OP-pankki - Careeria
Oppisopimuskoulutus turvaa työnantajan ja tekijöiden tulevaisuuden

Oppisopimuskoulutus turvaa työnantajan ja tekijöiden tulevaisuuden

OP:n ja Careerian yhteistyössä toteutettu liiketalouden perustutkinto oppisopimuskoulutuksena on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi rekrytoida ja kouluttaa pankkialalle tulevaisuuden osaajia. Merkonomiksi valmistuneilla Neerulla ja Joonaksella on nyt takataskussa tutkinto ja edessä OP-ura.

Helsingin OP-pankin, Careerian ja Stadin aikuisopiston oppisopimustoimiston yhteistyönä toteutettu koulutusohjelma käynnistettiin kolme vuotta sitten. Lähtökohtana oli rekrytoida Helsingin OP-pankille uusia työntekijöitä kassa- ja palveluneuvontatehtäviin.
- Saimme yli 900 hakemusta, josta ohjelmaan valittiin 27 henkilöä. Käytimme paljon aikaa hakuprosessiin: kävimme jokaisen hakemuksen huolellisesti läpi ja vastasimme satoihin puheluihin, perehdyttäjä Anna Partanen OP:sta kertoo.

Mahdollisuus palveluhenkisille ihmisille

Partanen kertoo, että ohjelmaan haettiin mutkattomia tyyppejä, joilla oli positiivinen asenne ja rehti tekemisen meininki. - Sopiva tausta oli esimerkiksi ylioppilas tai asiakastyössä kokemusta kerännyt alanvaihtaja. Meidän tavoitteenamme oli antaa ihmisille mahdollisuus kouluttautua työn ohessa pankkialan ammattilaiseksi ja merkonomiksi. Ei hampaat irvessä, vaan hyvällä yhteishengellä.

Koulutus rakentui työssä oppimisesta Helsingin OP-pankin eri toimipisteissä ja lähiopinnoista Careeriassa. Opinnot sisälsivät myös itseopiskelua ja jonkin verran kirjallisia oppimistehtäviä.
- Opiskelijoilla oli mahdollisuus suorittaa merkonomin tutkinto joustavasti työn ohessa ja osoittaa osaa¬minen päivittäisissä työtehtävissä, Partanen täsmentää.

Näkymiä tulevaisuuteen

Neeru Grönlund ja Joonas Palo olivat niiden onnekkaiden joukossa, jotka valittiin mukaan. Molemmat ovat uranvaihtajia, joita kiinnosti mahdollisuus hankkia ammatti ja tutkinto yhdellä kertaa.

- Olin työskennellyt lähihoitajana lastensuojelussa ja kiinnostuin mahdollisuudesta hypätä täysin uuteen maailmaan. Minua houkutti myös päivätyö, sillä olin tehnyt vuosia kolmivuorotyötä, Neeru kertoo.

Joonaksen tausta on ravintola-alalta.
- Minulle oli tärkeää saada varma työpaikka. Arvostin sitä, että pankkialalla on hyvät mahdollisuudet edetä uralla.

Opiskelukin on työtä

Joonas kertoo lähteneensä opintoihin aluksi hieman "rotsi auki". - Ehkä se johtui siitä, että minulla oli jo yksi ammattitutkinto. Huomasin kyllä pian, että opiskelukin vaatii töitä. Meillä oli kahtalainen haaste, sillä opettelimme opiskelemaan ja uutta työtä samanaikaisesti. Ensimmäinen opinnäytetyö oli vaikea, mutta sen jälkeen homma helpottui.

Neerun mielestä työn ja opiskelun yhteensovittaminen toimi hyvin.
- Koska kaikki opinnäytetyöt tehtiin OP:lle, olen oppinut työnantajan maailmasta huomattavasti enemmän verrattuna siihen, että olisin aloittanut työt puhtaasti uutena työntekijänä. Opiskelutöiden myötä olemme joutuneet kaivamaan paljon tietoa OP:n organisaatiosta ja päässeet keskustelemaan asioista työnantajan edustajien kanssa.

Oppisopimus suoristaa reittejä

Molemmat kokevatkin itsensä etuoikeutetuiksi.
- Olen saanut kolmen vuoden aikana vakituisen työpaikan, tutkinnon ja ammatin. Olin pohtinut jatko-opintoja jo aiemmin, mutta ei minulla olisi ollut rahkeita lähteä iltaopiskelijaksi. Olen oppinut paljon uutta ja nyt on edessä mielenkiintoinen ura, Neeru toteaa.

- Minusta on ollut hienoa, että olen voinut kolmen vuoden ajan keskittyä työhön, opiskeluun ja uran rakentamiseen ilman murheita vaikka ympärillä on ollut talouden turbulenssia. Jos olisin opiskellut täyspäiväisenä opiskelijana, olisin lähtöpisteessä, sillä edessä olisi nyt haastava työnhakuprosessi. Nyt minulla on tutkinto, kolmen vuoden työkokemus ja työpaikka. Siksi tämä on koulutusmallina aivan erinomainen, Joonas lisää.

Kohti uusia haasteita

Haastatteluhetkellä Neeru ja Joonas ovat kukitusta vaille valmiita merkonomeja.
- Työt jatkuvat ja harkitsen kenties jatko-opintoja työn ohessa jossain vaiheessa. Työskentelen tällä hetkellä sijoitusneuvojana, sillä suoritin merkonomitutkinnon ohessa myös sijoituspalvelututkinnon, kertoo Joonas.

Neeru opiskelee talon sisällä rahoitusneuvojaksi.
- Uskon, että minulta löytyy valmiuksia asiantuntijatasolle saakka.

Työnantajakin tyytyväinen

Kokemus on ollut myös OP:n kannalta hyvä.
- Oppisopimuskoulutus on osoittautunut erinomaiseksi keinoksi rekrytoida, kouluttaa ja sitouttaa uusia ihmisiä. Tämä on ollut meille iso prosessi, johon olemme satsanneet paljon. Olemme todella ylpeitä työntekijöistämme, jotka nyt valmistuvat merkonomeiksi. Olemme saaneet taloon upeita uusia ja toivottavasti pitkäikäisiä työntekijöitä, joille tarjoutuu nyt hyvät mahdollisuudet edetä OP-uralla. Partanen toteaa lopuksi

 

Teksti: Commia/Mia Heiskanen
Kuva: Sami Perttilä