Heta Salmi - Careeria
Käsityöntekijä Heta Salmi kuvassa

Taiteilijasta tuotekehittäjäksi

Porvoolainen korutaitelija Heta Salmi suunnittelee ja valmistaa piensarjatuotantona hopeakoruja, joita on myynnissä usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Hänen yrityksensä toiminimi Heta Salmi, H&A Collection perustettiin vuonna 2008. Heta suoritti Careerian tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon (nyk. tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto), koska halusi kehittää kokonaisvaltaisesti yrityksen toimintaa. Hetan tavoite on saada H&A Collectionin korut myyntiin myös ulkomaille.

Ajanhermolla oleva taiteilija huomasi, että päästäkseen tavoitteisiinsa, hänen on vietävä yrityksen asioita kokonaisvaltaisesti eteenpäin. Niinpä Heta haki tuotekehittäjän koulutukseen, joka toteutettiin oppisopimuskoulutuksena hänen omassa yrityksessään.

Tavoitteet pitää olla korkealla, jotta tulosta voi syntyä

Heta lähti toiveikkaana koulutukseen. Tavoitteina olivat mm. palvelumuotoilu sekä yrityksen kokonaisvaltainen konseptointi sekä markkinoinnin parantaminen. Heta on tyytyväinen koulutuksen antiin.
- Suurin muutos on ollut ajatustasolla ymmärrys siitä, että miten monta asiaa on otettava huomioon ja vietävä eteenpäin yhtä aikaa itse tuotteen rinnalla, jotta toiminta olisi mahdollisimman kannattavaa. Tämän oivalluksen jälkeen on ollut mahtavaa huomata opiskellessa, että miten paljon esimerkiksi näkyvyyden lisäämiseen on keinoja tarjolla.

Uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Yksi tärkeä osa-alue koulutuksessa on uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytäminen ja luominen. Hetan kohdalla yksi sellainen on ollut korujen kotimyynnin järjestäminen. Tämän toimintamallin kehittäminen on ollut koulutuksen ansiota.
- Kotikutsut ovat olleet menestys ja tästä olen todella innoissani. Saan samalla kertoa korujeni synnystä ja tarinoista niiden takana. Koulutuksen ansiosta myös liikevaihtoni kasvoi heti kolmanneksella, kertoo Heta.

- Koulutuksen myötä olen oppinut priorisoimaan. Kaikkea ei pysty yksi ihminen tekemään. Täytyy miettiä todella tarkkaan, minkä teen itse ja minkä teetän. Se on tärkeä oppi oman jaksamisen kannalta. Markkinoinnissa olen ottanut uusia väyliä haltuun. Muiden muassa Instagram on nykyään käytössäni ja se sopii erityisen hyvin tuotekuviini visuaalisuutensa vuoksi.

Heta suosittelee koulutusta kaikille pk-yrittäjille, jotka haluavat kehittää tuotteistamisosaamistaan.
-Suosittelen lähtemään avoimin mielin koulutukseen! Opintojen henkilökohtaistaminen antaa varmasti jokaiselle työkaluja oman yrityksen toiminnan kehittämiseen.