Puhtauteen kannattaa perehtyä

HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on lajissaan Suomen suurin. Se huolehtii puolentoista miljoonan ihmisen terveydestä 21 sairaalallaan Uudenmaan alueella. HUS-Desiko eriytettiin HUS:ista vuonna 2008 itsenäiseksi liikelaitokseksi, jonka tärkein tehtävä on huolehtia hoitotilojen ja erilaisten instrumenttien puhtaudesta. Siivottavaa on paljon; yhteensä noin 900 000 neliön puhtaudesta huolehtii 1300 laitoshuoltajaa ja 400 välinehuoltajaa.

Turvallisuutta ja kustannussäästöä

- Puhtaus on asia, joka hyvin tärkeä potilaiden turvallisuuden kannalta. Terveysriskien ohella puhtaus on myös kustannusseikka. Esimerkiksi erilaiset infektiot sairaaloissa tekevät satojen tuhansien eurojen kustannukset vuositasolla, kertoo HUS-Desikon palvelusuunnittelija Eija Pelamo.

HUS-Desikossa työskentelee 28 palveluohjaajaa, joiden tärkeimpiä tehtäviä on perehdyttää ja ohjata laitoshuoltajien työtä, jotta se täyttää tarkat kriteerit. Perehdyttämisen onnistumista seurataan myös tiiviisti.
Careerian kanssa toteutettuun palveluohjaajien perehdytyskoulutukseen osallistui 14 henkilöä. Kokemukset olivat rohkaisevia ja palaute innostunutta, sillä koulutus sisälsi runsaasti omaa, räätälöityä sisältöä sekä jokaiselle osallistujalle yksilöllisesti laadittuja kehitystavoitteita.

Konkari sai kipinän

Riitta Ihalainen on työskennellyt Meilahden sairaalassa 30 vuotta - ensin laitoshuoltajana ja sitten -ohjaajana. Hän lähti koulun penkille vuosikymmenien tauon jälkeen eikä ole katunut päätöstään. Itse asiassa hän jatkoi opintoja vielä eteenpäin ja on nyt vastavalmistunut palveluohjaaja.

- Sain kai jonkinlaisen kipinän perehdytyskoulutuksesta, kun huomasin, että ala on kehittynyt paljon. Alussa oli ehkä haasteena se, etten ollut opiskellut aikoihin mitään. Minun piti opetella, miten opiskellaan ja miten tehdään esimerkiksi kirjallisia tehtäviä, hän hymyilee.

Perehdytyskin kehittyy

Koulutus kannusti muitakin HUS-Desikolaisia jatko-opintoihin: muutama on jatkanut Careeriassa siivoustyönohjaajaopintoja ja osa on opiskelemassa siivousteknikoksi (nyk. puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinto).

- Täällä työpaikalla olemme jatkaneet perehdytyksen kehittämisestä mm. pitämällä perehdytyksen työpajoja ja ns. perehdytysvartteja. Olemme lisäksi aloittaneet vuoropuhelun asiakkaan kanssa, miten olemme onnistuneet perehdytyksessä, listaa Pelamo.