Kuinka kirves ongitaan kaivosta?

Yrittäminen on yksinäistä puuhaa, etenkin yritystaipaleen alkuvaiheessa. Olen tehnyt pitkän uran liikemaailman palveluksessa mutta päätin vahvassa aikuisiässä kokeilla vielä täyskäännöstä ja ryhdyin yrittäjäksi. Minua kiehtoi vapaus luoda jotakin omaa ja määritellä itse omat aikatauluni. Jos oma työ vielä tuottaisi hyvää tulosta, taloudellisten etujenkin pitäminen omissa taskuissa tuntui perin houkuttelevalta ajatukselta.

Perustin suurnäyttöjä maahantuovan yrityksen ja painoin pitkää päivää selvittäen teknisiä yksityiskohtia ja yhteistyökumppaneita sekä luoden kontakteja asiakaspintoihin. Puuhaa piisasi ja tarjouksiakin sai naputella tasaiseen tahtiin. Alkuvaiheessa sain liiketoimintasuunnitelman työstämiseen hyvää apua Posintralta. Yrityksen taloushallinnon ulkoistin luotettavalle tilitoimistolle mutta muuten tein itse. Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin tuntua siltä, että vaikka tein itse, en ehkä säästänytkään kuten vanha kansanviisaus lupaa. Työtä ja tekemistä oli liikaakin mutta viivan alle ei vain tuntunut jäävän juuri mitään.

Yrittäminen alkoikin tuntua yliyrittämiseltä ja kilpailukunto ylikunnolta. Jos työstä ei jäisi juuri muuta käteen kuin aktiivista ajanvietettä ja univelkaa niin ajaisihan vaikka shakkikerhokin saman asian. Synkkien mietteiden keskelle sain kutsun Point Collegen (1.1.2019 alkaen Careeria) järjestämään yksinyrittäjäakatemiaan, ja se vei vielä voiton shakkikerhosta. Lähdin mukaan. 

Kävin kouluttajamme kanssa koulutusohjelmaan liittyviä keskusteluja liiketoiminnastani ja kerroin rehellisesti, että on alkanut tehdä mieli nakata kirves kaivoon, kun ei homma oikein tunnu lähtevän lentoon. Kokenut kouluttaja ei tästä kavahtanut vaan puntaroi kertomaani monelta kannalta. Hän esitti hyviä vaihtoehtoisia ajatuksia, miten liiketoimintaa voisi muokata, niin että jatkaminen kannattaisi. Yksinyrittäjäakatemian luennoilta sain myös äärimmäisen tärkeitä neuvoja siitä, että yrittäjän kannattaa itse keskittyä vain liiketoiminnan kannalta olennaisimpiin tehtäviin ja karsia muu pois tai antaa se muiden tehtäväksi.

Yksinyrittäjän vapaus oli kohdallani päässyt lipsahtamaan yksinäisyyden puolelle. Lähettyvillä ei nyt ollutkaan työkavereita, jotka olisivat kyenneet avaamaan näkökulmia silloin, kun oma ajatus on jäänyt kiertämään kehää. Yksinyrittäjäakatemia on tarjonnut minulle pop up -työyhteisön, joka auttoi onkimaan kirveen kaivosta. Nyt tuntuu erittäin paljon mukavammalta katsella kirvestä kädessä kuin kaivon pohjalla. 

Mikko Ahtiainen
Toimitusjohtaja

Comwall Oy