Kauppias sai oppisopimuksella sitoutuneen ja sopivan työntekijän

Oli kevät vuonna 2012, kun työtä vailla ollut Mirdita Jashari pääsi työkokeiluun omaan lähikauppaansa. Silloin Mirditan päivät kuluivat enimmäkseen hyllyjen täyttämisessä. Mikäs siinä, ihan kivaa työtä. Nuoren naisen selkeä kiinnostus työhön ja oppimisenhalu kiinnittivät kolme vuotta Korson K-supermarketia pyörittäneen kauppiaan Harri Nevalaisen huomion.

-Aika pian näkee työntekijän kiinnostuksen työhön. Asenne ratkaisee. Ei haitannut, vaikka Mirditan suomen kieli oli tuolloin vielä aika puutteellista. Näin heti, että hän haluaa tehdä töitä ja kehittyä. On tärkeää, että sekä työnantaja että työntekijä saavat työharjoittelussa tuntuman siihen, onko kyseessä sopiva työntekijä ja onko tämä se työ, jota hän haluaa tehdä, Nevalainen sanoo.

-Mirdita suoritti työharjoittelunsa hyvin, ja kielitaitokin kehittyi. Niinpä päätin jatkaa hänen työsopimustaan kesän yli, eli hän oli meillä vielä kesätöissä sen kesän. Sitten työsopimus päättyi, ja Mirditasta tuli työtön työnhakija, Nevalainen kertaa.

Ahkera nainen tuli Nevalaiselle heti mieleen, kun Careeriasta otettiin yhteyttä, ja ehdotettiin oppisopimuskoulutusta. Vaikka sillä hetkellä Korson K-supermarketissa ei ollutkaan akuuttia rekrytointitarvetta, Nevalainen päätti tarttua tilaisuuteen. Itse asiassa hän ei ollut yksin, sillä moni muukin K-kauppias halusi itselleen pätevää työvoimaa oppisopimuskoulutuksen avulla. Careeriaan perustettiin oma "K-ryhmä" niille, jotka halusivat työllistyä kaupan alalle oppisopimuksella. Kahden vuoden koulutus johtaa liiketoiminnan perustutkintoon.

Sujuvaa yhteistyötä

Vaikka oppisopimuskoulutus on ollut Suomessa käytetty väylä työelämään jo kauan, moni silti epäröi koulukseen ryhtymistä. Mitä työnantajan oikein pitää tehdä? Onko viranomaisviidakko ja paperityöt liian hankalia ja aikaa vieviä? Nevalaisen kokemuksen mukaan oppisopimuskoulutus on kuitenkin helppo tapa kouluttaa sitoutunutta henkilökuntaa.

Yhteistyö koulutuksen järjestäjän Careerian, oppisopimustoimiston ja TE-toimiston kanssa on sujunut kitkatta. Nevalainen toteaa, että apua saa, jos on kysyttävää.

-Minulle on tärkeintä saada sitoutuneita ja motivoituneita työntekijöitä. Mutta koska työnantajalla on mahdollisuus myös palkkatukeen ja koulutuskorvaukseen, niin kyllähän se kannattaa hyödyntää. En ole kokenut oppisopimuskoulutusta mitenkään hankalaksi toteuttaa. Kun siihen kerran ryhtyy, on sitä myös helppo jatkaa. Yhteistyö eri tahojen kanssa on ollut sujuvaa, Nevalainen kiittää.

Nuorissa on tulevaisuus

Mirditan mielestä oppisopimuskoulutuksessa teoriaopinnot ja työssä oppiminen tukevat hyvin toisiaan. -Kaupan alalla työssä oppiminen on tärkeää. Eihän pelkästään koulunpenkillä istuen voi oppia käytännön töitä. Toisaalta teoriaopinnot ovat olleet kivoja ja hyödyllisiä. Olemme keskittyneet muun muassa asiakaspalveluun ja visuaaliseen puoleen, Mirdita kertoo.

Nevalainen sanoo, että olisi hyvä, jos ymmärrettäisiin vielä paremmin se, että myös oppisopimuskoulutuksella valmistutaan ammattiin siinä missä muissakin koulutuksissa.
-Suomessa ajatellaan vielä, että vain perinteisistä oppilaitoksista voi saada ihan virallisen koulutuksen. Oppisopimuskoulutuksessa saa tutkinnon ja samalla arvokasta työkokemusta, jotka ovat molemmat tärkeitä työnantajalle, hän pohtii.

Nevalainen näkee oppisopimuskoulutuksessa monia hyviä puolia. Sen avulla työnantaja voi omalta osaltaan vastata nuorisotakuuhankkeeseen.
-Nuorissa on tulevaisuus. Palkatessaan työttömän alle kolmikymppisen nuoren työnantaja saa palkkatukea sekä koulutuskorvausta jopa satoja euroja kuukaudessa koko oppisopimuskoulutuksen ajan. Samalla työntekijä saa koulutuksen ja palkkaa heti töiden ja koulutuksen alettua. Ja ennen kaikkea työnantaja saa sitoutuneen ja juuri itselleen sopivan työntekijän. Suosittelen kollegoilleni oppisopimuskoulusta, Nevalainen hymyilee.