Yrittäjän ammattitutkinnolla ymmärrystä ja ammattimaisuutta yrittämiseen - Careeria

Yrittäjän ammattitutkinnolla ymmärrystä ja ammattimaisuutta yrittämiseen

Anu Kuistiala.

”Asennetta, rohkeutta ja johtajuutta” lukee Anu Kuistialan kotisivuilla. Tähän päälle Anu syvensi yrittäjän ammattitukinnolla ymmärrystään yrityksen taloudesta sekä markkinoinnista ja myynnistä.
Pidin koulutusta loistavana heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Talouden, myynnin ja markkinoinnin asiat avautuivat minulle oman yritykseni näkökulmasta, ja opin tekemään asioita yrittäjänä ammattimaisesti, Anu summaa tutkinnon hyötyjä itselleen yrittäjänä.

Uutisten päätoimittajan, sisältöjohtajan ja ulkomaankirjeenvaihtajan taustalla yrittäjäksi

Anu Kuistiala on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Hän työskenteli yli 25 vuotta uutistoimituksessa, ensin ulkomaantoimittajana ja sen jälkeen esimiehenä. Ura alkoi Ilta-Sanomissa ja jatkui lähes 20 vuotta MTV Uutisissa, jossa hän toimi mm. Moskovan kirjeenvaihtajana sekä 10 vuotta esimiestehtävissä. Anu on ollut ulkomaantoimituksen esimies, toimituspäällikkö sekä toinen päätoimittaja. Toimittajan kiireinen työtahti, työskentely paineen alla sekä haastavat tilanteet kriisialueilla loivat hyvän pohjan myös yrittäjyyteen. Anu pyörittääkin nyt jo kolmen vuoden kokemuksella omaa yritystään, Quick Media Oy:tä.

Koulutuksella ammattimaisuutta yrittäjyyteen

Kun Anu jo kolmannen kerran törmäsi Careerian järjestämään yrittäjän ammattitutkintoon, hän ajatteli, että siinä täytyy olla jotain. Ensin koulutusta suositteli Facebook-kaveri, sitten Anu luki siitä Naisyrittäjät-ryhmässä. Kolmannen kerran asian noustessa esille hän laittoikin jo hakemuksen sisään.
– Ystäväni kertoi itse oppineensa Careerian koulutuksen myötä johtamaan omaa yritystään. Olen tehnyt elämässäni lähes kaikkea muuta, mutten pyörittänyt yritystä. Halusin oppia nimenomaan oman yrityksen talouden suunnittelua ja hallintaa, joten päätin lähettää hakemuksen. Kouluttaja Tarja Pursiainen otti yhteyttä heti hakemukseni saavuttua, haastatteli minua, ja sitten olinkin jo mukana. Koulutus käynnistyi huhtikuussa 2019, ja valmistuin yrittäjän ammattitutkintoon maaliskuussa 2020, Anu kertoo.

”Kurssilla kaikki olivat motivoituneita ja meillä oli hauskaa”

Anun kanssa samassa koulutuksessa mukana olleet yrittäjät pitävät edelleen yhteyttä. Lähipäivien antia Anu piti loistavana. 
– Meillä oli hauska ryhmä, joka hitsautui hyvin yhteen. Sparrasimme kurssin aikana toinen toisiamme. Pidämme edelleen yhteyttä Facebook-ryhmässämme, jossa jaamme kuulumisia ja vinkkejä. Ryhmän kouluttajilla Tarja Pursiaisella ja Juuso Markkasella oli mielestäni erinomainen asenne, ja lähipäivät olivat todella avaavia. Opin tekemään asioita ammattimaisesti ja luovuin turhasta ujostelusta. Itselleni sopii juuri heidän painottamansa tavoitteellisuus ja asioiden eteenpäin vieminen kunnon draivilla. Opin todella paljon taloudesta, markkinoinnista ja myynnistä. Kuten Tarja ja Juuso opettivat, yrittäminen ei onnistu vain toivomalla, vaan pitää myös tehdä, Anu summaa opiskelua.

Hyöty opitusta suoraan omaan yritykseen

Yrittäjän ammattitutkinnossa kehitetään omaa yritystä ja viedään sen liiketoimintaa eteenpäin.
– Parasta koulutuksessa oli oman yrityksen johtaminen. Opiskelu oli hyvin käytännönläheistä. Oli erittäin motivoivaa, kun kaiken opin pystyi viemään suoraan omaan liiketoimintaan heti alusta alkaen. Opiskelemani asiat olivat pääosaltaan sellaisia, joiden parissa olen työskennellyt kyllä koko aiemman urani, mutta nyt tein kaiken oman yritykseni näkökulmasta. Pystyin näkemään konkreettisesti mihin minun tulee panostaa. Se oli hyvin opettavaista ja silmiä avaavaa. Yrittäjän identiteettini vahvistui ja opin ajattelemaan niin kuin yrittäjä. Lähdin alun perinkin mukaan nöyrällä asenteella, vaikka minulla onkin takana jo pitkälti työuraa ja esimiehenä toimimista. Voin lämpimästi suositella tätä koulutusta kaikille aloittaville yrittäjille ja jo pitkäänkin yrittäjinä toimineille. Koulutus antaa kättä pitempää kaikille niille, jotka haluavat oikeasti kehittää yritystoimintaansa, juuri yrittäjän ammattitutkintoon valmistunut Anu summaa.

Eväitä myös haasteellisiin aikoihin

Anun valmistuminen osui keskelle koronavirusepidemiaa. Myös tähän tilanteeseen kertyi paljon hyvää oppia.
– Kiitos Juuson ja Tarjan hyvien neuvojen, olen osannut rakentaa liiketoimintaani myös puskuria pahan päivän varalle. Voin kiittää koulutuksen aikana saamaani hyvää oppia, jolla selviän nyt koronan yli järkevällä talouden suunnittelulla ja liiketoiminnan sopeuttamisella. Olisin varmasti tehnyt enemmän virheitä ilman tätä koulutusta, Anu kiittelee.

Anu Kuistialalta on tulossa ensi talvena jo toinen kirja, joka liittyy työelämätaitoihin.
– Teen työkirjan, jossa käsittelen keskeisiä työelämätaitoja. Sisältö liittyy läheisesti koulutuksiin ja puheisiin, joita tarjoan omassa yrityksessäni. Kirja on jatkoa lokakuussa 2019 ilmestyneelle Johtajanaiset-kirjalle, jossa huippujohtajat kertovat parhaat oppinsa. Lisäksi kehitän erilaisia verkkokursseja. Katson eteenpäin ja pyrin tarjoamaan valmiuksia jatkuvasti muuttuvaan työelämään. Uskon elinikäiseen oppimiseen ja sparraan  mielelläni muita uralla eteenpäin, Anu toteaa lopuksi.

Lisätietoa Anu Kuistialan tarjoamista palveluista: www.kuistiala.com