Luovuus saa kukkia

Tiesitkö, että kaupassa olevien myyntiartikkelien sijoittelu vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon niitä myydään? Esimerkiksi vaateliikkeessä me asiakkaat kuljemme usein tiettyä samaa reittiä ja pysähdymme sellaisen vaatteen kohdalle, joka meitä kiinnostaa. Mikä sitten herättää kiinnostuksemme? Se voi olla vaatteen materiaali, väri tai hinta - tai myönteinen mielikuva meistä kyseinen vaate päällä.

Visuaalista markkinointia

Kaupat kiinnittävätkin nykyään yhä enemmän huomiota visuaalisuuteen ja siihen, miten niiden eri tuotteet on tuotu esille. Myös meitä asiakkaita ohjaillaan visuaalisella markkinoinnilla - tai kauniimmin sanottuna opastetaan - löytämään ne oikeat tuotteet.

Juuri myymäläsuunnittelu, somistaminen ja visuaalisuuden merkityksen ymmärtäminen on ollut Victoria Korvelle liiketalouden perustutkinnon eli tässä tapauksessa nk. muodin merkonomin opintojen suola.

Hän työskentelee Itiksen New Yorkerissa vastuumyyjänä ja opiskelee samalla Careeriassa. Victorian vastuulla on mm. tuotteiden esille laitto ja niin kutsuttujen pöytien tekeminen. Myymäläpöydissä yhdistellään vaatteita, asusteita ja somisteita luovasti - ja ne usein ovatkin niitä, joihin asiakkaiden huomio takuuvarmasti suuntautuu.

- Vaikka esille laitettava tuote olisi tavanomainen, kuten nyt vaikkapa musta neule, siitäkin saadaan upea kokonaisuus käyttämällä mielikuvitusta, sanoo Victoria.

Pieni yksityiskohta riittää

Somistusidea saattaa lähteä jostain pienestä yksityiskohdasta, kuten makeanvärisistä tennareista tai niittivyöstä. Sen jälkeen luovuus saa kukkia vapaasti, sillä New Yorkerissa ei anneta mitään tiukkoja sääntöjä esillepanoon ja somistukseen.

- Meidän tuotteemme ovat niin erilaisia. Esimerkiksi meiltä löytää värejä, joita ei muilla kaupoilla ole. Vaatteemme ja asusteemme ovat ehkä jopa yllätyksellisiä. Ideoita todellakin riittää! Tylsäksi vaateliikkeeksi New Yorkeria ei voi sanoa, ja olemme enemmän eurooppalaisia kuin moni muu Suomeen tullut ketju, miettii Victoria.

Opiskelu on omaa aikaa

Victoria on onnistunut yhdistämään opiskelun ja perhe-elämän pienine lapsineen sekä molempien vanhempien vuorotyön toistaiseksi hyvin. Hänelle oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erinomaisesti.

- Koulu ei ole ollut rasite, vaan pikemmin paikka jossa olen voinut pysähtyä hetkeksi ja viettää omaa, ihan itselle varattua aikaa. Olen voinut syventää omaa osaamistani ja saanut vinkkejä asiakaspalvelun parantamiseen. Olen myös saanut uutta ymmärrystä töihin vaikkapa niin, että ymmärrän nyt paremmin, miksi joku asia tehdään niin kuin se tehdään.

Vaikka opinnot ovatkin vielä kesken, Victoria on jo miettinyt jatkoa. Sitten kun tutkintotodistus on hankittu, visuaalisuutta voisi opiskella lisää. Harmi vain, että kotimaassa vaihtoehtoja on varsin rajallinen määrä. Mutta maan rajojen ulkopuolella alkaakin sitten olla varaa valita.