K-citymarket - Careeria

"Oppisopimus on hyvä juttu!"

Vantaan Koivukylän ja Tammiston K-citymarketeissa työskentelee 9 oppisopimuksella merkonomiksi opiskelevaa nuorta. 4 heistä aloitti työrupeamansa viime kesänä työharjoittelun kautta. Tavaratalojohtaja Tiina Kurkinen on erittäin tyytyväinen sekä nuoriin että oppisopimusmalliin.

- Hyvin on mennyt - itse asiassa niin hyvin, että voimme kenties tulevaisuudessa ottaa lisääkin oppisopimuksella opiskelevia!

- Lähdimme liikkeelle viime vuonna, kun Careeria otti meihin yhteyttä ja kertoi nuorisotakuusta ja tästä mahdollisuudesta. Halusimme hyödyntää mahdollisuuden tarjota nuorille työharjoittelupaikan lisäksi oppisopimuspaikan työsuhteessa, kertoo Kurkinen.

Onko oma juttu?

Työharjoittelu on monelle nuorelle yksi keino selvittää, onko kaupan ala se oma juttu - ja samalla työnantajakin näkee varsin nopeasti, kenessä on potentiaalia.

Kurkisen mielestä oppisopimuksen eräs etu on se, että siinä solmitaan kaksivuotinen työsopimus, joka sitouttaa kummankin osapuolen määräajaksi ja vähentää osaltaan mm. vaihtuvuutta, joka kaupan alalla on etenkin pääkaupunkiseudulla vilkasta. Myös rekrytointimenetelmänä oppisopimus on työnantajalle sopiva.
- Itse asiassa kokemuksemme ovat olleet niin rohkaisevia, että hyödynnämme myös jatkossa tätä mallia mahdollisuuksien mukaan, sanoo Kurkinen.

Rohkea ja ripeä pärjää

Kaupan ala ei ole kaikkien juttu; sosiaalinen pitää olla ja rohkea ainakin sen verran, että saa suunsa auki ja uskaltaa palvella asiakkaita aktiivisesti. K-citymarketissa arvostetaan myös ripeyttä.

Susanna Markkula on 18-vuotias nuori nainen, joka on juuri muuttanut omaan asuntoonsa aivan työpaikan tuntumaan Vantaan Koivukylässä. Susanna aloitti K-citymarketissa syksyllä ja samoihin aikoihin käynnistyivät oppisopimusopintoihin kuuluvat lähipäivät, joita on pari kuukaudessa. Ne pidetään Careerian Vantaan toimipisteessä.

Susanna on viihtynyt hyvin työssään. Ensin hän työskenteli vapaa-ajan osastolla, mutta siirtyi sitten joulun aikaan kiireavuksi kassalle. Kassatyö oli hänestä ensin hieman jännittävää, mutta nyt se sujuu rennosti ja on kivaa.
- Citymarket on hyvä työnantaja ja täällä on rento ilmapiiri. Kaikki auttavat toisiaan, työkaverit ovat avoimia ja iloisia, sanoo Susanna.

- Ja meillä pääsee myös eteenpäin, muistuttaa Tiina Kurkinen. Hän on itse pitkän linjan "cittarilainen" joka aloitti uransa juuri kassalla ja on opintojen kautta kehittänyt ammattitaitoaan vuosien ajan ja edennyt urallaan.

Kesko ja K-kaupat mukana Nuorisotakuu -hankkeessa

Kesko ja K-kaupat ovat näkyvästi mukana Nuorten yhteiskuntatakuu -hankkeessa, jolla edistetään nuorten työllisyyttä ja ehkäistään syrjäytymistä. K-ryhmä on Suomen suurimpia työnantajia: Suomessa on noin 1 300 K-kauppaa. Niiden tavoitteena on työllistää mahdollisimman monta syrjäytymisuhan alla olevaa nuorta.