Putkiasentajan työ sopii henkilölle, joka pitää käsillään työskentelystä

Lapinjärveltä kotoisin oleva Waltteri Laaksonen opiskelee ensimmäistä vuottaan Talotekniikan perustutkintoa Careerian Askolan toimipisteellä. Koulutus on kaiken kaikkiaan 3-vuotinen. Valmistuttuaan hänestä tulee putkiasentaja. Pitkästä matkasta johtuen Waltteri asuu viikot Askolan toimipisteen vieressä sijaitsevassa asuntolassa. Asuntola on nimen omaa tarkoitettu Careerian toimipisteissä opiskeleville opiskelijoille. Waltteri oli 9. luokan työelämään tutustumisjaksolla siinä yrityksessä, jossa hänen isänsä työskentelee. Waltterin isä on ammatiltaan putkiasentaja. ”TET-jaksolla huomasin, että hommat ovat ihan kivoja ja siitä sain kimmokkeen itsekin opiskella alaa”, sanoo Waltteri.

Putkiasennuksen osaamisalan suorittanut putki- tai lämmityslaiteasentaja osaa tehdä uudisrakennuksiin liittyvät vesijohto-, viemäri- ja lämmitysverkoston putkistoasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Hän osaa käyttää alan perustyökaluja, oikeita työmenetelmiä ja valita käytettävät kannakkeet yms. materiaalit kohteen mukaan. Erityisesti korjausrakentamisen ja huollon suhteellinen lisääntyminen alan työtehtävissä korostaa vuorovaikutustaitojen hallintaa, mutta myös työn itsenäisyyttä, johon liittyvät oman työn suunnittelu ja ongelmien ratkaisutaidot.

Waltterin mielestä mukavinta koulutuksessa on se, että saa tehdä käsillään. Ala ei sinänsä ole raskas, mutta välillä asennuspaikat saattavat olla hankalia ja ahtaita. Osa koulupäivistä on kaikille aloille yhteisiä tutkinnon osia eli esim. kieliä ja matematiikkaa, mutta puolen vuoden aikana Waltteri on jo päässyt myös tekemään paljon erilaisia alaan liittyviä käytännönharjoituksia. Waltteri on mukana laajennetussa työssäoppimisessa eli koulun työsalipäivien sijasta hän työskentelee niinä päivinä samassa yrityksessä kuin oli TET-jaksolla. ”Työssäoppimisessa olen päässyt jo tekemään monenlaisia työtehtäviä kuten kalustusta, IV-kanavien laittoa eli ilmastointiputkien asennusta, putkien eristystä ja maalämpöhommia”, kertoo Waltteri.

Waltteri tuntee alansa omakseen ja hänellä on jo jatkosuunnitelmatkin selvänä mielessään: ”Täältä, kun valmistun, haen ammattikorkeakouluun. Haluan opiskella LVI-insinööriksi.”

Tarkempaa tietoa Talotekniikan perustutkinto, putkiasentajasta löydät täältä.