Kokkiopinnoilla toiveammattiin ja maailmalle, ravintolayrittäjä Kristian Vuojärvi - Careeria

Kokkiopinnoilla toiveammattiin ja maailmalle, ravintolayrittäjä Kristian Vuojärvi

Kristian Vuojärvi luotsaa Suomen kokkimaajoukkuetta Culinary Olympics 2020
-kilpailuihin Saksaan

Kristian Vuojärvi sanoi jo pienenä poikana äidilleen, että hänestä tulee isona kokki. Nyt hän työskentelee unelma-ammatissaan, pyörittää omaa KV Restaurans -yritystä, jolla on ravintoloita Helsingissä, Loviisassa ja Karjaalla. Parhaillaan hän valmistautuu yhdessä kokkimaajoukkueen kanssa alan olympialaisiin. Kokkiopinnoilla ponnistaa moneen! Haastattelimme Kristian Vuojärveä ja häntä aikanaan opettaneita Careerian Iina Pälväjärveä ja Yrjö Mensolaa.

Harjoitusillalliset ovat täysi toisinto Saksassa olympialaisissa suoritettavasta tehtävästä

POMO-talossa 18.11.2019 järjestettävillä harjoitusillallisilla valmistaudutaan helmikuun 2020 Stuttgartin Culinary Olympics -kilpailuun.
– On hienoa järjestää harjoitusillalliset nyt omassa vanhassa kotikoulussani. Suorituksemme on täydellinen toisinto kilpailusuorituksessa siihen annetussa ajassa. Menu on salaisuus aina itse kilpailupäivään asti. Tarjolla on kalaa, lihaa ja makeaa, mutta annoksia ei saa kuvata ennen itse kilpailua, Kristian Vuojärvi kertoo harjoitusillallisista.

Kristian Vuojärvi on ollut mukana Suomen kokkimaajoukkueessa vuodesta 2013. Ensin kapteenina ja nyt joukkueenjohtajana, team managerina, joka pitää huolta, että joukkueella on kaikki mitä se tarvitsee oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.
– Edellisissä olympialaisissa 2016 saavutimme hopeaa, joka oli paras saavutus Suomelle kautta aikojen. Nyt lähdemme tavoittelemaan kultaa ja viemään suomalaista ruokakulttuuria maailmalle. Nykyään kilpailussa korostuu ajan hengen mukaisesti myös vastuullisuus. Erityistä huomiota tulee siis kiinnittää myös siihen, että hävikkiä tulee mahdollisimman vähän. Treenaaminen on hyvin intensiivistä. Harjoittelemme 6–8 päivänä kuukaudessa yhdessä. Lisäksi jokaisella on tietenkin omat päivätyönsä, eli vapaa-aikaa ei juuri nyt ole, Kristian kuvaa olympialaisiin valmistautumista.

Kokiksi, ravintoloitsijaksi, yrittäjäksi, kokkimaajoukkueen vetäjäksi – luova ala on täynnä mahdollisuuksia

Loviisasta kotoisin oleva Kristian Vuojärvi opiskeli aikanaan kokiksi Porvoossa Careerian edeltäjässä. Lapsuuden toiveammatissaan työskentelevän Kristianin mielestä ala on edelleen luova ja mahdollisuuksia täynnä.
– Keittiötunneilla viihdyin hyvin, mutta kirjallisia töitä vaatineilla tunneilla ja muita aihealueita käsiteltäessä olisin ollut mieluummin ihan jossain muualla. Onneksi käytännön harjoittelua koulun ulkopuolella oli jo silloin paljon, Kristian kuvaa opiskeluaikaansa.

Careerian koulutuspäällikkö Iina Pälväjärvi vahvistaa Kristianin kertoman. Hän opetti Kristian Vuojärvelle aikanaan mm. hotelliosaamista.
– Muistan, että Kristianin ja muiden ryhmän poikien kanssa käytiin kurssin alussa, välissä ja vielä lopussakin motivointikeskusteluja siitä, miksi tulevan kokin täytyisi osata hotellien toimintaa. Kristian on tänä syksynä perustanut Degeri Sport Pub & Dinen Loviisassa toimivan hotellin yhteyteen – ympyrä on siis sulkeutunut ja vastaus opiskeluaikojen epäilyihin on nyt saavutettu. Kokin on hyvä tuntea myös hotellitoimintaa, nauraa Iina Pälväjärvi.

