoja, joissa kyseisiä taitoja pääse kokeilemaan oikeiden työtehtävien parissa. Tämän jälkeen valitut opiskelijat tulevat yleensä vielä kahteen harjoitteluun ja kesätöihin, jonka jälkeen he voivat työllistyä WeArelle tai jatkaa opiskeluja. Uskomme pitkäjänteiseen työhön nuorten kanssa, joka kestää parhaimmillaan läpi ammattikoulun ja ammattikorkeakoulun. Yhteistyö Careerian ja vastuuopettaja Jukka Koppanan kanssa on mutkatonta ja sen etuna on, että saamme näin varmistettua alalle tulevien opiskelijoiden ajanmukaisen osaamisen, Henri Vass summaa lopuksi.

Myös Careeriassa ollaan tyytyväisiä ja kiitetään työelämäyhteistyön merkitystä.
– Tämän yhteistyön avulla saamme alan uusimmat trendit ja sovellukset osaksi koulutustamme. Alalla työskentelyssä tärkeäitä ovat matemaattiset kyvyt ja yhtälönratkaisutaito. Näitä taitoja me opetamme opiskelijoille Careeriassa, ja yritysyhteistyön myötä pystymme tarjoamaan opiskelijoille työskentely-ympäristön alan huipputrendien parissa, kertoo Jeren ja Tepon vastuuopettaja Careeriassa, Jukka Koppana.
– Opintoihin kuuluvan työssäoppimisen lisäksi olemme olleet myös kesätöissä WeAre Solutions Oy:ssä, tänä kesänä menemme kesätöihin jo toista kertaa. Työt ovat monipuolisia. Olemme päässeet tekemään mm. ohjelmistotestausta asiakkaalle kehitettävien sovellusten ja toiminnanohjausjärjestelmien parissa. Ja pääkieli työskentelyssä esimerkiksi kokouksissa on englanti. Ihan paras kesätyöpaikka, Jere ja Teppo kiittävät yritysyhteistyötä.

Lisää Careerian ja WeAre Solutions Oy:n yhteistyöstä voi lukea täältä.

Terveiset Careerialle 

Sekä Jere että Teppo ovat kiitollisia siitä, että opettaja aikanaan kertoi heille NOPSA-hankkeesta ja nopeasta väylästä jatko-opintoihin. Suorittamaansa opintopolkua he suosittelevat lämpimästi kaikille, joita kiinnostaa tieto- ja tietoliikennetekniikka, tieto- ja viestintätekniikka tai sähköpuoli ja asennustyöt. He ovat myös tyytyväisiä Careeriassa saamaansa laadukkaaseen opetukseen, mutta myös ruoka on kuulemma ollut hyvää. Nyt heillä on edessään valinta suorittaako ensin armeija vai jatkaako suoraan opiskelua ammattikorkeakoulussa. Tilanne saattaa kallistua siihen, että ensin kutsuu armeijan harmaat.

Careeria toivottaa onnea ja menestystä Jerelle ja Tepolle jatko-opintoihin ja työelämään!