Careerian pitkäaikainen, jo eläkkeellä oleva opettaja Yrjö Mensola on pitänyt vuosien saatossa yhteyttä entiseen opiskelijaansa, ja esimerkiksi asioita on lainattu puolin ja toisin.
– Muistan Kristianin innostuneena ja kilpailuhenkisenä opiskelijana jo kokkiopintojen ajalta. Hän otti perusasiat, ruoan valmistuksen hyvin haltuun. Myös yllättäviin tilanteisiin hän suhtautui rauhallisesti. Kerran keittiössä syttyi eräältä opiskelijalta kattila tuleen. Opiskelijat olivat hieman pelästyneitä, mutta törkkäsin vain rauhallisesti kannen päälle, jolloin tuli sammui. Muistan Kristianin katsoneen minua silloin merkitsevästi. Hänelle varmasti painui hyvin mieleen, miten yllättävässä tilanteessa tulee toimia, Yrjö Mensola nauraa.

Kristian Vuojärven oma pasras muisto opiskeluajoilta liittyy juuri Yrjö Mensolan tunneille.
– Muistan kurin Yrjö Mensolan keittiötunneilta. Jos oli vähänkään ryppyinen takki tai essu, niin kyllä tuli nopeasti ja kuuluvasti palautetta ja hommaa lähdettiin korjaamaan ja äkkiä, Kristian Vuojärvi muistelee.

Nykyinen, entistä työvaltaisempi opiskelumuoto, jossa suuri osa ammattitaidosta hankitaan työpaikalla, saa Kristian Vuojärveltä kiitosta. Hän myös rohkaisee ravintoloita ottamaan opiskelijoita harjoittelemaan ja kannustamaan heitä, sillä kaikkien on aloitettava jostakin saadakseen kokemusta ja edetäkseen alallaan.
– Tämä on luova ala, jossa tehdään paljon käsityötä. Itse olen saanut olla monessa mukana, ja olen kiitollinen siitä, kuinka monen huipputekijän kanssa olen saanut työskennellä. Nykyinen tapa opiskella on mielestäni hieno. Valmistuvat opiskelijat työllistyvät helpommin, kun takana on jo riittävästi käytännön harjoittelua oikeassa ympäristössä opiskelun aikana. Monelle aukeaa myös työharjoittelupaikasta ensimmäinen kesätyöpaikka. Itsellenikin kävi aikanaan näin, Kristian kertoo.

Ravintola-alalla riittää töitä ja tekijöitä tarvitaan

Yrittäjänä toimiva Kristian Vuojärvi hakee itse koko ajan alan työntekijöitä.
– Alan opiskelijat huomio! Ravintolat hakevat jatkuvasti työntekijöitä. Hyödyntäkää nämä mahdollisuudet ja hakekaa kokemusta matkalla kohti omaa unelmienne uraa. Ravintola-ala on luova ala ja asioita tehdään yhdessä isolla Y:llä. Kokin ammatti on luova, inspiroiva ja monipuolinen. Työllisyysnäkymät ovat suotuisat ja valinnanvaraa löytyy. Voi työskennellä maalla, merellä tai ilmassa, aamiaiskokkina, lounaskokkina tai fine dining -taitajana. Ja jos on kyllästynyt rutiineihin, niin kokin ammatin hyviä puolia on se, että päivät ovat erilaisia eivätkä taatusti tylsiä. Hakekaa alalle ja hyödyntäkää sen tarjoamat mahdollisuudet, Kristian Vuojärvi kannustaa niin nuoria kuin aikuisia.
– Terveiset Careeriaan, etenkin vanhoille opettajilleni, jotka jaksoivat uskoa, että minusta vielä jonain päivänä tulee kokki ja valmistun ajoissa. Vai uskoivatkohan he, Kristian kiittää ja nauraa lopuksi.

 


Kristian Vuojärvi vanhassa opinahjossaan POMO-talossa.

Lisätietoa:
Culinary Team Finland: https://www.ctof.fi/
Kokkikoulu Espa: https://www.kokkikouluespa.fi/
KV Restaurants: https://www.kvrestaurants.fi/